Týmto článkom začíname letný test fotoaparátov v cene do 600 Eur. Budeme testovať hlavne kompaktné fotoaparáty, ktoré sa dajú ľahko nosiť so sebou a dosahujú veľmi dobrú kvalitu záznamu.

Prvý z testovaných fotoaparátov je Panasonic DMC-TZ70 v cene okolo 399 Eur. Je to veľmi ľahký kompakt (243 gramov) vybavený MOS senzorom 1/2,3″ s vysokou citlivosťou a rozlíšením 12,8 Mpx. Vďaka hybridnej stabilizácii v piatich osiach a procesoru Venus Engine FHD dokážete exponovať ostré fotografie aj za horších svetelných podmienok. Ak chcete, môžete fotografovať do RAW formátu, vzadu je 3-palcový LCD displej, ktorý sa však, žiaľ, nedá nijako otáčať a nie je ani dotykový Fotografovať môžete aj pomocou elektronického hľadáčiku, ktorý je, ale trochu malý. Pri silnom slnečnom svetle vám však dobre pomôže. Využiť môžete aj elektronickú vodováhu. Fotoaparát je vvybavený GPS snímačom a ak rozpozná známu polohu, doplní názov miesta, kde fotka vznika. Pomocou neho tak môžete aj zistiť, ako sa ktorá pamätihodnosť vlastne volá. Vo výbave je USB a microHDMI výstup.  Port USB však nie je microUSB, ale špeciálny, preto si musíte káble nosiť so sebou. Z bezdrôtovej komunikácie je tu Wi-Fi a NFC.

Širokouhlý objektív LEICA má 30-násobný optický zoom (24-720 mm), ostriť môžete aj prstencom okolo objektívu. Video sa nakrúca v režime Full HD (1920 × 1080) so stereo zvukom/50 fps. Zabudovaný je stereofónny mikrofón, externý mikrofón alebo slúchadlá nie je možné pripojiť.  Záznam sa ukladá na SD kartu. Fotoaparát má dve používateľsky nastaviteľné tlačidlá, my sme ich využili na voľbu zaostrovacích bodov. To vás zbaví nutnosti prechádzať do menu na voľbu tejto funkcie.

Detailné zábery je možné zaberať už od 3 cm a je možné využiť režim Macrozoom. Panasonic DMC-TZ70 automaticky rozpozná ľudskú tvár v zornom uhle objektívu a zaostrí na ňu. K dispozícii je aj program Inteligentný výber scény: makro, portrét, krajina, nočný portrét, nočná krajina a novo i západ slnka. V režime „Dieťa a Zviera“ si môžete vložiť do fotografie meno a dátum narodenia. Batéria vydrží na 300 záberov, nabíja sa len v tele fotoaparátu cez USB port. Súčasťou fotoaparátu je aj zabudovaný blesk.

Ako fotoaparát na letnú dovolenku ide o vhodný model. Je rýchly pri zaostrovaní, produkuje naozaj ostré fotografie a celkom pekné videá. Na lepšie ovládanie by sme si v tejto kategórii priali dotykový displej. Výhodou pri fotení vonku je až 30 násobný zoom, čo sa na dovolenke hodí. Ak chcete naozaj super obraz, s týmto fotoaparátom to aj dosiahnete, ale mali by ste si vybrať formát RAW a neskôr vyvolávať fotky v programe Zoner Photo Studio 17 alebo Adobe Photoshop Lightroom.

Tento fotoaparát sme zobrali so sebou na akciu Boje na Hrone v Starom Tekove. Pozrite si príklady fotografií, ktoré sme s ním nafotili:

Pozrite si aj video, ktoré sme nakrútili pomocou fotoaparátu Panasonic DMC-TZ70

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.