Viac ako polovica (až 52 %) najrozšírenejších počítačových aplikácií, vrátane Flash a Java, je v počítačoch používateľov zastaralá. Zistil to Avast, ktorý vo svojej správe o počítačových trendoch (Avast PC Trends Report), zhrňuje najpoužívanejšie programy a PC hardvér a tiež zostavil prehľad TOP 10 aplikácií, ktoré používatelia nechávajú najčastejšie neaktualizované. Ak ľudia svoj softvér pravidelne neobnovujú, ohrozujú svoje zariadenia aj dáta, pretože vírusy a malware cielia práve na zastaralé, a tým aj ľahko zraniteľné verzie softvérov.

Na prvom mieste najviac zastaralých aplikácií je prirodzene Java, čo je rozšírenejšie rozhranie pre web a niektoré počítačové aplikácie, pričom jeho starú verziu Runtime 6 a 7 využíva viac ako 24 miliónov používateľov.

Tesne za ňou nasleduje aplikácia Flash (Active X), ktorú by si pre Internet Explorer malo aktualizovať až 99 % používateľov, ďalej potom aplikácia Foxit Reader, u ktorej 92 % používateľov pracuje so zastaralou verziou.

Naopak medzi najviac aktualizované aplikácie sa zaradili Google Chrome s 88 %, Opera s 84 % a Skype s 76 %. To však svedčí o tom, že ani aplikácie s automatickou aktualizáciou nemusia byť vždy aktualizované.

Najmenej aktualizované programy:

  1. Java (Runtime 6, 7), Oracle Corporation
  2. Flash Player (Active X), Adobe Systems
  3. Foxit Reader, Foxit Software
  4. GOM Media Player, Gretech
  5. Nitro Pro, Nitro Software
  6. WinZip, Corel Corporation
  7. DivX, DivX LLC
  8. Adobe Shockwave Player, Adobe Systems
  9. 7-ZIP, Igor Pavlov
  10. Firefox, Mozilla

Hlavné závery Avast PC Trends Reportu:

  • Windows XP stále žije: Windows XP je nainštalovaný na 6 % skúmaných počítačoch. Zhruba 6,5 milióna testovaných používateľov dnes stále používa XP a to napriek tomu, že ho Microsoft prestal podporovať takmer pred tromi rokmi. Najpoužívanejším operačným systémom je Windows 7, ktorý má 48 % používateľov, potom je to Windows 10, s ktorým pracuje 30 % používateľov
  • Nízka kapacita pamäti spomaľuje: v testovaných počítačoch sa najčastejšie vyskytovala kapacita pamäti 4 GB, hneď potom 2 GB. RAM s kapacitou 2 GB a menej môže počítač výrazne spomaľovať, pokiaľ používatelia používajú aj ďalšie funkcie okrem posielania e-mailov či vyhľadávania v internetovom prehliadači s malým počtom záložiek. Pätnásť miliónov používateľov Avastu má však RAM s kapacitou 8 GB, čo dokazuje, že väčšia pamäť sa stáva novým trendom.
  • Quad-core CPUs sú už výnimkou: najčastejšou procesnou jednotkou je dual-core čip od Intelu alebo AMD, ktorý vo svojom počítači má 77% zo skúmaných používateľov. Relatívna novinka – procesor quad-core (štyri fyzická jadrá na jednom čipe) bola len v 15 % počítačoch.
  • SSD nie je bežnou záležitosťou: u väčšiny používateľov stále prevláda Hard Disk drive (HDD). Z 91 miliónov diskov malo len 10 miliónov novší Solid-state drive (SSD). Priemerná kapacita HDD bola 500 GB, oproti tomu u SSD prevládala kapacita 256 GB, čo je spôsobené stále vysokou cenou SSD.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.