Na výstave MWC spoločnosť Atos Solutions and Services ukázala moderné prvky pri zaistení komunikácie. Pozreli sme si možnosť vytvorenia privátnej LTE siete a riešenie pre zaneprázdnených ľudí.

 

Vlastná LTE sieť

Asi najzaujímavejšia bola prezentácia možnosti vytvorenie privátnej LTE siete. Predstavte si veľkú akciu napr. v teréne, kde je potrebné, aby účastníci navzájom medzi sebou komunikovali a zároveň bola ich komunikácia zabezpečená. Prípadne aj úplne technicky oddelená od internetu či ostatných sietí. Môže ísť napr. o vojenské cvičenie, konferenciu o bezpečnosti a pod. Atos pritom prevádzkuje vytvorenie vlastnej LTE siete v spolupráci s francúzskou firmou Air-Lynx, ktorá je dnes už súčasťou Atosu.

Na výber sú viaceré produkty. My sme si najprv prezreli rozmerovo malé zariadenia, ktoré sú určené pre 100 používateľov a dosah vytvorenej siete je do 2 km okolo tohto zariadenia. V tomto prípade si zariadenie vystačí s jednoduchým napájaním s výkonom len 1 W. To sa dá v teréne bez problémov zabezpečiť. Po zvýšení výkonu napájania až na 5 W pre toto zariadenie sa rozšíri dosah na 10 km.

Rozmerovo malé zariadenie na vytvorenie privátnej LTE siete

Rovnako sme si prezreli aj výkonnejšie zariadenia, ktoré sú však rozmerovo, hmotnostne a výkonovo náročnejšie. Páčila sa nám centrálna stanica s dosahom až do 30 km, ktorá naraz obslúži až 1000 používateľov. V tomto prípade je však potrebný napájací zdroj s výkonom 2 x 20 W. Pre rozsah do 2 km Atos poskytuje vysielacie zariadenie, ktoré sa dá pohodlne nosiť na chrbte v ruksaku a je teda dokonale mobilné.

Takto vyzerajú rozmerovo väčšie zariadenia na vytvorenie LTE siete s väčším dosahom

Nad touto infraštruktúrou potom Atos vybudoval aj ďalšie služby ako je zabezpečený prenos dát, hlasu a napr. vyslanie SOS signálu. Tiež sú dostupné lokalizačné služby a prenos obrazu. Pridať sa môže aj prenos veličín nameraných priamo v teréne. Videli sme meranie teploty, vlhkosti a pod. Uvedené snímače môžu pritom na batériu fungovať aj niekoľko rokov, ide teda o zariadenia typu Internet vecí.

Tieto zariadenia si môžete v prevádzke pozrieť aj na našom videu.

Virtuálne na schôdzkach

Na stánku spoločnosti Atos sme si ďalej prezreli nástroj Circuit by Unify. Ten výrazne pomáha zaneprázdneným biznismenom k tomu, aby boli a zároveň neboli na stretnutí. Čo to znamená? Na diaľku sa s ním budete môcť zúčastniť stretnutia, a to pomocou notebooku alebo smartfónu.

Na Circuit sa pripojíte k mítingu cez mobilnú aplikáciu

Vaše pripojenie je pritom šifrované a bezpečné, na schôdzke môžete aj aktívne vystupovať. Jeho výhodou je jednoduchosť použitia pre koncového používateľa. Celý systém funguje v cloude, konverzácia je tak ukladaná v šifrovanej podobe a dá sa k nej neskôr vrátiť. To sa dá použiť aj ako dôkaz v prípade sporných prípadov – platí to, čo je napísané.

Na stretnutí sa tak môžete zúčastniť pomocou smartfónu (Android alebo iOS), pričom pre Circuit existuje mobilná aplikácia. Na komunikáciu využijete mikrofón a kameru. Vidíte a počujete, čo sa deje na schôdzke a môžete na nej aj aktívne vystupovať. Podobne môžete využiť aj svoj notebook alebo počítač so zabudovanou kamerou.

Televízny displej s kamerou ako ideálna výbava na pripojenie sa k mítingu na diaľku

Circuit môžete využiť aj pri predčasnom odchode zo schôdzky. Ak teda musíte odísť, stále máte informácie, čo rozhoduje a bez vašej prítomnosti sa nič nerozhodne. O tom, ako to presne vyzerá, sa môžete presvedčiť aj v našom videu.

Spoločnosť Atos Solutions and Services rieši veľmi zaujímavé témy a my ich budeme počas roka pravidelne predstavovať.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.