Vlajková loď značky Vivo prináša svieži vánok na trh so smartfónmi.

Vivo X80 Pro je prémiový telefón s cenovkou 1099 eur. Nie je to málo peňazí, a pokiaľ detailne nesledujete dianie vo svete smartfónov, pravdepodobne budete chvíľu premýšľať nad tým, či dať prednosť značke Vivo pred inými výrobcami, ktorí sú na Slovensku už niekoľko rokov a stihli si vybudovať dobrú povesť.

Faktom je, že Vivo existuje od roku 2009 a do smartfónov prinieslo už viacero inovácií, takže nejde o úplného nováčika na trhu. Avšak je zrejmé, že ak sa na to pozrieme z pohľadu Slováka – Vivo na náš trh prišlo až v júni 2022, takže zatiaľ nemalo dostatok priestoru na to, aby „zanechalo stopu“, ako sa hovorí u nás v redakcii

A to je práve úloha smartfónu Vivo X80 Pro. Ten predstavuje to najlepšie, čo aktuálne nájdete v portfóliu tejto značky, pričom sa snaží zaujať najmä fotografickými funkciami. S Vivo X80 Pro žijem takmer tri týždne a v tejto recenzii zhodnotím moje dojmy a poznatky. Do pozornosti tiež dávam moje video s prvými dojmami a podrobnú videorecenziu.

Prémiový multimediálny základ

Vivo X80 Pro sa na prvý pohľad výraznejšie neodlišuje od ostatných prémiových Android smartfónov na trhu. Jeho základom je 6,78-palcový LTPO3 AMOLED displej s dierou v strede horného riadka. Obrazovka je zaoblená po oboch stranách a ponúka 120 Hz obnovovaciu frekvenciu a podporu HDR10+.

Maximálny jas dosahuje 1500 nitov v HDR zobrazení, resp. okolo 1000 nitov v prípade jasu celej obrazovky v štandardnom zobrazení. Maximálne rozlíšenie je 1440 × 3200 pixelov, pričom od výroby je nastavené rozlíšenie 1080 × 2400 pixelov – môžete si ho v prípade potreby zmeniť.

Ku kvalite displeja nemám pripomienky. Je špičkový a patrí k tomu najlepšiemu na trhu. Ak by sme šli do detailov, Samsung Galaxy S22+ a S22 Ultra dokážu vytiahnuť ešte o niečo vyšší maximálny jas a Xiaomi 12 Pro, resp. iPhone 13 Pro majú podporu aj pre Dolby Vision. Avšak displeju Vivo X80 Pro objektívne ťažko niečo vytknúť.

Výborná je tiež reprodukcia zvuku, ktorú zabezpečuje dvojica reproduktorov. Jeden je umiestnený tradične na spodnej hrane, druhý sa nachádza v hornom rámiku nad displejom. Maximálna hlasitosť je vysoká, cca na úrovni iPhone 13 Pro Max. Celkové podanie zvuku je veľmi dobré, subjektívne nedosahuje takú dynamiku a basy ako najlepšie vybavený smartfón od Applu. Avšak rozdiely medzi oboma telefónmi sú malé.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro má 6,78-palcový displej výbornej kvality

Zadná strana púta pozornosť

X80 Pro sa prednou stranou výraznejšie neodlišuje od ostatných telefónov na trhu. O jeho chrbte sa to však v žiadnom prípade nedá povedať. Zadnej strane dominuje obrovský fotografický modul, ktorý pokrýva prakticky jednu tretinu plochy. Celý modul vyčnieva nad úroveň chrbta a má povrch zo skla.

Súčasťou základného balenia je ochranný obal, ktorý vyzerá, ako keby mal kožený povrch. Pôsobí to štýlovo a vhodne to dotvára dizajn telefónu. Obal takisto pomáha znížiť vyčnievanie zadných fotoaparátov, takže ho odporúčam použiť. Obľúbil som si ho a považujem ho za jeden z najlepších obalov, s ktorými som sa stretol v základnom balení telefónu.

Fotografický modul je zo skla a bohužiaľ som si na ňom všimol miniatúrne škrabance – aj napriek tomu, že s telefónom zaobchádzam ako v rukavičkách. Týka sa to však iba vonkajšej časti modulu. Vnútorná okrúhla časť s trojicou fotoaparátov má pravdepodobne odolnejšie ochranné sklo, nakoľko v tejto časti sa žiadne škrabance neobjavili.

Vivo X80 Pro má rozmery 164,57 × 75,30 × 9,10 mm a hmotnosť 219 gramov. Vyššia hrúbka je daná vystupujúcimi fotoaparátmi. Telefón patrí medzi ťažšie, avšak subjektívne mi jeho hmotnosť neprekážala. K dispozícii je ochrana voči vode a prachu na úrovni IP68.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro bez ochranného obalu

Snapdragon 8 Gen 1, 12 GB RAM a 256 GB úložisko

Vivo X80 Pro je vo svete dostupný vo verziách s dvoma procesormi. Na Slovensku sa predáva iba model s procesorom Snapdragon 8 Gen 1 a v konfigurácii s 12 GB RAM a 256 GB úložiskom. V teste AnTuTu som nameral takmer 1 milión bodov (997 539), pričom ma potešila aj nadštandardná stabilita (79,1 %) v porovnaní s inými smartfónmi s týmto procesorom v záťažovom teste 3DMark Wild Life Extreme Stress Test.

Všetky namerané výsledky nájdete na konci článku v tabuľke, avšak treba pochváliť aj ultrarýchle úložisko – rýchlosti čítania dosahovali 1572 MB/s a rýchlosti zápisu sa pohybovali na úrovni 1345 MB/s.

V rámci bežného používania som nemal problém s tým, že by sa telefón prehrieval. Určité zahriatie som pocítil pri hraní hry Diablo Immortal, a to v závislosti od nastavenia hry a miesta, kde som sa hral, avšak telefón sa neprehrieval. Zriedkavo som tiež pocítil krátkodobé spomalenie výkonu počas hrania.

Rovnako dobre si poradil aj so záznamom videa, čo je ďalšia aktivita, s ktorou môžu mať niektoré telefóny problém z hľadiska prevádzkových teplôt. S našim kameramanom sme pomocou Vivo X80 Pro natáčali celú videorecenziu na Huawei Watch Fit 2 (pozrieť si ju môžete na našom YouTube, TU), ktorú sme točili v 4K pri 25 fps do formátu LOG. Točili sme ju takmer 2 hodiny, počas slnečného dňa, na konci júna, pričom niektoré zábery mali 6 a viac minút.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro umožňuje záznam videa v rozlíšení až 8K, pričom podporuje nadštandardné množstvo režimov záznamu

Snímač odtlačkov prstov si zamilujete

X80 Pro má snímač odtlačkov prstov, s akým som sa doteraz ešte nestretol. Nachádza sa síce pod displejom, resp. v displeji, avšak s plochou 20 × 30 mm ide o najväčší senzor tohto typu. Využíva ultrazvukové vlny a v porovnaní s tradičnými optickými senzormi, ktoré fungujú na báze svetla, je 11,1-násobne väčší.

Snímač odtlačkov prstov funguje rýchlo a spoľahlivo, až na veľmi zriedkavé výnimky. Vďaka veľkosti čítačky je možné dokonca vytvoriť si dve skratky – znamená to, že keď sa prstom dotknete pravej časti senzora, telefón sa odomkne. Keď sa dotknete ľavej hornej časti, telefón sa odomkne a spustí sa aplikácia A, ktorú si nastavíte. A keď sa dotknete ľavej spodnej časti, spustí sa aplikácia B.

Skratky si môžete podľa potreby popresúvať, alebo ich vypnúť a odomykať telefón v rámci celej plochy snímača. Osobne som si obľúbil používanie skratiek. Pridanou hodnotou je tiež rýchle zaregistrovanie prsta – netreba ho opakovane zdvíhať a pokladať na displej. Stačí ho raz priložiť, počkať 2-3 sekundy a prst je zaregistrovaný.

K dispozícii je odomykanie tvárou. Ide o tzv. 2D odomykanie, ktoré nie je natoľko bezpečné ako 3D odomykanie tvárou Face ID, resp. niektorých Android telefónov s potrebným hardvérom (napr. Honor Magic4 Pro). 2D odomykanie tvárou takisto vyžaduje viac svetla, a preto sa vás telefón spýta, či chcete, aby vás osvetlil displejom, pokiaľ nie je k dispozícii dostatočné svetlo. Niekomu to môže prekážať, najmä počas noci.

Android 12 s nadstavbou Funtouch OS 12…

X80 Pro využíva operačný systém Android 12 s nadstavbou Funtouch OS 12. V dobe publikovania tejto recenzie som mal k dispozícii aktualizáciu s bezpečnostnými záplatami k 1. júnu 2022. Podľa oficiálnych informácií by mal Vivo X80 Pro dostať 3 veľké aktualizácie systému Android a 3 roky bezpečnostných záplat.

Funtouch OS je sympatická nadstavba. Jeho dizajn mi z hľadiska niektorých prvkov trochu pripomína čistý Android. Pre niekoho pozitívne je, že Funtouch OS neupravuje dizajn Androidu až tak výrazne, ako to robia niektorí iní výrobcovia.

Poteší, že v telefóne nájdete minimum predinštalovaného balastu. Navyše je prakticky iba aplikácia vivo.com a iManager na správu a optimalizáciu telefónu. Súčasťou výbavy je tiež prehliadač fotiek a prehrávač hudby od Vivo, avšak aplikácie ako Telefón, Kalendár, Správca súborov – to všetko sú nástroje priamo od Googlu.

Používateľské rozhranie obsahuje samostatnú obrazovku s novinkami od Googlu (Google Discover), tak, ako to dnes ponúkajú prakticky všetky Android telefóny. Podržaním ikony aplikácie sa zobrazí ponuka rýchlych volieb pre danú aplikáciu a takisto rýchle systémové voľby, ako je odstránenie aplikácie z domovskej obrazovky, jej odinštalovanie a rýchly prechod na obrazovku s detailnými informáciami a nastaveniami danej aplikácie.

Funtouch OS 12 v telefóne vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Funtouch OS 12 v telefóne vivo X80 Pro
Funtouch OS 12 v telefóne vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Funtouch OS 12 v telefóne vivo X80 Pro
Funtouch OS 12 v telefóne vivo X80 ProZdroj: Roman Kadlec / TOUCHIT
Funtouch OS 12 v telefóne vivo X80 Pro

… a chybami krásy

Bohužiaľ, počas testovania telefónu som natrafil na niekoľko softvérových nedostatkov, ktoré ma skutočne prekvapili, že sa dostali do finálneho softvéru. Zväčša ide o drobnosti, avšak ovplyvňujú celkový používateľský zážitok. Verím, že ich výrobca čoskoro odstráni, nakoľko nejde o kritické chyby.

Medzi tieto nedostatky patrí napríklad fakt, že režim Nerušiť, ktorý sa aktivuje na základe vami nastaveného časového harmonogramu, sa samovoľne vypne po pár minútach. Ak si teda nastavíte DND režim na noc, je možné, že po pár minútach prestane fungovať a telefón bude opäť vyzváňať.

Z podobného súdku je nekorektné fungovanie režimu večierky, ktorý je dostupný v rámci funkcie Digitálna rovnováha. Nastavil som si, aby sa režim večierky automaticky aktivoval o 23:00, a aby sa prepla obrazovka do čiernobieleho zobrazenia. Večierka sa síce o 23:00 spustila, avšak po najbližšom zamknutí displeja sa automaticky vypla a aj displej bol opäť farebný.

Podarilo sa mi identifikovať, že minimálne problém s večierkou spôsobuje Always-on displej, ktorý som mal zapnutý v režime, že sa na chvíľu aktivuje pri posunutí telefónu. Pokiaľ je vždy zapnutý displej vypnutý, plánovaný režim večierky funguje korektne. Faktom však je, že večierka by mala automaticky vypnúť aj Always-on displej. V mojom prípade (s nastavením aktivácia pohybom) sa tak nestalo. Takže, ak tieto riadky číta niekto z Vivo, opravte to prosím.

Z ďalších (subjektívnych) nedostatkov dávam do pozornosti obmedzené možnosti zobrazenia upozornení na Always-on displeji a to iba pre aplikácie Telefón, Správy, WhatsApp, Messenger, Instagram, Twitter a Facebook. Ďalšie aplikácie, aby sa notifikácie z nich zobrazovali na Always-on displeji, nie je možné pridať. A platí, že je možné vybrať maximálne štyri aplikácie, ktoré budú zobrazovať notifikácie na Always-on displeji. Obmedzenie počtu mi až tak neprekáža, avšak rád by som mal emailového klienta medzi aplikáciami, ktorých upozornenia sa zobrazujú na Always-on displeji.

Funtouch OS takisto nekorektne zobrazuje graf so spotrebou batérie od posledného dobitia jednotlivými aplikáciami – celková spotreba sa zobrazuje korektne, avšak graf sa vždy ukáže iba za krátke obdobie. A iritovalo ma aj to, že mi Vivo X80 Pro zatváral aplikáciu Waze (a niektoré iné GPS aplikácie), keď som ju nechal bežať pár minút na pozadí a zároveň som na telefóne počúval Spotify alebo používal iné aplikácie.

Ak som telefón aktívne nepoužíval, resp. som nepočúval hudbu, tak aplikácia bežala na pozadí bez problémov a nezavrela sa. V súvislosti s Waze ešte jeden poznatok – problémy s GPS či presnosťou som nezaznamenal, signál bol stabilný. Platí to aj pre Mapy Google.

S telefónom som počas testovania tiež behal a zaznamenával GPS dáta cez aplikáciu Polar Beat, ktorá takmer neustále bežala na pozadí, a s presnosťou nameraných dát som takisto nemal problémy. Bezproblémové GPS som mal aj v prípade aplikácie Komoot – tú som používal aj aktívne, aj na pozadí. V oboch prípadoch platí, že som zároveň nepočúval Spotify.

Posledným nedostatkom, za ktorý neviem, či je zodpovedné Vivo alebo Google, je nekorektné zobrazovanie kontaktov/telefónnych čísiel v zozname posledných hovorov v aplikácii Telefón (od Googlu). Ak som na Slovensku, tento problém nemám, avšak keď som v zahraničí, tak mi aplikácia Telefón zobrazuje v zozname posledných hovorov telefónne čísla a nie mená kontaktov, ktoré mám k týmto číslam v telefóne uložené.

Nerobí to síce pri všetkých kontaktoch, avšak pri mnohých áno. S takýmto problémom som sa v prípade iných telefónov zatiaľ nestretol.

Doplnené: Problém s nekorektným zobrazovaním kontaktov je už opravený.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro

Bleskové nabíjanie – káblom aj bezdrôtovo

Vivo X80 Pro má 4700 mAh dvojčlánkovú batériu, ktorá ponúka priemernú výdrž batérie na úrovni jedného dňa bežného používania. Treba však upozorniť na to, že v prípade intenzívneho fotenia sa batéria rýchlo spotrebováva. Telefón som v takomto prípade nabíjal niekedy už po poldni, takže na výlety bez powerbanky určite nechoďte. V rámci bežnej prevádzky som v závislosti od štýlu používania dosiahol výdrž na úrovni cca 4 hodín zapnutého displeja v rozmedzí 18 až 30 hodín od posledného úplného nabitia.

Telefón podporuje 80 W káblové a 50 W bezdrôtové nabíjanie. 80 W FlashCharge nabíjačka je súčasťou základného balenia telefónu a nabije ho na 100 % v priebehu 36 minút, pokiaľ telefón aktívne nepoužívate. 50 W bezdrôtovú nabíjačku Vivo 50W Vertical Wireless FlashCharge si môžete v prípade záujmu dokúpiť samostatne – Vivo ju bude na našom trhu predávať od polovice júla za cenu 79 eur.

Vivo X80 Pro som počas testovania nabíjal pomocou rôznych nabíjačiek. K dispozícii som mal 80 W nabíjačku zo základného balenia, 44 W FlashCharge nabíjačku, ktorú Vivo prikladá k niektorým ostatným telefónom na slovenskom trhu, 50 W bezdrôtovú nabíjačku (tento spôsob nabíjania som si obľúbil najviac) od Vivo a tiež nabíjačky ostatných výrobcov.

Pomocou 80 W nabíjačky som nabil telefón z 30 % na 55 % v priebehu 5 minút, resp. na 73 % v priebehu 10 minút. V prípade 44 W nabíjačky som nabil z 20 % na 48 % (po 10 minútach), na 72 % (po 20 minútach) a na 98 % (po 32 minútach). 50 W bezdrôtová nabíjačka nabila telefón z 10 % na 33 % (po 10 minútach), na 50 % (po 20 minútach), na 69 % (po 32 minútach), na 92 % (po 47 minútach) a na 98 % (po 50 minútach).

Bohužiaľ, Vivo nie je príliš priateľské k ostatným značkám, resp. zariadeniam. Keď budete nabíjať X80 Pro inou nabíjačkou, ako je tá od Vivo, bude sa výkon nabíjania pohybovať na úrovni 10 až 12 W. A to isté platí aj v prípade, že k Vivo nabíjačke pripojíte napríklad notebook s USB-C portom. Je to škoda. Tiež to znamená, že ak chcete powerbanku s rýchlym nabíjaním, treba si kúpiť 44 W powerbanku od Vivo – ak ju výrobca bude predávať na našom trhu, resp. v Európe.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro a 80W nabíjačka, ktorá je súčasťou základného balenia. Ak chcete telefón nabíjať rýchlo, je nevyhnutné použiť nabíjačku od Vivo

Fotomobil roka 2022?

Ak by som mal definovať kľúčové vlastnosti, ktorými by som odlíšil Vivo X80 Pro od ostatných Android telefónov na trhu, bola by to už spomenutá čítačka odtlačkov prstov v displeji a takisto zadný fotoaparát, jeho kvalita a funkcie.

V prípade X80 Pro sa naplno prejavuje spolupráca medzi Vivo a ZEISS, ktorá prebieha na viacerých úrovniach. Šošovky fotoaparátov v telefóne majú špeciálnu povrchovú úpravu od ZEISS, ktorá minimalizuje odlesky svetla a zlepšuje jeho priepustnosť. Obe spoločnosti zároveň spolupracujú na spracovaní obrazu. Vivo X80 Pro má pre tento účel samostatný čip Vivo V1+, ktorý pomáha premeniť odfotenú snímku v kombinácii s ďalšími získanými informáciami a umelou inteligenciou na výslednú fotografiu.

ZEISS sa tiež podpísal na optimalizovaní bokeh efektu v prípade portrétových fotografií. Je pravda, že bokeh efekt majú dnes prakticky všetky telefóny, avšak treba uznať, že Vivo X80 Pro robí skvostné portrétové fotografie. Posúďte sami v galérii fotiek na druhej strane tejto recenzie.

vivo X80 ProZdroj: Samuel Hindy / TOUCHIT
vivo X80 Pro a jeho obrovský fotografický modul

Recenzia je rozdelená do dvoch častí:

  1. Úvod, zhodnotenie dizajnu a hardvéru
  2. Zhodnotenie fotoaparátov, galéria fotiek, verdikt a technické špecifikácie

1 2

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit