Potrebujeme vôbec túto úroveň odolnosti?

Vlajkové lode sú z roka na rok čoraz prepracovanejšie v každej oblasti ich výbavy. Pokým toto pravidlo platí predovšetkým pri výkone a fotoaparátoch, tak iba zriedka je vidieť výrazné zmeny v odolnosti voči vode a prachu. Aj preto sa pri smartfónoch roky uvádza odolnosť na úrovni IP68, pri ktorej sa zvyšovala maximálne hĺbka ponoru. Nová generácia vlajkových smartfónov je pripravená túto odolnosť posunúť na novú úroveň s certifikáciou na úrovni IP69. Má však táto odolnosť pre bežného používateľa zmysel, alebo ide iba o marketingový ťah?

Odolnosť smartfónov voči vode a prachu sa riadi špecifickými pravidlami. Hoci sa vo viacerých telefónoch nachádza, tak v prípade ich “utopenia” sa na vniknutie vody nevzťahuje záruka. Proste telefón sa utopil a v tomto bode to končí. Vyššia odolnosť voči vode a prachu sa aj napriek tomu zdá byť ústretovým krokom výrobcov smartfónov voči používateľom. Tí tak budú mať odolnejšie zariadenia, ktoré sa im už tak ľahko nepodarí utopiť.

OnePlus 13 odhalil oficiálny dizajn: Krajší, ale zmeny sú minimálneZdroj: 搞机/Time
OnePlus 13

Pokým IP69 nepredstavuje vyššiu odolnosť voči prachu (úroveň 6), tak dôležité je, že číslo 9 predstavuje ochranu pred prúdmi vody s vysokým tlakom a vysokou teplotou. Jedným z prvých vlajkových zariadení (okrem superodolných telefónov), ktoré budú certifikované podľa IP69, bude OnePlus 13. Zároveň ide o smartfón, ktorý bude na trh uvedený už koncom tohto mesiaca.

Zariadenie bude mať okrem skvelej vlajkovej výbavy aj extrémnu odolnosť voči prachu a vode, čiže ho bude možné používať pre drsné pracovné prostredie a extrémne outdoorové aktivity. Nakoľko cena OnePlus 13 určite nebude najnižšia, tak každý si bude musieť zvážiť, čo práve tento smartfón vystaví tomuto prostrediu.

OnePlus 13 odhalil oficiálny dizajn: Krajší, ale zmeny sú minimálneZdroj: 搞机/Time
OnePlus 13 s Oppo Find X8

V súvislosti s OnePlus 13, ako jednému z prvých smartfónov s čipovou sadou Snapdragon 8 Elite, je potrebné spomenúť, že nielen tento čipset bude mať dopad na vyššiu cenu. Negatívny dopad bude mať aj certifikácia IP69, pretože zariadenia s touto odolnosťou majú aj vyššie výrobné náklady.

Ak teda zoberieme v úvahu skutočne pridanú hodnotu tejto extrémnej odolnosti, tak pre bežného používateľa môže byť IP69 skôr marketingovým ťahom než zásadnou zmenou. Avšak, pre ľudí, ktorí svoje telefóny vystavujú extrémnym podmienkam, môže byť táto certifikácia veľmi užitočná.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.