Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Televízne obrazovky, tablety, ale najmä virtuálna prehliadka slovenských destinácií s pomocou zariadenia Samsung Gear VR.

To všetko využíva Slovenská agentúra pre cestovný ruch, aby inšpirovala cestovateľov na návštevu Slovenska. Na veľtrhu ITB v Berlíne vyzdvihli návštevníci aj z radov odborníkov najmä spomínanú virtuálnu prezentáciu Slovenska a jeho regiónov.

Vďaka okuliarom Samsung Gear VR záujemca virtuálne precestuje celé Slovensko a v každom z jeho ôsmich regiónov si pozrie to najzaujímavejšie. Nádhernú prírodnú scenériu Slovenského raja, výhľad z Chopku v Nízkych Tatrách alebo historické centrum Bratislavy. Stačí si nasadiť okuliare, intuitívne si vybrať lokalitu a cestovateľ sa prenesie na vybrané miesto.

Vďaka špeciálnej technológii snímania priestoru a spracovania obrazu získa používateľ pocit, akoby naozaj stál na Tomášovskom výhľade v Slovenskom raji, obdivoval centrum Bardejova či prechádzal pomedzi domy vo Vlkolínci. Virtuálna realita poskytuje 360-stupňový panoramatický pohľad na okolie a prináša aj doplnkové informácie o danom mieste.

Zážitok z prehliadky je mimoriadne intenzívny a autentický. Ľudia, ktorí virtuálnu realitu vyskúšali, hovoria, že prekonala ich očakávania. Najmä pri pohľade z vrcholku Lomnického štítu neraz podvedome spravili krok vzad, lebo mali pocit, že sa ocitli priamo nad hlbokými tatranskými roklinami. Prezentácia získala uznanie aj od Izabely Garaňa, výkonnej riaditeľky UN WTO pre Európu (agentúra OSN zameraná na cestovný ruch).

Obdivom nešetrila Darley Newman, významná americká cestovateľská novinárka, držiteľka troch cien Emmy za televízne relácie: „Virtuálna realita, ktorú som vyskúšala v expozícii Slovenskej agentúry pre cestovný ruch, ma uchvátila. V momente ma preniesla do nádhernej prírody, na vrcholky hôr a do malebných miest. S takouto originálnou prezentáciou krajiny som sa ešte nestretla a považujem ju  za svoj najintenzívnejší zážitok na výstave ITB Berlín. Slováci ukazujú svetu, ako v cestovnom ruchu využívať najnovšie technológie“.

„Stánok Slovenskej agentúry pre cestovný ruch bol veľmi živý s veľkým záujmom návštevníkov. Je potešiteľné, že prezentoval najnovšie trendy v 3D aplikácii“, povedala prof. Ľudmila Novacká, garantka študijného odboru Manažment cestovného ruchu na bratislavskej Ekonomickej univerzite.

SACR bude zariadenie s virtuálnou prehliadkou Slovenska používať na výstavách a veľtrhoch cestovného ruchu v zahraničí po celý rok 2016. „Využívaním najnovších technológií posúvame prezentáciu Slovenska na vyššiu úroveň. Odlišuje nás to od ostatných a priamo na výstave prinášame silnú pozitívnu emóciu zo Slovenska. Sme presvedčení, že aj takto prispejeme k ďalšiemu nárastu počtu cestovateľov, ktorí si vyberú Slovensko ako dovolenkovú destináciu,“ dodala Ing. Marta Kučerová, generálna riaditeľka SACR.

Turistické atrakcie Slovenska v zariadení
Samsung Gear VR
KrajMiestoPopis
BratislavskýBratislavaHlavné námestie
Bratislavský hradVýhľad na mesto
Bratislava centrumMichalská brána
TrnavskýSmoleniceZámok
Šaštín-StrážeBazilika
TrnavaCentrum, pohľad z veže
NitrianskyNitraBazilika sv. Emeráma
LeviceLevický hrad
KomárnoNámestie Európy
TrenčianskyTrenčiansky hradVýhľad z dolného hradu
Trenčianske TepliceInteriér kúpeľov Hammam
Trenčianska synagógaInteriér
ŽilinskýChopokVýhľad na Nízke a Vysoké Tatry
Stará BystricaOrloj v Starej Bystrici
VlkolínecPamiatka UNESCO
BanskobystrickýBanská ŠtiavnicaHistorické centrum
KremnicaCentrum mesta
HronsekDrevený kostol, UNESCO
PrešovskýLomnický štítVýhľad z observatória
PrešovOrtodoxná synagóga
BardejovRadničné námestie, UNESCO
KošickýKošiceCentrum, Dóm sv. Alžbety
Spišský hradPamiatka UNESCO
Slovenský rajTomášovský výhľad