Sea Hero Quest je bezplatná mobilná hra.

Koncept toho, že mobilná aplikácia sa využije ako súčasť výskumu, nie je nový. Existuje niekoľko nástrojov, ktoré dokážu sprostredkovať nepotrebný výpočtový výkon zariadenia pre potreby výskumu. Aplikácia Sea Hero Quest chce pomôcť s výskumom demencie inak a z pohľadu používateľa stačí, keď si hru zahrá.

Najčastejšou formou demencie je Alzheimerova choroba, ktorá je príčinou 50 až 60 percent prípadov. V súčasnosti ňou trpí približne 45 miliónov ľudí na svete. Podľa odhadu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) ich v roku 2050 bude viac ako 130 miliónov a lieky vedúce k vyliečeniu zatiaľ neexistujú. Problematická je aj včasná diagnóza. Práve v tomto smere by mohla mobilná hra pomôcť.

Princíp aplikácie totiž spočíva vo vytvorení databázy „globálneho štandardu ľudskej orientácie v priestore„. Znie to desivo, ale v praxi ide o to, že hra testuje orientáciu a pohyb používateľov v priestore. Tieto údaje zaznamenáva a každý hráč ich môže dobrovoľne zdieľať. Aplikácia ich posiela v anonymizovanej forme do dátových centier Deutsche Telekomu v Nemecku, kde sa ukladajú a počas najbližších dvoch rokov sa budú analyzovať. Zasielanie dát je možné deaktivovať v nastaveniach, prípadne je možné vedcom poskytnúť konkrétne údaje o vašej osobe. Pohlavie, vek a krajinu, z ktorej pochádzate. To je užitočné pre potreby výskumu, vedci môžu vaše výsledky priradiť do konkrétnej kategórie pohlavia a veku.

Sea Hero Quest predstavuje atypickú formu výskumu, avšak čísla hovoria jasnou rečou. 35% majiteľov telefónov sa na svojich zariadeniach hrá a ľudia z celého sveta trávia pri hraní viac ako 3 miliardy hodín každý týždeň. V tomto prípade sa berú do úvahu všetky zariadenia, nielen smartfóny. Z hľadiska liečby demencie môže mobilná aplikácia výrazne urýchliť proces výskumu. Zber dát je 150-krát rýchlejší v porovnaní so štandardnými metódami. Ak sa budete hrať po dobu 2 minút, vedci dostanú dáta, ktoré by štandardne získavali 5 hodín. Pokiaľ sa bude hrať 2 minúty 100 tisíc používateľov, ušetrí to 50 rokov výskumu.

Pozrite si pozadie vývoja aplikácie. YouTube v prípade tohto videa ponúka aj titulky v slovenčine. Môžete si ich zapnúť v nastaveniach videa

Samotná hra je jednoduchá a intuitívna. Vašim cieľom je navigovať loď a plniť úlohy, ako je fotografovanie alebo strieľanie svetlíc. Vo všetkých prípadoch hra testuje vašu orientáciu v priestore a v prípade fotenia aj postreh. Hranie je pomerne zábavné, výhodou je slovenská lokalizácia a cena. Aplikácia je naozaj zadarmo. Neobsahuje žiadne mikrotransakcie a tie sa neobjavia ani v budúcnosti. Hra nevznikla za účelom zarobiť peniaze, ale pomôcť pri výskume demencie. Ako už bolo spomenuté, odosielanie údajov je možné vypnúť.

TIP: Pozrite si predstavenie hry Sea Hero Quest

VIDEO TOUCHIT: Telekom prináša unikátnu hru pre smartfóny na pomoc pri výskume demencie. Zahrať sa dá aj keď ste u iného operátora

Sea Hero Quest je výsledkom spolupráce operátora Deutsche Telekom s herným štúdiom Glitchers, organizáciou Alzheimer’s Research a univerzitami  University College London a University of East Anglia. Deutsche Telekom a organizácia Alzheimer’s Research sa zaviazali spoločne financovať dvojročný projekt, počas ktorého budú zozbierané dáta analyzované. Túto analýzu bude systematicky realizovať britská University College London, jedna z najlepších univerzít na svete.

Sea Hero Quest sťahujte pre Android a iOS.

SEA_HERO_A4_SK_nowat

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit