Spoločnosť Panasonic predstavila aj nový fotoaparát LUMIX DMC-FZ300, najnovší prírastok do série ultrazoomových kompaktných modelov. Jeho hlavnou devízou je objektív LEICA DC s vysokou svetelnosťou f2,8 v celom rozsahu ohniskovej vzdialenosti 25-600 mm.

 

Záujemcovia sa tak môžu tešiť na kvalitné snímky v ľubovoľnej situácii. Dôležité okamihy im neutečú ani v náročných prírodných podmienkach. K tomu slúži odolné prevedenie, vďaka ktorému fotoaparátu nevadí vlhkosť ani prach. Medzi ďalšie novinky patria aj vyspelé možnosti súvisiace s rozlíšením 4K pri natáčaní videozáznamov, napríklad funkcia 4K Photo.

Lumix DMC-FZ300 sa na slovenskom trhu bude predávať za cenu približne 599 EUR

Špičkový objektív LEICA DC priblíži každú akciu

S objektívom LEICA DC s ohniskovou vzdialenosťou zodpovedajúcou 25-600 mm je aj vzdialená akcia razom na dosah ruky. Vďaka vysokej svetelnosti f2,8 v celom rozsahu zoomu navyše môžete počítať s krátkymi expozičnými časmi, a teda aj s ostrou kresbou aj na dlhšom ohnisku. Rozsah ohniskovej vzdialenosti v kombinácii s optickým stabilizátorom Hybrid OIS s piatimi osami znamená kvalitné ostré snímky. Môžete tak fotografovať vtáky vo vzdialených korunách stromov alebo hru detí na pláži. Vďaka systému automatického ostrenia Light Speed ​​nezmeškáte vhodný okamih na stlačenie spúšte. Ostrenie navyše zrýchľuje nová technológia Depth From Defocus (DFD), ktorá počíta ostriacu vzdialenosť porovnaním dvoch snímok s rôznou ostrosťou.

Rozlíšenie 4K pre každého

Nový Panasonic DMC-FZ300 umožňuje natáčať videozáznamy v rozlíšení 4K, čo znamená štvornásobné množstvo pixelov v porovnaní so štandardnou hodnotou Full-HD. Tomu zodpovedá aj rozdiel v kvalite obrazu . Významnou novinkou je aj funkcia 4K Photo, umožňujúca úplne zmeniť štýl fotografovania. V režimoch 4K Pre-Burst, 4K Burst a 4K Burst Start & Stop možno totiž vystrihnúť snímku s rozlíšením 8 megapixelov z ľubovoľného okienka videozáznamu v kvalite 4K. Nie je teda nutné čakať na ideálny okamih na stlačenie spúšte – stačí spustiť natáčanie a máte istotu, že vám žiadny záber neutečie.

Vynikajúci výkon aj v slabom svetle

Panasonic LUMIX DMC-FZ300 je vybavený snímačom High Sensitivity MOS s 12 megapixelmi a novým obrazovým procesorom Venus Engine, čo znamená precízne a rýchle spracovanie obrazových dát. Výsledkom je vynikajúca obrazová kvalita, dokonca aj pri fotografovaní v slabom svetle. Citlivosť možno nastaviť v rozsahu ISO 100-6400, čo bohato stačí napríklad pre fotografovanie za súmraku alebo v tmavom lese.

Vylepšené ovládanie a praktické prevedenie do každého prostredia

Okrem obrazovej kvality sa výrazného vylepšenia dočkala i konštrukcia fotoaparátu. Vďaka odolnému prevedeniu voči vlhkosti a prachu sa pri fotografovaní nemusíte obávať zložitejších klimatických podmienok a môžete sa sústrediť na lov dokonalých záberov. V teréne príde vhod elektronický hľadáčik Live View Finder (LVF) s technológiou OLED, rozlíšením 1 440 000 bodov, pomerom zobrazenia 0,7× a rýchlym prekreslením pohybu, rovnako ako výklopný dotykový displej s rozlíšením 1 040 000 bodov a ovládací systém Dual Dial .

Bohatá funkčná výbava

LUMIX DMC-FZ300 ponúka celý rad moderných funkcií a bohaté možnosti konektivity na okamžité zdieľanie hotových snímok či záznamov na webových stránkach alebo sociálnych sieťach. K dispozícii je široká škála automatických aj manuálnych režimov, takže môžete mať výslednú podobu fotografií pod kontrolou. Vďaka vstavanému Wi-Fi portu je možné nielen ľahko posielať fotografie a videozáznamy cez internet, ale tiež využiť displej mobilného zariadenia (telefónu alebo tabletu) ako diaľkový ovládač fotoaparátu. Na displeji mobilného zariadenia je možné nastavovať najrôznejšie parametre (clonu, čas, citlivosť a pod.). Dotykom možno ostriť alebo stlačiť spúšť. Fotoaparát tak môžete ľahko používať aj v situáciách, kedy by vaša prítomnosť nebola žiaduca (napríklad pri fotografovaní alebo natáčaní plachej divokej zveri).

Príklady fotenia s Panasonic LUMIX DMC-FZ300

LUMIX DMC-FZ300: Ďalšie zaujímavé parametre

  • Sekvenčné snímanie 12 obr / s (6 obr/s pri priebežnom preostrovaní)
  • Konektor na mikrofón 3,5 mm
  • Autofokus porovnaním kontrastu s prenosom obrazu 240sn./s
  • Možnosť fotografovania vo formáte RAW
  • Makro režim: ostrenie už na 1 cm (najširšie ohnisko) až 1 m (najdlhšie ohnisko)

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.