Počas tlačovej konferencie Deutsche Telekom na výstave MWC v Barcelone nás zaujal systém umožňujúci príjem internetu počas letu.

Ten by mal byť dostupný pre všetkých cestujúcich na európskych letoch, objaviť by sa mal hlavne u skupiny Lufthansa a partnerov v rámci Star Alliance, ale ale aj ostatných spoločností. Pre pasažierov by to malo byť pripojenie cez Wi-Fi, ktoré bude šírené v palubnej kabíne lietadla vo všetkých cestovných triedach.

Inmarsat-and-Deutsche-Telekom-EU_nowat

Lietadlo musí byť na príjem internetu pripravené, zo zeme ho budú vysielať špeciálne základové stanice, ktoré bude prevádzkovať Deutsche Telekom a jej zastúpenia v jednotlivých európskych štátoch. Tam, kde niečo takéto nebude možné, bude sa dať situácia riešiť cez satelitné pripojenie. Parnetrom DT pre satelitné spojenie je v tomto prípade spoločnosť Inmarsat Ltd.

Inmarsat-and-Deutsche-Telekom-EU2_nowat

Dobrá správa je, že tento spôsob pripojenia na internet by nemal byť cenovo postavený príliš vysoko, naopak to má byť široko používaná služba. Používanie internetu by sa však v prvej fáze malo obmedziť na základnú prevádzku ako je komunikácia vo forme mailov, okamžitých správ a prezeranie webových stránok. Až neskôr by sa malo pripojiť aj sledovanie video služieb, čo patrí k najžiadanejšej forme pripojenia na internet hlavne pri dlhších letoch. Cieľom je dosiahnuť rýchlosť 50 Gbps s využitím sietí LTE.

TelekomSumar

Pripomeňme, že na území USA sme už takúto službu využívali je to veľmi príjemné. Hodinové pripojenie na internet nás vyšlo na 15 USD, šlo o let spoločnosti Delta Airlines.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.