Príbeh vášho dňa nemusí byť zaznamenávaný smartfónom alebo fotoaparátom, ktorý máte neustále v ruke, ide to aj jednoduchšie

V tejto kategórii (denného záznamu) je majstrom kamera PogoCam, od spoločnosti PogoTec. PogoCam má rozmery 10.9 x 12.5 x 42.8 mm a hmotnosť 6 gramov. Na okuliarový rám sa pripevňuje magneticky (s možnosťou posúvania dopredu/dozadu v koľajnici – 20 až 30 mm), čiže v úplnej jednoduchosti. Aby bola kamera kompatibilná s vašim rámom, musí mať patentovaný úchyt PogoTrack. Zatiaľ ich nie je veľa, avšak niekoľko ich existuje. 12 druhov rámov s PogoTrack používa FGX international a ďalších 12 je v réžii ClearVision Optical. V tomto prípade nechýba možnosť objednať do rámu dioptrické sklá podľa potreby. Obe možnosti sú od renomovaných výrobcov okuliarov, čo zaručí špičkové spracovanie, materiály  a moderný dizajn.

PogoCam disponuje 5 Mpx snímačom, ktorý zhotovuje ostré snímky (automatické vyváženie bielej farby) alebo videá (720p / 30 fps). Kamera má dve tlačidlá – jedno ako spúšť, druhé slúži na aktiváciu zariadenia. Na výber sú tri režimy – vytváranie fotografií (max. 100 ks), 12 sekundové videá alebo video bez prerušenia (max. 2 min). Obmedzenie je kvôli internej pamäti a batérii. Tá by mala na jedno nabitie vydržať niektorú zo spomenutých disciplín. Nabíjanie trvá 30 minút – integrovaný USB-C konektor, cez ktorý je aj možnosť prenosu dát. Kamera komunikuje so smartfónom (Android/iOS) cez Bluetooth LE. To poskytuje možnosť jednoduchého sťahovania súborov do smartfónu alebo niekoľkých nastavení. Výhodou je odolnosť voči vode a potu.

Praktické a naozaj použiteľné zariadenie malých rozmerov sa nám páči a vieme si predstaviť jeho reálne používanie. Oficiálna dostupnosť je plánovaná na 30. Marec 2017 a cena bude na úrovni 149 USD (140 eur). PogoCam bude možné zakúpiť v rôznych špecializovaných predajniach po celom svete, ako aj na stránke výrobcu > pogocam.com alebo amazon.com.

Fotografie vytvorené kamerou PogoCam

Na článku spolupracoval Ondrej Macko – Las Vegas

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE