Stredná trieda značky vivo prináša známu výbavu s niekoľkými extra vlastnosťami.

Značka vivo je na Slovensku od júna 2022 a spravila na mňa výborný prvý dojem vlajkovou loďou vivo X80 Pro, ktorá patrí medzi najlepšie fotomobily na trhu. Ak vás zaujímajú detaily, prečítajte si detailnú recenziu. Tento výrobca však na náš trh prišiel aj s telefónmi, ktoré spadajú do ostatných cenových kategórií.

Model vivo V23 je zástupca strednej triedy s výbavou, s ktorou som sa už v roku 2022 viackrát stretol. Aj napriek tomu, alebo aj kvôli tomu, má vivo vo výbave niekoľko extra funkcií a vlastností, ktorými sa môže odlíšiť.

vivo V23 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo V23 5G a obsah balenia

Chameleón medzi smartfónmi

Vivo V23 má dizajn s hranatými bočnými hranami. Jeho spracovanie pripomína trochu väčší iPhone 13, nakoľko základom modelu vivo V23 je 6,44-palcový AMOLED displej s rozlíšením 1080 × 2400 pixelov. Obnovovacia frekvencia je k dispozícii na úrovni 60 alebo 90 Hz, pričom si môžete zvoliť režim inteligentného prepínania. Je to štandard v dnešných smartfónoch. Niektoré konkurenčné telefóny ponúkajú aj 120 Hz obnovovaciu frekvenciu, ale nemal som pocit, že by ma 90 Hz obmedzovalo.

Displej podporuje zobrazenie obsahu v HDR štandardoch HDR10, HDR10+ a HLG. Obsah v HDR10 je k dispozícii aj v aplikácii Netflix, na čo treba upozorniť. Čoraz viac dnešných telefónov má HDR displej, ale nie všetky umožňujú sledovanie Netflixu v HDR. Čitateľnosť počas slnečného dňa je dobrá, aj keď objektívne treba povedať, že v cenovej kategórii na úrovni 400 eur a viac som testoval aj smartfóny s jasnejším displejom (napr. Redmi Note 11 Pro+ 5G).

V23 chce zaujať spracovaním zadnej strany, ktoré je skutočne unikátne. Na chrbte sa nachádza špeciálna povrchová úprava, ktorá dokáže doslova pohltiť slnečné lúče (a UV žiarenie) a zmeniť farbu. Týka sa to iba zlatej verzie, ktorá sa po vystavení UV žiareniu zmení na zelenú. Vidieť to môžete na fotkách, ktoré sú súčasťou recenzie. Celkový dizajn a kvalitu konštrukcie chválim – vivo V23 má v tomto smere navrch v porovnaní s priamou konkurenciou.

Na oboch fotkách je totožný telefón. Najskôr v redakcii a následne vonku, kde zmenil farbu vďaka slnečnému žiareniu. Po návrate do kancelárie sa farba po pár minútach opäť zmenila na zlatú.

Solídna hardvérová výbava

Vivo V23 je vybavený procesorom Dimensity 920. Ten som dlhodobejšie používal v prípade smartfónu Realme 9 Pro+ 5G a takisto ho nájdete vo výbave konkurenčného Redmi Note 11 Pro+ 5G. Vivo predáva model V23 na Slovensku v štedrej výbave s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom, čo je lepšia výbava v porovnaní so spomenutými smartfónmi – prejavuje sa to však aj vyššou cenou.

K celkovému používateľskému zážitku pripomienky nemám. Telefón svižne reaguje, bez problémov si poradí s bežným používaním aj prepínaním medzi aplikáciami. Takisto si zahráte moderné hry, hoci nie v najvyššej kvalite. Vivo V23 disponuje dobrou stabilitou a neprehrieva sa.

Snímač odtlačkov prstov je zabudovaný v displeji a väčšinu času funguje rýchlo a spoľahlivo. Zriedkavo som však musel opakovane priložiť prst, resp. použiť odomknutie pomocou číselného kódu. Telefón obsahuje dva reproduktory, pričom na prehrávanie multimédií sa využíva iba spodný reproduktor. Maximálna hlasitosť je dobrá a takisto aj dynamika reprodukcie zvuku.

vivo V23 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo V23 5G má jeden multimediálny reproduktor

Android 12 s nadstavbou Funtouch OS 12

Telefón má predinštalovaný operačný systém Android 12 s nadstavbou Funtouch OS 12, s ktorou som sa detailne zoznámil počas testovania vlajkovej lode vivo X80 Pro. Na nadstavbe oceňujem minimum predinštalovaného balastu (minimálne na Slovensku tomu tak je) a pomerne čisté spracovanie používateľského rozhrania.

Bohužiaľ, podobne ako v prípade vivo X80 Pro, aj pri používaní vivo V23 som sa stretol s chybou v prípade režimu večierky. Pokiaľ si nastavíte, aby sa tento režim zapol večer a máte zároveň aktívny always-on displej, režim večierky nefunguje korektne. Vždy sa vypne pri najbližšom zamknutí a následnom odomknutí zariadenia. Riešením je manuálne vypnutie always-on displeja alebo prispôsobenie jeho rozvrhu.

Počas testovania telefónu som dostal niekoľko softvérových aktualizácií, pričom v dobe publikácie tejto recenzie bola k dispozícii verzia s bezpečnostnými aktualizáciami k 1. júnu 2022. Očakávam, že telefón dostane softvérovú podporu na úrovni 2 veľkých aktualizácií systému Android. A pokiaľ by ste chceli vidieť, ako vyzerá rozhranie Funtouch OS 12, pozrite si moju videorecenziu na vivo X80 Pro:

Rýchle nabíjanie a solídna výdrž

Vivo V23 má 4200 mAh batériu a podporuje 44 W káblové nabíjanie. Rýchla nabíjačka je súčasťou základného balenia. Nabitie telefónu z 20 % na 51 % trvá 15 minút, na 84 % polhodinu a po 40 minútach bol telefón nabitý na 96 %. Podobne ako ostatné vivo telefóny, ani V23 nie je veľký kamarát s nabíjačkami tretích strán – v ich prípade je výkon nabíjania na úrovni 10 až 11 W. Odporúčam teda nosiť so sebou a používať pribalenú nabíjačku.

Výdrž batérie je štandardná na úrovni jedného dňa. Bezdrôtové nabíjanie k dispozícii nie je. Telefón podporuje Wi-Fi 6 a Bluetooth 5.2. Samozrejmosťou je NFC a podpora bezkontaktných platieb. S presnosťou GPS som počas testovania nemal problémy. Odolnosť voči vode nie je k dispozícii.

vivo V23 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo V23 5G

Fotografická výbava vyniká selfie fotoaparátom

Vivo v prípade svojich vlajkových lodí spolupracuje so spoločnosťou ZEISS a výsledkom sú špičkové fotomobily, čoho dôkazom je aj vlajková loď X80 Pro. V prípade strednej triedy hodnotím fotografickú výbavu ako štandardnú v tejto cenovej kategórii. Treba však upozorniť na dva selfie fotoaparáty s dvoma svetlami, pretože to je pomerne unikátna vlastnosť.

Vivo V23 má 64 Mpx hlavný fotoaparát s clonou f/1.9 a PDAF zaostrovaním. Dopĺňa ho 8 Mpx ultraširokouhlý fotoaparát so 120° zorným poľom a clonou f/2.2. Trojicu zadných fotoaparátov dopĺňa 2 Mpx makro senzor s clonou f/2.4. Spomenutá dvojica selfie fotoaparátov je v konfigurácii 50 Mpx hlavný fotoaparát (f/2.0) a 8 Mpx 105° ultraširokouhlý selfie fotoaparát s clonou f/2.3.

Aj napriek dvojici selfie fotoaparátov ponúka telefón iba 2D odomykanie tvárou, takže v horších svetelných podmienkach potrebuje zvýšiť okolité svetlo zosilnením jasu displeja. Túto funkciu si môžete vypnúť, avšak v takom prípade budete telefón v noci odomykať iba odtlačkom prstu, resp. heslom/PIN kódom.

vivo V23 5GZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo V23 5G a jeho dva selfie fotoaparáty. Po bokoch horného reproduktora sú umiestnené dve svetlá

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Zhodnotenie fotoaparátov, galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit