Vivo jasne investuje do prémiových modelov smarfónov a zatiaľ mu táto stratégia vychádza.

Teraz uvádza svoj skladací smartfón X Fold+. V rozloženom stave ide v podstate o 8-palcový tablet. U svojej prvej generácie vivo X Fold sa spoločnosť snažila zaistiť celoživotnú odolnosť a vyhnúť sa záhybom, ktoré sa tvoria na skladacích displejoch. Tým sa tiež prvý model X Fold odlišoval od konkurencie a zaistil, že sa aj naň nadväzujúci X Fold+ bude spoľahlivý.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Zdrsnená zadná strana Vivo X Fold+

My sme mali tento telefón na krátku ukážku, testovali sme predovšetkým jeho konštrukciu a kvalitu fotoaparátu. Zaitaľ pritom tento telefón nie je určená pre slovenský trh a celé jeho rozhranie bolo zatiaľ len v čínštine.

Kvalitná konštrukcia

Konštrukcia X Fold+ posúva vývoj ďalej vďaka vylepšenej odolnosti pántov a výraznému zmenšeniu záhybu obrazovky. Veľká pozornosť bola venovaná kvalite pántu. Mechanizmus bol testovaný aj odborníkmi z TÜV Rheinland, ktoré pánt a záhyb displeja otestovali po viac ako 300 000 zloženiach a rozloženiach. Ak uvažujeme, že priemerný spotrebiteľ by zariadenie zložil a rozložil trebárs 80-krát denne, znamenalo by to viac ako 10 rokov vytrvalého používania.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie Vivo X Fold+ a Samsung Galaxy Z Fold4

Letecké materiály

Materiál a konštrukcia sú tak pri vytváraní odolného skladacieho telefónu kľúčové. Pánt telefónu X Fold+ má 174 dielov a využíva šesťvrstvové letecké materiály, ako je tekutý kov a vysokopevnostná oceľ. Tieto materiály prinášajú zvýšenú pevnosť, odolnosť proti nárazu, ohybu a korózii. Na minimalizáciu záhybov je pri modeli vivo X Fold+ prispôsobená konštrukcia tzv. plávajúcej strednej dosky, ktorá drží centrálny záhyb obrazovky. Samotná obrazovka tak môže byť v rozloženom stave plochejšia a stredová doska pri skladaní klesá dole, čím ponecháva dostatok priestoru na ohýbanie obrazovky. Vysoko odolný plávajúci krídlový pánt umožňuje zariadenie zavrieť naplocho, ale aj zostať otvorené v uhle 60 až 120°. Toto sme si aj vyskúšali a je to veľmi vhodné riešenie. Dá sa takto nahradiť aj statív.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Vivo X Fold+ v podobe statívu pre fotografovanie

Výborné sklo

Sklo v skladacom hlavnom displeji modelu X Fold+ je samo o sebe majstrovským dielom a využíva najtenšie a najpružnejšie sklo na trhu. Toto ultratenké sklo (UTG) vyvinuté spoločnosťou SCHOTT je možné chemicky spevniť. Vďaka svojej štruktúre sa Xensation Flex môže po spracovaní a chemickom spevnení ohýbať niekoľko sto tisíckrát. Vďaka tomu má mimoriadny polomer ohybu menší ako 2 milimetre. V kombinácii so štruktúrou závesu kvapky vody, ktorá ponúka polomer ohybu 2,3 ​​milimetra, je záhyb displeja X Fold+ nielen úzky, ale aj takmer úplne plochý. Vyhýba sa vydutiu, ktoré sa objavuje pri skladacích telefónoch.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Vivo X Fold+ a jeho stav pri zatvorení bez medzery

Okrem ohybného skla vo vnútri displeja je veľký vonkajší displej vybavený aj krycím sklom SCHOTT, ktoré telefón chráni pred bežnými nástrahami. Výkonné krycie sklo Xensation je chemicky zosilnené lítium-hlinitokremičitým krycím sklom, ktoré ponúka vysokú odolnosť proti nárazu a pádu.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Porovnanie hrúbky Vivo X Fold+ a Galaxy Z Fold4

Multifunkčná práca

Vivo X Fold+ na vnútornom aj vonkajšom displeji podporuje obnovovaciu frekvenciu 120 Hz a využíva displeje LTPO E5 Samsung AMOLED s rozlíšením 2K+, ktoré zaisťujú plynulosť obrazu a optimalizovanú spotrebu energie. Vivo používa aj vlastnú schému kalibrácie farieb, takže presnosť reprodukcie farieb na oboch displejoch je veľmi podobná. To všetko prispelo k tomu, že rad X Fold získal 19 rekordov DisplayMate a celkovú certifikáciu na úrovni A+, čo je súčasná najvyššia úroveň v odbore.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Vivo X Fold+ a veľkosť jeho predného displeja

Telefón je vybavený ultrazvukovými čítačkami odtlačkov prstov od spoločnosti Qualcomm na oboch displejoch. Len priupomeňme, že Samsung Galaxy Z Fold4 má snímač odtlačku prstov na bočnej strane a nie pod displejom. Pri novom X Fold+ bol veľký vnútorný displej vylepšený tak, aby ponúkal lepšie zobrazenie na rozdelenej obrazovke. Môžete otvoriť až okná v popredí a mať spustené štyri aplikácie pre úlohy súčasne s dvoma oknami na rozdelenej obrazovke a až s 12 oknami na pozadí.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Vivo X Fold+ a jeho veľký, 8 palcový hlavný displej v porovnaní s hlavným displejom Galaxy Z Fold4

Rýchle nabíjanie a nabíjačka v balení

Nabíjanie ponúka vyššiu rýchlosť vďaka 80 W technológii FlashCharge, takže batériu môžete dobiť z 1 % na 70 % iba za 18 minút. Plné nabitie pritom trvá iba 35 minút. Model X Fold+ je tiež vybavený 50 W bezdrôtovým nabíjaním FlashCharge, ktoré umožňuje nabiť 10 % za 5 minút a plné nabitie za 53 minút. Nabíjačka je pritom súčasťou základnej výbavy. Je to nabíjačka s gálium nitridovým konektorom USB-C s dvoma zásuvkami, aby bolo možné nabíjať niekoľko zariadení naraz.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Vivo X Fold+

Fotografická výbava

Vzhľadom na povahu skladacieho displeja mení tento nový typ smartfónu spôsob, akým používatelia vytvárajú a zobrazujú fotografie. Model X Fold+ napríklad podporuje hľadáčik na oboch svojich vnútorných displejoch. Vďaka tomu je možné zhotovovať selfie pomocou hlavného fotoaparátu. Aj pri modeli X Fold spolupracovala spoločnosť vivo na vývoji systému fotoaparátu s priekopníckou spoločnosťou ZEISS, ktorá sa zaoberá prémiovou optikou a optoelektronikou. Štvorica fotoaparátov disponuje 5-násobným optickým zväčšením a fotoaparátom so 60-násobným digitálnym zoomom. Všetky objektívy sú certifikované spoločnosťou ZEISS a sú vybavené charakteristickou povrchovou úpravou ZEISS T* Coating. Tá zvyšuje optický výkon objektívu vďaka zníženiu rozptylu a odleskov.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Fotografická výbava na Vivo X Fold+

Ďalšia technologická výbava

X Fold+ je vybavený vylepšenou čipovou súpravou, ktorá teraz pracuje s mobilnou platformou Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1, čo prináša až o 10 % vyšší výkon a až o 30 % nižšiu spotrebu energie v porovnaní s Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 jeho predchodcu. V kombinácii s nárastom kapacity batérie zo 4600 na 4730 mAh to znamená, že si máte až o dve hodiny dlhšie prehrávanie videa na batériu.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Bočná strana Vivo X Fold+

Z hľadiska kapacity pamäti je tu k dispozícii kombinácia 12 GB RAM a 256 GB pamäti pre používateľa. Údajne je možné rozšírenie kapacity pamäti aj pomocou microSD karty. Obaly na tento telefón výrobca zatiaľ nepredstavil.

Vivo X Fold+Zdroj: TOUCHIT.sk
Fotografická výbava na Vivo X Fold+

Cena

Ako nám na stretnutí povedali, ak by bol tento telefón k dispozícii na slovenskom trhu, predával by sa za podobnú cenu ako je to v prípade Samsung Galaxy Z Fold4. Tak uvidíme, možno sa situácia zmení a tento telefón sa k nám dostane. Určite by zaujal.

Zdroje: vlastné, Vivo

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.