Niektorí výrobcovia zvažujú okresanie svojho portfólia práve pre cenu čipsetu Snapdragon 8 Gen 4.

Časy, keď bolo možné kúpiť si vlajkovú loď výrazne pod 1000 eur, sú už preč. Dnešné vlajkové lode výrobcov smartfónov stoja zvyčajne viac ako 1000 eur, pričom dôvodom je najmä cena komponentov. Najdrahšími súčiastkami zvyčajne bývajú čipsety, ktoré cenovo dopĺňajú aj displeje či kvalitné fotoaparáty. Záujemcovia o kvalitné smartfóny si tak musia výraznejšie priplatiť, ak chcú siahnuť po tom najlepšom, čo majú výrobcovia v portfóliu.

Situácia sa ale zlepšovať do budúcna nebude, práve naopak. Najdrahšou súčiastkou stále zostáva čipset, pričom jedným z hlavných výrobcov týchto komponentov je Qualcomm. Už koncom tohto roka uvidíme prvé vlajkové lode, ktoré využijú čipset Snapdragon 8 Gen 4 vo svojej výbave. Tento čipset bude v znamení vysokého výkonu, no aj sebavedomej ceny.

Snapdragon 8 Gen 4 opäť zvýši ceny vlajkových lodí

Známy leaker s prezývkou Digital Chat Station na sociálnej sieti Weibo odkazuje na pripravovaný čipset Snapdragon 8 Gen 4. Jeho predpoveď však vôbec nie je pozitívna, nakoľko z jeho vyjadrení vyplýva, že cena tohto čipsetu bude výrazne vyššia. Túto cenu porovnáva s čipsetom Snapdragon 8 Gen 3, ktorého cena taktiež donútila výrobcov zvýšiť ceny vlajkových lodí. Podľa jeho vyjadrenia budú výrobcovia vlajkových lodí musieť zapracovať na tom, aby udržali ceny svojich smartfónov čo najnižšie a zdá sa, že niektorí výrobcovia aj zmenšia portfólio smartfónov.

Xiaomi 14 UltraZdroj: TOUCHIT
Xiaomi 14 Ultra s čipsetom Snapdragon 8 Gen 3

Leaker zatiaľ neodkazuje na konkrétneho výrobcu smartfónov, no na úkor vyššej ceny čipsetu od Qualcommu zrejme niektorý z nich nepredstaví vo svojom portfóliu model Pro. Dôvodom je jeho potenciálna vyššia cena a možnosť, že sa so zvýšením ceny nebude tak dobre predávať. Pri zvýšení ceny čipsetu Snapdragon 8 Gen 4 môžu nastať dva rôzne scenáre, ktoré sa premietnu na trhu.

Jedným z nich je jednoducho zdraženie vlajkových lodí, ktoré budú pre zákazníka drahšie. Vo výsledku si teda za vyššiu cenu komponentu zaplatí zákazník, ktorý na prémiovom smartfóne neušetrí. Druhou možnosťou je, že výrobcovia vsadia na lacnejšie komponenty v iných oblastiach na úkor vyššej ceny čipsetu. Ako teda bude vyzerať trh s prémiovými smartfónmi pri najbližšej generácii zistíme už o pár mesiacov. V októbri či novembri sa predstavia prvé smartfóny, ktoré budú mať Snapdragon 8 Gen 4 vo výbave. Prvými vlajkovými loďami poháňanými týmto čipsetom by mali byť modely zo série Xiaomi 15, keďže Xiaomi stále ťaží z dohody s Qualcommom o prednostnom prístupe k vlajkovým Snapdragonom.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.