Štart družice je plánovaný na 23.6.2017 o 5:59 CET (nášho času).

Na začiatku tohto veľkolepého projektu to bol vlastne dobrovoľnícky projekt. Je až neskutočné, ako ďaleko sa projekt dostal, keďže nevznikal v ideálnych podmienkach. Vláda sa do financovania projektu skCUBE zapojila až neskôr.

Plánovaný štart je predbežný. Počíta sa s ním, no stačí malá zmena v počasí alebo nejasnosti okolo technického zabezpečenia a štart sa odloží na neurčito. Pri kozmických letoch to pomerne bežný jav.

Družicu vynesie na obežnú dráhu nosná raketa, ktorá vyštartuje zajtra ráno z indického kozmodrómu. Sedem minút od štartu rakety budú oddelené všetky CUBE saty oddelené od rakety. A 23 minút po štarte už bude náš skCUBE obehať okolo Zeme.

Letecká fakulta v Košiciach podporuje tento projekt. Podieľali sa na jej vývoji a skúsenosti už teraz prenášajú do učebných osnov. Hoci družica plánuje štart až zajtra, už dnes prináša svojej ovocie. Jednak vedomosťami a skúsenosťami, ktoré univerzity a vysoké školy môžu využiť.

V kocke zhrnuté, skCUBE je vlastne všetko z pohľadu vedomostí a technológií, ktorým sa chcú na FEI venovať.

Projekt bol financovaný z rôznych zdrojov – vlastné, štátne dotácie, zo súkromného sektora a tiež formovou spolufinancovania.

Hodnota projektu sa odvíja aj od desať tisícov hodín členov projektu, ktorý na ňom strávili čas.

Družica bude posielať okolo 300 údajov. Budú tvoriť jej stav, koľko energie prichádza zo solárnych panelov, aký je odber energie zo senzorov na družici. Informácie budú obsahovať o tom, ako družica rotuje. Na palube je prijímač veľmi dlhých vĺn. Budú merať rôzne javy v magnetosfére Zeme. Sledovať budú dosah radiácie na životnosť súčiastok na palube. Všetky dáta budú verejne prístupne.

Toto bola najmenšia štandardizovaná verzia satelitu, dalo by sa to spraviť ešte menšie ale bol by problém to vyniesť hore, pretože aj nosná raketa by musela mat iný dispenzer a prispôsobovať na rakete nove záchyty. Takisto aj v skCUBE sú použité špeciálne súčiastky. Napríklad tranzistor na doske spojov stojí radovo v centoch.

Avšak ak chcete použiť súčiastky odolné radiácii, bude vás stáť jeden tranzistor aj 150 USD. Takých súčiastok v družici radovo stovky na plošný spoj. Tých je šesť. Takže si ihneď spravíte predstavu, že zostrojiť takúto družicu nie je tak jednoduché ako zostrojiť podobný objekt, ktorý by fungoval na zemi.

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.