Virtualizácia zvyšuje bezpečnosť a znižuje náklady. Neodmysliteľne patrí do segmentu IT a čoraz viac firiem pochopilo, že ide o nutnosť, nielen konkurenčnú výhodu.

Rozprávali sme sa s Eliškou Jírovskou, country manažérkou českej a slovenskej pobočky spoločnosti VMware.

TI: Ako sa vyvíja virtualizovaný trh? Dá sa povedať, že je to budúcnosť pre všetky firmy?

EJ: Dá sa povedať, že serverová virtualizácia je dnes takmer štandardnom v každom firemnom IT prostredí. Väčšina firiem sa bez virtualizácie nezaobíde. Samotný trh s virtualizáciou sa dnes posúva od základnej serverovej virtualizácie k plnohodnotnému Software Defined Data Center a hybridnému prostrediu. Zavádza sa automatizácia na úrovni infraštruktúry.

TI: Veria firmy cloudovým riešeniam viac alebo menej ako pri správe vlastného hardvéru u seba?

EJ: Nedá sa v jednoduchosti povedať, či firmy veria viac cloudovým riešenia alebo vlastnému prostrediu. Problematiku je vždy potrebné posúdiť z pohľadu nákladov, bezpečnosti, operatívy a ďalších parametrov. Pri zákazníkoch sa ale stretávame s prístupom, kedy veľmi často preferujú vytvorenie tzv. hybridného cloudu. Tu majú časť aplikácií vo svojom prostredí priamo u seba a časť vo forme cloudových služieb. Ideálny hybridný cloud umožňuje jednoduchý presun aplikácií medzi prostrediami a cloudmi.

 

TI: Aké benefity získajú firmy pri použití serverovej virtualizácie? Dá sa hovoriť jednostranne o bezpečnosti alebo flexibilnom škálovaní technických potrieb?

EJ: Serverová virtualizácia prináša okrem zvýšenej bezpečnosti aj ďalšie výhody, ako napríklad zníženie nákladov a jednoduchšiu správu, minimalizáciu alebo odstránenie výpadkov, rýchlejšie vytváranie nových prostredí, flexibilné prideľovanie výpočtových zdrojov, zvýšenie dostupnosti a ochrana proti udalostiam typu disaster recovery a ďalším.

 

TI: Sú zákazníci otvorení myšlienke multi-cloud ale je to pre nich nevyhnutnosť, bez ktorej nemôžu efektívne fungovať a na základe toho oceňujú napríklad platformu VMware SASE?

EJ: Multi-cloud riešenia prípadne hybrid-cloud prostredia zažívajú v dnešnej dobe veľký rast. Platforma VMware SASE (Secure Access Service Edge) prináša pre organizácie veľké zjednodušenie pre multi-cloud a hybrid prostredie, kedy je potrebné zaistiť dostupné a bezpečné sieťové prepojenie do cloudového prostredia a to nielen pre mobilných používateľov alebo používateľov pracujúcich z domu ale aj pre vzdialené pobočky, IoT zariadenia a ďalšie.

Architektúra VMware SASE poskytuje tzv. SASE points of presence (PoPs), ktoré v sebe združujú služby ako VMware SD-WAN Gateways, riešenia pre zero trust, sieťový prístup VMware Secure Access, secure web gateway (SWG) a cloud security access broker (CASB) a VMware NSX Firewall, tiež aj next-gen firewall.

 

TI: NVIDIA BlueField-2 je riešenie, ktoré predstavuje výrazné navýšenie bezpečnosti. Je vhodné pre všetkých zákazníkov alebo je špeciálne určené pre zákazníkov vyžadujúcich najvyšší výpočtový výkon?

EJ: Toto riešenie je určené pre všetkých zákazníkov, ktorí majú okrem zvýšenej bezpečnosti vyššie nároky na výkon a jednoduchšiu správu. VMware prišlo s nadstavbou tohto riešenia od NVIDIE vo forme inovatívneho projektu Monterey. Projekt predstavil na konferencii VMworld 2020.

 

TI: Keď už sme pri NVIDIA. Využíva služba GeForce NOW riešenia VMware?

EJ: VMware aktuálne podporuje serverové grafické akcelerátory spoločnosti NVIDIA, najmä série Tesla, Quadro RTX a A100. tieto grafické akcelerátory sa dajú použiť v prostredí VDI alebo AI/ML. V tejto chvíli GeForce NOW nie je podporované pre prostredie virtuálnych serverov.

Prečítajte si aj:

VMworld 2020: Spolupráca s NVIDIA a aplikácie na všetkých platformách

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.