V tomto režime sa zaznamená krátky okamih pri 960 fps.

Sony Xperia XZ Premium obsahuje režim Super slow motion. Pri jeho použití sa zaznamenáva video pri 960 fps v HD rozlíšení. Pre porovnanie, konkurenčné zariadenia dokážu zaznamenať spomalené video maximálne pri 240 fps. Sony dosiahlo rýchlosť zaznamenávania na úrovni 960 fps takým spôsobom, že do kamerového senzora zabudovalo aj DRAM pamäť, kam sa dáta dočasne ukladajú.

Nahrávanie Super slow motion videa v praxi sme si vyskúšali a treba uznať, že výsledok dokáže byť naozaj výborný. V našom redakčnom videu prezentujeme prvé dojmy z vyskúšania novej funkcie. Rovnako si môžete pozrieť aj ukážky, aké štýlové video zábery sa dajú pomocou funkcie vytvoriť.

V redakčnom videu predstavujeme natáčanie spomalených videí pri 960 fps

Používanie tohto režimu funguje inak v porovnaní so štandardným nahrávaním spomaleného videa. V prípade iných telefónov totiž aktivujete nahrávanie spomaleného videa a po skončení môžete v editore presne určiť, ktorá časť má byť spomalená, pričom je možné to meniť.

Super slow motion video takúto variabilitu neponúka. Jeho nahrávanie funguje inak. V závislosti od vybraného režimu sa nahráva klasické video a keď chcete zaznamenať spomalenú časť, musíte stlačiť špeciálne tlačidlo. Následne sa zaznamená 0,2 sekundy pri 960 fps. Táto krátka časť trvá vo výslednom videu pri spomalenom prehrávaní cca 6 sekúnd. Ak sa pýtate prečo iba 0,2 sekundy, dôvodom je veľkosť DRAM pamäte, ktorá má 1 Gb, teda 125 MB a v rámci nahrávania dokáže zaznamenať 0,2 sekundy videa pri 960 fps.

Oficiálne video spoločnosti Sony. Na jeho tvorbe sme sa podieľali aj my

Pri používaní Super slow motion nahrávania je teda dôležité správne načasovanie a hoci môžete v rámci jedného videa použiť túto funkciu koľkokrát chcete, po jej použití vždy treba 2-3 sekundy počkať, aby ste ju mohli opäť aktivovať.

Podobne ako v prípade iných režimov nahrávania spomaleného videa, aj Super slow motion je funkcia, ktorá je pomerne citlivá na osvetlenie. Čím viac svetla máte k dispozícii, tým je výsledné video kvalitnejšie. V šere si s ňou však bez dodatočného osvetlenia veľa zábavy neužijete.

Prečítajte si aj:

Prvé dojmy: Sony Xperia XZ Premium naživo v bronzovoružovej farbe. Vieme, ako funguje Super slow motion režim

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit