Leto prichádza a Železničná spoločnosť Slovensko vypravila svoj prvý vlak do Splitu. Vlak je organizovaný v spolupráci s rakúskym dopravcom Österreichische Bundesbahnen (ÖBB) a ponúka pohodlnú cestu vlakom priamo k slovenskému moru.

Vlak EuroNight do Splitu vyráža o 15.26 zo stanice Bratislava-Nové Mesto a do Chorvátska bude premávať 3-krát týždenne až do 5. októbra 2024.

Vlak do Splitu pripravený na stanici Bratislava Nové MestoZdroj: Touchit.sk
Vlak do Splitu pripravený na stanici Bratislava Nové Mesto

Prvý vlak do Chorvátska odišiel so 173 cestujúcimi takmer plne obsadený, obsadenosť bola 96 %. Najviac, až 63 ľudí, cestovalo v lôžkových vozňoch. Tie sú vo vlaku radené tri. Z Bratislavy odcestovalo 26 osôb, ďalší pristúpili po ceste. Autovozne sa tento rok nakladajú až vo Viedni, a to o 16.35. dôvodom je rekonštrukcia trate do Viedne cez Marchegg. Budúci rok sa bude nakladať už v Bratislave. Prvý vlak viezol 33 áut a motoriek.

Tlačová konferencia pri spustení prvého vlaku do Splitu v tejto sezóne. Zdroj: Touchit.sk
Tlačová konferencia pri spustení prvého vlaku do Splitu v tejto sezóne.

Ako sme sa dozvedeli, aktuálne je spolu predaných viac ako 11-tisíc lístkov na vlak do Splitu a späť. Minulý rok toto spojenie využilo až 19-tisíc milovníkov letnej dovolenkovej atmosféry.

EuroNight bude vyrážať zo stanice Bratislava-Nové Mesto každú stredu, piatok a nedeľu o 15.26 a zo stanice Bratislava-Petržalka o 16.01. Zo Splitu zas každý štvrtok, sobotu a v pondelok o 17.29. Železničná stanica i terminál vykládky automobilov sú v Splite lokalizované priamo v centre mesta oproti prístavnému terminálu lodí na jednotlivé chorvátske ostrovy. Prípoje vlakov sú na mestá Perkovič a Šibenik.

Cestovný poriadok vlaku do SplituZdroj: Touchit.sk
Cestovný poriadok vlaku do Splitu

Cesta vlakom trvá cca 16 hodín a je pohodlnejšia a ekologickejšia ako cesta autom. Kapacita vlaku je 60 miest na sedenie (jeden vozeň), 96 miest v lôžkových vozňoch (jeden vozeň) a 60 v ležadlovom vozni (tri vozne). 20 miest je určených na prepravu automobilov, resp. motocyklov z Viedne. V cestovnom lístku v lôžkovom vozni je zahrnutý aj welcome drink a raňajky. Cestujúci si vyberajú z ponuky raňajok.

Raňajkový lístokZdroj: Touchit.sk
Raňajkový lístok

Počas celej prepravy si cestujúci môžu vo vlaku zakúpiť tiež občerstvenie a nápoje, a to v lôžkovom vozni u stewarda. Nakupovať môžu všetci cestujúci vo vlaku, bez ohľadu na to, v akom vozni majú cestovný lístok. Pivo stojí 3,50 eura, malá fľaška vína 3,50 eura a espreso 2,50 eura.

Ponuka občerstveniaZdroj: Touchit.sk
Ponuka občerstvenia

Ceny cestovných lístkov sú dynamické. Pre dospelého na sedenie z kategórie Sparschiene Komfort (zvýhodnené cestovné – možnosť vrátenia za určitých podmienok) začínajú od 39,90 eura. Lístky sa dajú kúpiť v pokladniciach ZSSK s Komplexným vybavením cestujúcich alebo online na Home – Nightjet.  

Pracovisko stewarda je vybavené aj chladničkou na nápojeZdroj: Touchit.sk
Pracovisko stewarda je vybavené aj chladničkou na nápoje

Ako to vyzerá vo vozňoch?

Nás zaujímalo ako vyzerá komfort v jednotlivých typoch prepravy. Najväčší záujem je o lôžkové vozne, tu si môžete vybrať 3-, 2- a 1-miestne kupé.

Tri sedačky sa dajú upraviť na spodné lôžkoZdroj: Touchit.sk
Tri sedačky sa dajú upraviť na spodné lôžko

Súčasťou cestovného je balená voda, hygienický balíček a papuče. V lôžkovom vozni je samostatná toaleta. Súčasťou každého kupé je aj umývadlo.

Jediná zásuvka v lôžkovom kupé je v skrinke nad umývadlomZdroj: Touchit.sk
Jediná zásuvka v lôžkovom kupé je v skrinke nad umývadlom

V skrinke nad umývadlom sa nachádza aj zásuvka na 230 V. Bohužiaľ, táto je v kupé jediná a z vlastnej skúsenosti vieme, že výkonnejší notebook nie je schopná nabíjať.

Umýváreň v lôžkovom vozniZdroj: Touchit.sk
WC v lôžkovom vozni

Je to primárne zásuvka pre holiaci strojček. Problém je aj v tom, že keď si chcete cez noc nechať nabiť nejaké zariadenie, dvierka skrinky budú kvôli rozmerom zariadenia pootvorené a svetlo zo skrinky bude svietiť. Ďalšie zásuvky sme našli na chodbe lôžkového vozňa. Tie sú o poznanie silnejšie, notebook nabíjať na chodbe však cez noc asi nenecháte. V kupé je možné nastaviť teplotu individuálne, každé lôžko má svoje nočné osvetlenie. Vedľa lôžka je priestor na uloženie drobností ako mobil alebo doklady.

Svetlo nad každým lôžkomZdroj: Touchit.sk
Svetlo nad každým lôžkom

Kupé v ležadlových vozňoch sú pripravené až pre 6 cestujúcich. Doplnková výbava je voči lôžku výrazne obmedzená.

Zásuvky sú na chodbe, okrem jednej toalety sú tu dve umyvárne. Lôžka sú rozdelené na 3 a 3 na každej strane.

Umýváreň v lôžkovom vozniZdroj: Touchit.sk
Umyváreň v lôžkovom vozni

Vozeň pre cestujúcich na sedenie je 2. triedy. Sú tu kupé pre 6 osôb, sedačky sú pohodlné, Pri okne je zásuvka na nabíjanie elektrických zariadení. V kupé sa dá nastaviť hlasitosť hlásenia a intenzita osvetlenia. Pre cestujúcich sú pripravené v tomto vozni dve toalety na každej strane.

6-miestne kupé na sedenieZdroj: Touchit.sk
6-miestne kupé na sedenie

Ceny lístkov

Typy lístkov sú nasledovné

  • Sparschiene (najlacnejšie cestovné – limitované, bez možnosti vrátenia)
  • Sparschiene Komfort (zvýhodnené cestovné – možnosť vrátenia za určitých podmienok)
  • Standard (možnosť vrátiť kedykoľvek pred odchodom vlaku)

Ceny cestovných lístkov vo všetkých kategóriách sú dynamické. To znamená, že cena závisí od času nákupu, ale aj od záujmu kupujúcich. Čím skôr sa kupuje cestovný lístok, tým môže byť cena výhodnejšia. Ceny Sparschiene Komfort štartujú na týchto sumách

  • miesto na sedenie pre dospelého: od 39,90 eura,
  • miesto na sedenie pre dieťa do 15 rokov: od 19,90 eura,
  • ležadlo v 6-miestnom kupé pre dospelého: od 59,90 eura,
  • ležadlo v 6-miestnom kupé pre dieťa do 15 rokov: od 34,90 eura,
  • lôžko Triple (v 3-miestnom kupé) pre dospelého: od 99,90 eura,
  • lôžko Triple (v 3-miestnom kupé) pre dieťa do 15 rokov: od 49,90 eura,
  • lôžko Double(v 2-miestnom kupé) pre dospelého: od 124,90 eura,
  • lôžko Double (v 2-miestnom kupé) pre dieťa do 15 rokov: od 64,90 eura,
  • lôžko Single: od 244,90 eura.

Ceny Sparschiene Komfort za prepravu vozidla sú:

  • preprava motocykla: od 24,90 eura
  • preprava auta: od 49,90 eura

Ceny lístkov sú uvedené pre jeden smer. Cena za prepravu psa je 29 eur a prepraviť sa dá len v samostatnom kupé spolu s cestujúcimi.

Všetky dôležité informácie a podrobnosti nájdete:

Zdroje: vlastné, ZSSK

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.