Počítač na experimenty so slušným výkonom.

Poznáte Raspberry Pi? Tento počítač stojí od 5 do 35 dolárov a ide o zariadenie, ktoré nie je určené bežným používateľom. Svojim konceptom je zamerané na nadšencov, ktorí sa chcú s počítačom hrať (nie hry), experimentovať a vytvárať rôzne spôsoby jeho využitia. Niekto si pomocou Raspberry Pi vytvorí multimediálne centrum domácnosti, iný si zhotoví vlastného robota.

Výhodou počítača je otvorenosť a malé rozmery o veľkosti platobnej karty. S podobným konceptom sa najnovšie snaží zaujať produkt UP board, ktorý kombinuje kompaktnosť a rozmery počítača Raspberry Pi s procesorom Intel Atom x5 Z8350. Výkonu je v tomto prípade viac a používateľ má teda rozsiahlejšie možnosti využitia a experimentovania s počítačom. Samozrejme sa to prejavuje aj na cene.

UP board sa predáva od 99 dolárov za verziu s 2 GB RAM / 16 GB. V predaji je aj model s 2 GB RAM / 32 GB, ten stojí o 10 dolárov viac. Dodajme, že pre bežných používateľov je vhodnejšou alternatívou počítač Intel Compute Stick, ktorého druhá generácia ponúka prakticky totožnú výbavu. Jeho cena na Slovensku je 147 EUR.

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit