Po MediaTeku bola na rade americká spoločnosť.

Koniec roka pri mobilných zariadeniach je kľúčovým predovšetkým z pohľadu ich výkonu, ktorý im dodávajú čipové sady spoločností Qualcomm a Mediatek. Pokým taiwanská spoločnosť 9. októbra predstavila čipovú sadu Dimensity 9400, ktorá výrazne prevyšuje výkon svojich predchodcov, rak rovnako dôležitým bol aj 21. október. V tento deň spoločnosť Qualcomm predstavila svoj najnovší vlajkový čipset s označením Snapdragon 8 Elite. Rovnako boli ukončené aj dohady, ako bude nový čipset od spoločnosti pomenovaný, keďže dlhší čas bolo známe, že Qualcomm opäť mení pomenovanie svojich vlajkových čipových sád.

Na konferencii Snapdragon Summit, ktorá sa konala na Havaji, neboli odhalené iba technické parametre Snapdragon 8 Elite, ale aj výrobcovia, ktorí ho čoskoro používajú vo svojich smartfónoch alebo tabletoch. Dlhšie je známe, že 3nm čipset Snapdragon 8 Elite, vyrobený spoločnosťou TSMC, ponúkne nekompromisný výkon, ktorý zabezpečí procesor s vlastnou osemjadrovou štruktúrou.

CPU novinky obsahuje 2 hlavné jadrá Oryon taktované na 4,32 GHz a 6 výkonných jadier Oryon taktovaných až do 3,53 GHz. V čipsete sa nachádza aj vyrovnávacia pamäť L2 s kapacitou 24 MB a podporou 5 300 MHz LPDDR5X RAM. Nový čip v každom prípade zabezpečí zvýšenie výkonu CPU až o 45 % a lepšiu energetickú účinnosť v porovnaní s jeho predchodcom až do 44 %.

Qualcomm Snapdragon 8 EliteZdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon 8 Elite

Nové GPU Adreno prináša 40 % zvýšenie výkonu a úspory energie spolu so zlepšeným výkonom pre ray-tracing. Nový Snapdragon 8 Elite je zároveň prvým mobilným čipsetom, ktorý prináša podporu pre Unreal Engine 5.3 a virtualizovaný geometrický systém Nanite.

Rok 2025 bude z pohľadu softvéru pre mobilné zariadenia ešte viac zameraný na pokročilé AI funkcie, ktoré budú potrebovať aj nové NPU. V prípade čipsetu Snapdragon 8 Elite nová neurónová procesorová jednotka Hexagon zabezpečí, že AI úlohy budú spracované až o 45 % rýchlejšie. Qualcomm tentokrát prináša svoj AI Engine s multimodálnou podporou Gen AI. Veľké a malé multimodálne modely so schopnosťou prevádzkovať až 70 tokenov na SLM.

Qualcomm Snapdragon 8 EliteZdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon 8 Elite

Funkcie umelej inteligencie sa čoraz viac dostávajú v prípade fotoaparátov aj do spracovania obrazu. Hoci Snapdragon 8 Elite využíva nový ISP, tak ten je tentokrát ešte hlbšie integrovaný s novým Hexagon NPU. Táto integrácia zabezpečí vylepšené HDR, prirodzenejšie vyzerajúce tóny pleti, farby oblohy a vylepšený výkon automatického zaostrovania. To znamená, že nový čipset dokáže ešte rýchlejšie vyhodnocovať snímanú scénu a pomocou AI ju vyhodnotiť, aby vyzerala čo najprirodzenejšie. Qualcomm v súvislosti so spracovaním obrazu a úpravou fotografií pridal aj sémantickú segmentáciu fotografií a videa na úrovni čipu a funkciu vymazávania objektov videa.

Snapdragon 8 Elite je vybavený 5G modemom Snapdragon X80. Ide o prvý 5G modem, ktorý využíva šesťnásobnú downlink agregáciu operátorov a rozširuje spektrum mmWave pomocou AI. Maximálna rýchlosť sťahovania je do 10 Gbps a teoretická maximálna rýchlosť odosielania je 3,5 Gbps. Modem je prepojený so systémom FastConnect 7900 Mobile Connectivity System, ktorý ako prvý kombinuje Wi-Fi 7, Bluetooth 5.4 a Ultra Wideband do jediného 6nm čipu.

Qualcomm Snapdragon 8 EliteZdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon 8 Elite

Ako bolo spomenuté, tak Snapdragon Summit je dôležitý nielen z pohľadu predstavenia nového vlajkového čipsetu, ale aj z pohľadu partnerstiev, ktoré vznikajú práve na tejto konferencii. Výsledkom je, že Snapdragon 8 Elite sa bude nachádzať vo viacerých vlajkových smartfónoch všetkých vplyvných výrobcov Android zariadení. Nebudú tak chýbať spoločnosti ako Asus, Honor, iQOO, OnePlus, Oppo, Realme, vivo, Xiaomi a ďalší.

Okrem týchto spoločností sa v zozname nachádza aj Samsung, čo síce potvrdzuje, že minimálne jeden z budúcich modelov série Galaxy S25 bude vybavený čipovou sadou Snapdragon 8 Elite, ale toto oznámenie stále nedáva záruku, že tento čip sa bude nachádzať vo všetkých verziách série, aj keď staršie úniky naznačujú, že celá séria Galaxy S25 bude vybavená čipsetom Snapdragon 8 Elite.

Qualcomm Snapdragon 8 EliteZdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon 8 Elite

Qualcomm na konferencii dokonca potvrdil, že Snapdragon 8 Elite bude podporovať až osem veľkých aktualizácií operačného systému Android. Táto novinka by mohla viacerým výrobcom priniesť výhodu v podobe ešte dlhšej softvérovej podpory, ktorá je v prípade Android zariadení niektorých výrobcov aktuálne až 7-ročná. Aj napriek tomu, že Snapdragon 8 Elite bude podporovať až 8 rokov aktualizácií, toto oznámenie výrobcov smartfónov k ničomu nezaväzuje. 

Zdroj: AndroidAuthority, GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.