Na podujatí Panasonic Convention 2017 sme mali možnosť vyskúšať si fotoaparát Lumix GH5. Je to zaujímavý prístroj, ideálny na tvorbu videa. Páčila sa nám aj jeho možnosť vytvoriť si kvalitnú fotografiu z rýchle sa odohrávajúceho deja. 

Novinkou je 20,3 MPix snímač, 10-bitové spracovanie obrazu v režime 4:4:4, vymeniteľné objektívy a možnosť zachytenia 30 záberov pre tvorbu fotografie 6K (18 MPx fotografia! alebo 60 záberov pre 4K fotografiu (polovičné rozlíšenie). Video je pomocou tohto fotoaparátu možné realizovať v rozlíšení 4K.

Ako je to so zachytávaním rýchlych dejov, to vysvetľujeme na ďalšom videu. Podstatou je je potlačenie spúšte v okamihu, keď sa dej odohráva, fotoaparát zachytí do videa zábery pred potlačením a po potlačení spúšte a z videa sa potom dá vybrať konkrétny záber a z neho urobiť fotografiu.

 

V maličkom tele sa skrýva celý rad úplne nových funkcií a nástrojov pre vylepšenie obrazovej kvality, rýchlosti i výkonu. Vďaka nim Panasonic LUMIX GH5 otvára cestu k novej etape v histórii fotografie a videa.

Panasonic LUMIX GH5 sa vyznačuje mimoriadnou obrazovou kvalitou s množstvom detailov, na čom má zásluhu vysoké rozlíšenie, špičkové spracovanie obrazu a vynikajúce farebné podanie. Rozlíšenie snímača Digital LIVE MOS sa v porovnaní s modelom GH4 zvýšilo o štvrtinu, zo 16,05 na 20,3 megapixelov. Nový fotoaparát už nemusí byť vybavený antialiasingovým filtrom.

Novej verzie sa dočkal aj obrazový procesor Venus Engine, pri ktorom výrobcovia vylepšili predovšetkým spracovanie textúr. Technológia Multi-pixel Luminance Generation sa stará o kvalitnú ostrú kresbu a zobrazenie detailov. Systém inteligentného spracovania detailov skúma, v akej oblasti záberu sa jednotlivé pixely nachádzajú a aký je ich kontext v rámci fotografie. Podľa toho nastaví optimálny režim spracovania. Výsledkom sú nádherne ostré fotografie, ktoré pritom dokonale zodpovedajú realite a v maximálnej miere eliminujú nesprávne zobrazenie farieb.

Systém 3D kontroly farieb (Three Dimensional Colour Control) zase berie do úvahy nielen odtieň a citlivosť, ale aj jas, a nastavuje pre každú z týchto veličín optimálne hodnoty. Znamená to sýte a verné farby v celom tonálnom rozsahu fotografie. Zmenil sa aj konvenčný systém eliminácie šumu Multi Process NR – nová verzia s názvom High Precision Multi Process NR dokáže šum rozpoznať štyrikrát presnejšie a pri odšumení zachovať aj detaily, ktoré sú pri bežnej redukcii šumu v ohrození. Výsledkom sú čisté fotografie s minimom šumu aj pri vysokých citlivostiach až po ISO 25600.

Panasonic LUMIX GH5 je ďalej vybavený päťosým stabilizátorom obrazu Dual I.S. 2, ktorý účinne bráni rozostreniu vplyvom chvenia fotoaparátu počas expozície tak pri fotografovaní, ako aj pri natáčaní videozáznamov (a to aj v rozlíšení 4K). Systém kombinuje funkciu optického stabilizátora v dvoch osiach a stabilizátora na snímači v piatich osiach. Tým dokáže eliminovať aj rozostrenie vznikajúce pri dlhšom pohybe, na ktoré bežné stabilizačné systémy nemajú žiadny vplyv.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.