V Južnej Kórei žije zhruba 30 000 utečencov zo severu. Narážajú však na moderný svet, v ktorom majú problém sa zorientovať.

Väčšina ľudí utekajúcich z komunistickej Severnej Kórei prirodzene zostáva na juhu Kórejského polostrova. Tam sa často po prvý krát v živote stretnú s internetom a musia sa naučiť, ako sa zaradiť do spoločnosti.

Problémy s tým však spočívajú vo viacerých úrovniach. Technológie sú len jednou súčasťou skladačky – a priznajme si to rovno, že aj nás by niektoré juhokórejské vychytávky prekvapili, napríklad s hovoriacimi bankomatmi sa u nás bežne nestretávame.

Reportáž z Wall Street Journal prináša náhľad do problémov, ktorým títo utečenci čelia:

 

V špeciálnych školiacich strediskách sú utečenci zo Severnej Kórei školení na život v modernej kapitalistickej spoločnosti. Problém majú s finančnou gramotnosťou, bankovým systémom a riadením osobných financií. Vďaka istej naivite a neznalosti sú aj „vďačným“ terčom pre rôznych podvodníkov.

Odborníci z Južnej Kórei sa zhodujú na tom, že musia zlepšiť školiaci proces aby lepšie integrovali utečencov zo severu. Pripravujú sa totiž na chvíľu, kedy Severná Kórea ako štát skolabuje oba štáty sa znovu spoja do jedného – potom budú musieť pripraviť na život v novej spoločnosti nie 30 000, ale 25 miliónov svojich severných bratov a sestier.

Zdroj: Wall Street Journal

Severokórejský internet má 28 stránok

Značky: