Spoločnosť Panasonic predstavila v Prahe novú funkciu pod názvom „Post Focus“ a my sme boli pritom. Pomocou tejto funkcie si budete môcť vybrať ľubovoľnú časť v už hotovej fotografii, na ktorú chcete záber zaostriť. Fotografia sa následne zmení a objaví sa jej želaná podoba. Všetko prebieha v reálnom čase, ako prechádzate prstom po fotke, zaostrenie sa priebežne mení. Pozrite sa na to v našom videu. Panasonic túto funkciu vyvíja v súvislosti s vylepšovaním technológie 4K Photo a objaví sa vo viacerých fotoaparátoch tejto značky. 

Za novou funkciou stojí kombinácia technológie automatického ostrenia DFD (Depth From Defocus) a systému 4K Photo. Vďaka výkonnému obrazovému procesoru Venus Engine sa fotografie v rozlíšení 4K (cca 8 MPx) ukladajú na pamäťovú kartu vo fotoaparáte rýchlosťou až 30 snímok za sekundu. Objektív navyše pri sekvencii záberov preostruje do približne 50 rôznych oblastí pri jednom pohľade.

S technológiou Post Focus si následne môžete zo všetkých realizovaných záberov zhotovených v rýchlej sekvencii práve vybrať ten, ktorý svojím zaostrením najviac vyhovuje vášmu vkusu alebo zámeru. Funkciu je možné využiť aj na kreatívne účely v najrôznejších fotografických žánroch, napríklad v krajinárskej alebo portrétnej fotografii. Keď sa v jednom zábere vystrieda niekoľko rovín ostrenia, môže byť výsledkom veľmi originálna a pôsobivá snímka.

PostFocus-3

Michiharu Uematsu z Panasonicu pri prezentácii funkcie Post Focus

Ako sme videli na prezentácii, používanie funkcie Post Focus je jednoduché. Pri prezeraní snímok napr. na tablete sa len dotknete oblasti, na ktorú chcete zaostriť, hoci v tejto chvíli táto oblasť na zábere ostrá nie je. Na displeji tabletu sa prakticky ihneď objaví snímka, ktorá už bude obsahovať želané zaostrenie.

Funkcia Post Focus sa stane súčasťou aktualizovaného firmvéru pre nové modely fotoaparátov Panasonic LUMIX DMC-GX8 a LUMIX DMC-FZ300 na konci roka 2015 alebo na začiatku 2016. Uvažuje sa aj o jej sprístupnení aj pre niektoré staršie fotoaparáty značky Panasonic, novo vyvíjané fotoaparáty ju už budú mať zabudovanú.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.