Maserati Levante je SÚV od talianskeho výrobcu, ktorý je známy hlavne svojimi športovými autami. Po teste modelu Levante S môžeme potvrdiť, že SUV-čka teda vedia títo Taliani robiť poriadne. Bolo to zatiaľ najlepšie SÚV, aké sme v redakcii mali. Poďme ale po poriadku.

Levante je názov vetra, ktorý duje v okolí stredozemného mora. Je to osviežujúci teplý vietor a v Maserati asi nemohli vybrať názov pre toto auto lepšie. Je to poriadne veľké auto, jeho dĺžka presahuje 5 metrov a na to, aby ste ho mohli vlastniť, musíte mať dosť peňazí na nákup ale aj na jeho prevádzku. Základná cena Maserati Levante je 90 300 Eur, my sme namerali priemernú spotrebu benzínu počas celého testu pri dynamickej i športovej jazde okolo 15,7 litra/100 km. Ak to ale poriadne s Maserati S preženiete, prehupnete sa aj cez 20 litrov/100 km. A stojí to fakt za to.

S hmotnosťou auta cez 2 tony si výkonný benzínový motor V6 s objemom 2987 cm3, výkonom 316 kW a točivým momentom 580 Nm bez problémov poradí. Do nádrže vojde 80 litrov benzínu, maximálka je 264 km/h a zrýchlenie z 0 na 100 km/h už za 5,2 sekundy. Ide prirodzene o auto s pohonom 4×4, prevodovka je automatická, 8-stupňová. Radiace pádla pod volantom sú rubustné, hliníkové.

Auto sme mali požičané od oficiálneho dovozcu Maserati na Slovensku a so servisom či prípadnými opravami nebude problém. Logo Maserati vidíte na Levante S všade, kde sa len pozriete. Audio súprava je od firmy Harman-Kardon, vybrať si ale môžete aj výbavu od Bang & Olufsen.

Špecialitou Levante S je to, že dokáže meniť svetlú výšku podvozku a tak sa prispôsobuje terénu. Keď sa nastupujete do auta, tak je výška nastavená tak, aby ste do auta pohodlne nastúpili. Po naštartovaní motora sa Levante S zodvihne a pripomína to dravé zviera. To sa prebudí hlavne vtedy, ak nastavíte režim Sport. Tieto športové režimy sú dva a všimnete si ich zaradenie aj podľa zvuku motora. A nielen vy, všetci okoloidúci budú po vás pozerať, máme to odskúšané.

Dotykový displej na palubnej doske je farebný a výborným kontrastom. Dá sa prispôsobiť v tom smere, že si dôležité ikony presuniete do spodného riadku. Žiaľ, nedajú sa meniť pozície ikon na samotnom displeji. Ale na dotyk reaguje pružne a na ihneď. Samozrejme máte aj 360° pohľad okolo auta a parkovacie senzory. Škrabance pi cúvaní by tak nemali nastať, ale je pravda, že parkovať s Maserati Levante S v podzemnej bratislavskej garáži si vyžaduje celkom zručnosť.

V tomto aute sa budete cítiť pohodlne. Sedačky majú jemné kožené obloženie, vpredu máte vyhrievanie aj ofukovanie sedadiel. Pre cestujúcich vzadu je k dispozícii lakťová opierka s priestormi na nápoje, je tu aj priestor na prenos väčších predmetov ako sú napr. lyže. Základný objem kufra je 580 litrov, dá sa ďalej zväčšiť sklopením sedačiek. Nájdete tu aj súpravu na opravu defektu. Medzi prednými sedačkami je krytý priestor napr. na nápoje a je tu aj možnosť zapnutia klimatizácie tohto priestoru.

Zaujmú vás aj drobnosti ako sú napr. analógové hodiny v hornej časti palubnej dosky, cúvacia kamera ukrytá nad ŠPZkou, 21-palcové kolesá s logom Maserati, skrinka pred spolucestujúcim s klimatizáciou a dvoma USB portami. Maserati Levante S podporuje pripojenie cez Android Auto alebo Apple CarPlay. Počítať môžete s FullLed svetlometmi a automatickým prepínaním tlmené/diaľkové svetlá.

A čo sme teda pri testovaní zistili? Maserati Levante S sa určite nehrá na SUV. Nie je to nafúkaný káčer, ktorý si postavíte pred barák, aby ste ohúrili susedov. To síce ohúrite, ale Levante je SUV, ktoré sa fakt nebojí terénu. Ak si zaradíte Off-road režim a auto zdvihnete do najvyššej možnej polohy, v podstate prejdete „neprejditeľný“ terén. Je to tank s dušou športovca, ktorý vás na jednej strane dostane na odľahlú chatu a na druhej strane na diaľnici budete najrýchlejším autom.

Zaplatíte za to síce vysokou spotrebou, ale o to tu nejde. Maserati nie je pre niekoho, kto má hlboko do vrecka. Naopak, je to auto, ktoré symbolizuje váš status – ste úspešný človek, ktorý si toto všetko môže dovoliť. A nevyhadzujete peniaze za veci, ktoré nepotrebujete – Maserati Levante S vás dostane aj na kraj sveta.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.