Pozrite si, ako vyzerá a funguje základňová stanica, pomocou ktorých 4ka buduje svoju mobilnú sieť.

Základom každej mobilnej siete sú tzv. základňové stanice. Tie sa starajú o to, aby ste mali dostupný signál a mohli využívať mobilné služby. 4ka ako najmladší operátor začala budovať svoju sieť už v dobe 4G konektivity, čo so sebou prináša aj niekoľko výhod. Operátor využíva aktuálne najmodernejšie technológie a nemusí vylepšovať zastarané technológie. Sieť stavia od nuly.

Samozrejme, nevýhodou je, že 4ka má kvôli aktuálne najslabšie pokrytie vlastnou sieťou. Do konca roka chce pokrývať 4G sieťou 60% populácie, o aktuálnom stave sme informovali v marci.

3 časti každej základňovej stanice. Zľava anténa, Remote Radio Unit a Base Band Unit

Každá základňová stanica obsahuje 3 časti. Anténu, tzv. Remote Radio Unit (RRU) a Base Band Unit (BBU). Krátke vysvetlenie účelu každého z týchto komponentov nájdete v priloženom videu aj s ilustračnými zábermi, ako základňová stanica a jej komponenty vyzerajú. Princíp fungovania nám v Trnave vysvetlili Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilnú sieť a Radoslav Polák, manažér RAN sietí, SWAN Mobile.

Patrik Kollaroci vo videu odpovedá na naše otázky: Ako funguje základňová stanica a z čoho pozostáva, koľko takýchto staníc treba na pokrytie Trnavy a je ich umiestnenie na streche obytného domu nebezpečné pre obyvateľov?

Dodajme, že budovanie každej základňovej stanice trvá niekoľko mesiacov. Proces spomaľuje najmä podpisovanie zmlúv, ktoré môže trvať 2 mesiace, ale aj rok, na základe ochoty potenciálneho partnera. Nasleduje vybavovanie legislatívnych záležitostí, čo zaberie ďalšie dva mesiace. Samotná inštalácia stanice je otázkou 2-3, maximálne 5 dní a nainštalovanú základňovú stanicu je možné sprevádzkovať v priebehu niekoľkých hodín.

SWAN Mobile tvrdí, že výhodou jeho riešenia je samostatné umiestnenie RRU a BBU komponentov. Remote Radio Unit generuje najviac tepla, ale keďže je tento komponent umiestnený samostatne vonku, dokáže sa chladiť pasívne. Ak by sa oba komponenty nachádzali v jednej skrini, ako je to v prípade niektorých konkurenčných technológií, bolo by potrebné použiť aj aktívne chladenie. Súčasťou výbavy jednotlivých staníc sú takisto senzory a alarmy, ktoré upozornia technikov na nepovolený prístup. Naša návšteva bola vopred ohlásená, takže nás polícia neprišla zatknúť 🙂

4ka_BTS_Trnava (2)

Zľava Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilnú sieť a Radoslav Polák, manažér RAN sietí, SWAN Mobile

Prečítajte si aj:

4ka exkluzívne pre TOUCHIT: Chceme rozruch a budeme v tom pokračovať

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit