Iste si pamätáte nedávne udalosti, ktoré pohli mobilným svetom – výbuch batérie v zariadení Samsung Galaxy Note 7. Medzičasom spoločnosť Samsung potvrdila, že výbuchy boli spôsobené  problémami so samotnou batériou.

Všeobecne lítiové batérie boli vždy náchylnejšie k výbuchu oproti iným batériám. Preto sa tím vedcov na Stanfordsekj univerzite rozhodol navrhnúť batériu, ktorá ma vstavaný automatický hasiaci mechanizmus a tak sa znížilo riziko požiarov a výbuchov spôsobených batériami.

Na hasenie sa má využívať samohasiaci trifenylfosfát (TPP), ktorý je uložený vo vnútri plášťa, ktorý obsahuje kvapalný elektrolyt. A prečo zrovna trifenylfosfát? Je to totiž populárny organofosforový spomaľovač horania. Ochranný plášť je vyrobený z polyvinylidénfluoridu-hexafluorpropylénu (PVDF-HFP), ktorý je nerozpustný v elektrolyte, ktorý je v lítiových batériach.

Keď teplota batérie stúpne, začne sa plášť topiť, ale až pri 150 °C a začne uvoľňovať chemikálie. Laboratórne testy ukázali, že batéria sa sama uhasí za 0,4 sekundy.

Sme zvedaví, kedy sa dostane batéria reálne do obehu.

Zdroj: fossbytes.com