Najmenší a najlacnejší Raspberry Pi počítač je výkonnejší ako prvá generácia.

Zariadenie s názvom Raspberry Pi je počítač o veľkosti kreditnej karty. Vznikol s cieľom naučiť ľudí programovať a vytvárať vlastné projekty. Koncept miniatúrneho počítača bol úspešný aj vďaka jeho nízkej cene. Prvá generácia sa predávala za 25 dolárov. Raspberry Pi sa vo februári tohto roka dostal na trh aj vo výkonnejšej verzii. Druhá generácia priniesla viac výkonu, ale koncept nemenila.

Najnovšia verzia s názvom Raspberry Pi Zero prekvapí najmä svojou cenou. Nejde o tretiu generáciu, skôr o medzistupeň medzi prvou a druhou verziou. Má procesor Broadcom BCM2835 s frekvenciou 1 GHz, 512MB RAM, slot na microSD karty, mini-HDMI výstup a dva microUSB porty (jeden slúži na napájanie). Počítač stojí iba 5 dolárov, čo je bezkonkurenčná ponuka aj z pohľadu Raspberry Pi. Zároveň ide o najmenší počítač tejto značky. Má rozmery 65 × 30 × 5 mm.

Raspberry Pi Zero je dostupný vo voľnom predaji. Výrobca ho takisto priložil k decembrovému vydaniu časopisu MagPi. Oficiálna stránka produktu však oznamuje, že aktuálna várka počítačov a časopisu je už vypredaná.

Dodajme, že Pi Zero využíva operačný systém OS Raspbian. Jeho využitie je takmer neobmedzené – môžete si vytvoriť domáceho robota, bezpečnostnú kameru alebo multimediálne centrum.

Kedysi sme si kupovali časopisy s disketami, neskôr s CD a DVD nosičmi a dnes dostanete k časopisu rovno počítač

Kedysi sme si kupovali časopisy s disketami, neskôr s CD a DVD nosičmi a dnes dostanete k časopisu rovno počítač

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit