Tak tu sú tri týždne našej práce a niekoľko návštev servisov – nechali sme opravovať iPhone 8 s rozbitým displejom a zistili sme ako sa to na Slovensku vlastne robí.

Vyskúšali sme si ako sa mobily opravujú v neautorizovanom a v autorizovanom servise. Investovali sme do toho, lebo chceme vedieť pravdu a povedať vám ju.

Prístupy k oprave sú totiž veľmi odlišné. Náš prípad sa týka konkrétne telefónu Apple iPhone 8. Pri inom výrobcovi telefónu to nemusí byť presne tak. A tiež sme sa zamerali na Bratislavu, kde môžu byť ceny v neautorizovanom servise vyššie, ako inde na Slovensku. Tak ideme na to.

Ako to robí väčšina neuatorizovaných servisov?

V prípade Apple telefónov má neautorizovaný servis v podstate možnosť si niekde kúpiť „akýsi displej“, ktorý bude rozmerovo sedieť do telefónu, ale určite to nebude originálny kus. Apple totiž tieto diely neautorizovaným servisom nedodáva. A to bez výnimky. Ak to chce takýto servis urobiť poctivo, má jedinú cestu – prebrať telefón „do opravy“ a zaniesť ho do autorizovaného servisu. To sa nám aj v jednom zo stredísk stalo. Ako Ondrej Macko sa až tak veľmi neskryjem a popisovaný servis potom postupoval zodpovedne. Síce na nás niečo zarobil, trvalo to dlhšie, ako keby sme telefón do autorizovaného servisu zaniesli sami, ale nakoniec nám aspoň neklamali. Mali sme originálnu súčiastku a telefón v perfektnom stave. Bol to servis na okraji Bratislavy a aj pri opakovanom pokuse bez toho, že by bolo jasné, že ide o mediálne známejšiu postavu nám otvorene povedali, že „fake“ displej do tohto telefónu vôbec neodporúčajú. Údajne sa môže stať, že po čase takýto displej prestane fungovať. Pri tejto oprave od nás nikto nechcel PIN kód na prístup. Takže palec hore – toto bolo síce drahšie, pomalšie ale správne.

Navštívili sme aj servisy v obchodných centrách v našom hlavnom meste. To je asi najlepšia možnosť ako zaplatiť čo najviac a dostať za to „fake“ displej ako vymaľovaný. V najvypuklejšom prípade si za opravu vypýtali nehoráznych 329 Eur. Povedali nám, že to bude originál, ale telefón už nebude vodotesný. Odolá síce dažďu, ale nie ponoreniu do vody. To samé o sebe nemá logiku, ak je to originál, tak musí byť ako nový aj po výmene. A na vyskúšanie sme im mali prezradiť PIN kód. Skúška telefónu tak asi pozostáva z toho, že telefón zapnú a pozrú sa, či ide kamera a tlačidlo Home. Pritom majú samozrejme prístup ku všetkým informáciám v telefóne. Žiadny PIN sme im nedali.

Ako sme zistili neskôr pri prehliadke „opraveného“ telefónu, použitý displej spoločnosť Apple nevidel ani z rýchlika. Bol to kus pravdepodobne z Hong-Kongu a mal na sebe z vnútornej strany niekoľko čínskych znakov. Pôvodný displej sme síce pri oprave dostali späť, ale chýbali na ňom základné súčiastky – kamera, snímače, tlačidlo Home a pod. Tieto súčiastky v servise pekne-krásne poprekladali z jedného displeja na druhý. A testovací stroj v autorizovanom stredisku neskôr odhalil chybu snímača vonkajšieho osvetlenia.

Vľavo: originálny náhradný diel od spoločnosti Apple. V strede je pôvodný displej z rozbitého telefónu, ktorý sme dostali od neautorizovaného servisného strediska. Všimnite si, že na ňom chýbajú súčiastky ako je kamera alebo tlačidlo Home. Vpravo je telefón po oprave od neautorizovaného servisného strediska. Všimnite si fóliu na displeji, ktorú by opravený telefón v autorizovanom stredisku nemal mať, nakoľko by neprešiel skúškou rovného povrchu v kalibračnom stroji

V zásade sa dá konštatovať, že také niečo ako autorizovaný servisný zásah v trvaní 30 minút pre telefón Apple iPhone 8 je holý nezmysel. Nedá sa to. Ako uvidíme neskôr, minimálne kalibračná etapa opravy v skutočnom autorizovanom stredisku je dlhšia ako tento interval.

A tu sa ukázala pravda. Na telefóne opravenom v neautorizovanom servise sa objavila chyba snímača okolitého svetla

Ako sa to robí v autorizovanom servise?

Apple to má s certifikovaným servisom dohodnuté tak, že na začiatku servisného zásahu technik požiada o tzv. token. To je kód, ktorý umožňuje pristúpiť k servisu zariadenia a jeho vyskúšanie bez toho, aby bolo treba poznať prístupový kód do telefónu. Servisovaný telefón dokonca nemusí mať ani nabitú batériu. O celej oprave sa vedie podrobný záznam.

Pri oprave musia byť splnené viaceré predpisy, servisný technik musí byť uzemnený kvôli statickej elektrine, na blízku je stále nádoba s pieskom kvôli ochrane pred požiarom, všetky skrutky na telefóne sa musia použiť úplne nové a konkrétne displej prichádza aj so všetkými osadenými snímačmi a s kamerou. Tieto súčiastky totiž nie sú pripravené na to, že sa budú prekladať z jedného displeja na druhý a využívať opakovane – výrobca ich pripravil len na jednu inštaláciu.

Všimnite si fóliu, pomocou ktorej sa dáva medzi telo telefónu a displej izolačná hmota. Tá zaistí, že voda sa do vnútra telefónu nedostane

Pri výmene displeja sa používa izolačná hmota, ktorá zaistí jeho plnú vodeodolnosť. Po výmene všetkých  súčastí sa telefón podrobí kalibrácii v zvláštnej miestnosti a tam sa preverí dokonalé tesnenie aj všetky funkcie telefónu. Po oprave telefónu tak bude tento mať tie isté parametre, ako keby nikdy pokazený nebol. Bude odolávať vode, tlačidlo Home bude poznať odtlačok prsta a všetky snímače budú plne funkčné.

Všetky skrutky sa musia pri oprave telefónu použiť nové

A koľko trvá takáto oprava v autorizovanom servise? Kalibračný proces trvá typicky okolo 40 minút a je to najdlhšia časť servisného zásahu. Ak by sme šli skutočne do extrémov, tak servisný zásah v autorizovanom servisnom stredisku trvá hodinu a kúsok. To však za predpokladu, že po prinesení začnú vás telefón okamžite opravovať, čo sa môže ale nemusí stať. Cena opravy iPhone 8 v autorizovanom stredisku bola 180 Eur.

Telefón je pripravený na založenie displeja a následnú kontrolu v kalibračnej miestnosti

 

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.