Špeciálne káble umožňujú konverziu tradičného vstupu HDMI na USB-C. Okrem toho spoločnosť Vivolink vyvinula nový rozbočovač USB s dvoma výstupmi HDMI na premietanie na dva monitory naraz.

Ako je možné pripojiť moderné notebooky, ktoré sú vybavené iba rozhraním USB-C, k zobrazovaciemu zariadeniu s rozhraním HDMI? Tento problém rieši mnoho firiem vo svojich zasadacích miestnostiach počas prezentácií.

Spoločnosť Vivolink vyvinula špeciálny kábel, ktorý umožňuje pripojenie moderných notebookov k dotykovým a iným monitorom bez toho, aby ste museli spolu s novým notebookom kupovať aj nový displej so vstupom USB-C. Takzvaný Touch Screen Cable bol predstavený na veľtrhu ISE 2024 v Barcelone.

Ide nielen o konverziu z USB-C na HDMI, ale aj o napájací kábel

Problémom je, že moderné notebooky už neobsahujú port HDMI a sú vybavené len portom USB-C. To znamená, že s moderným notebookom by ste už nemohli používať dotykovú obrazovku s HDMI. Logicky by ste si k novému notebooku nekúpili novú dotykovú obrazovku. To nám pri našej návšteve na stánku Vivolink povedal Michael Krogh, generálny riaditeľ spoločnosti Vivolink. Na základe spätnej väzby potom spoločnosť vyvinula ďalší konverzný kábel, ktorý obsahuje aj vstup pre napájanie notebooku, čím doplnila ponuku funkcií na prepojenie zariadení.

Spoločnosť Vivolink vytvorila aj niekoľko variantov týchto konvertorov odstupňovaných podľa dĺžky. V minulosti sa na pripojenie notebooku k počítaču bežne používali káble USB-C s dĺžkou len do jedného metra, ale dnes sú požiadavky na dĺžku káblov náročnejšie. V bežných dĺžkach dosahujú konvertorové káble USB-C/HDMI od spoločnosti Vivolink až 7,5 metra.

Ak však niekto potrebuje naozaj dlhé káble, máme ich aj v dĺžkach od 10 do 15 metrov a tieto káble podporujú prenos videa v rozlíšení 8K, spoľahlivo prenášajú dáta obojsmerne, dajú sa použiť na pripojenie kamery, soundbaru a možno ich použiť aj na nabíjanie pripojených zariadení. Povedal nám Michael Krogh.

USB-C HUB na prezentáciu na dvoch displejoch súčasne

Ďalším novým produktom od spoločnosti Vivolink, ktorý mal premiéru na veľtrhu ISE 2024 v Barcelone, je Vivolink Conference HUB DUO s dvoma výstupmi HDMI na používanie dvoch zobrazovacích zariadení súčasne. Je vhodný najmä na firemné prezentácie na stretnutiach, na ktorých sa zúčastňujú vzdialení respondenti prostredníctvom videokonferencií. Umožňuje totiž súčasne prezentovať z jedného notebooku na jednom monitore a na druhom vidieť účastníkov stretnutia, ktorí sú pripojení online. To nie je možné pri použití jedného pripojeného monitora.

Duálny USB Hub od firmy Vovilink
Duálny USB Hub od firmy Vovilink

Konferenčný rozbočovač Vivolink Conference HUB DUO je namontovaný pod stolom a je pripojený k prepojovaciemu káblu, ktorý je na pracovnej ploche ukončený konektorom USB-C rôzneho vyhotovenia. Môže byť klasický čierny alebo hliníkový a k dispozícii sú aj konektory s väčším otvorom uprostred. Spoločnosť Vivolink dodáva pre toto riešenie aj konektory HDMI. Výstupný kábel USB-C vedie k vysielaču, ktorý dokáže prenášať dáta až na vzdialenosť 100 metrov pomocou kábla CAT6a/7 rýchlosťou až 5 Gbit/s. Práve na kvalite kábla záleží, ako rýchlo a dobre dokáže prenášať dáta na väčšie vzdialenosti. Spoločnosť Vivolink zaručuje, že jej káble prenášajú dáta bez problémov a vydržia roky.

Výrobky Vivolink distribuuje na našom trhu spoločnosť EET Group, podrobný zoznam všetkých typov káblov a prepojovacích zariadení nájdete tu

Zdroje: Vivolink, vlastné

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.