Ďalší let by mal nasledovať už v auguste.

Prvý komerčný let do vesmíru s platiacimi zákazníkmi chce spoločnosť Virgin Galactic uskutočniť už koncom tohto mesiaca, medzi 27. a 30. júnom 2023. Informuje o tom portál Engadget.com s tým, že firma predpokladala štart pôvodne už začiatkom júna.

Úvodná misia, nazvaná Galactic 01 bude mať troch členov z radov talianskeho letectva a Národnej rady pre výskum, ktorí budú vykonávať výskumy v podmienkach mikrogravitácie. Virgin Galactic už má naplánované aj ďalšie lety. Očakáva sa, že Galactic 02 odštartuje začiatkom augusta a bude mať na palube ďalšiu súkromnú posádku so zatiaľ bližšie nešpecifikovanými členmi.

Spoločnosť Virgin chce potom realizovať takéto komerčné lety každý mesiac, ale podrobnosti o budúcich misiách zatiaľ nie sú k dispozícii. Prvé dva lety bude firma streamovať naživo a je možné, že sa z toho stane pravidlo, podobne ako u konkurenčného SpaceX.

Na tieto vesmírne „turistické“ lety spoločnosť Virgin vyvinula letúň SpaceShipTwo, pričom jeho prvé skúšobné lety ukončila už v roku 2013. Po smrteľnej havárii jedného z týchto lietadiel, nazvaného VSS Enterprise, však v roku 2014 svoje ďalší vývoj pozastavila. Letové skúšky obnovila až koncom roka 2016 a reálne dosiahla hranicu vesmíru v roku 2018. Prvým plnohodnotným letom bola misia so zakladateľom firmy, miliardárom Richardom Bransonom v roku 2021. Komerčnú prevádzku Virgin Galactic však viackrát odsunula pre rôzne faktory.

Spoločnosť už roky funguje so stratou, pričom len v roku 2022 bola v strate viac ako 500 miliónov dolárov. Komerčné lety s cenou 450 000 dolárov za letenku do vesmíru ju síce nedostanú hneď do čiernych čísiel, ale úspešné začatie vesmírnej letovej prevádzky by mohlo znamenať začiatok obratu. Dúfajme, že pôjde o úspešnejší príbeh než v prípade jej dcérskej spoločnosti Virgin Orbit, ktorý sa skončil krachom.

Zdroj: Engadget.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.