Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Desať bezemisných elektrických nákladných áut poháňaných vodíkom poskytne Toyota prístavu v Los Angeles, Shell pre ne otvorí dve čerpacie stanice na tankovanie vodíka. Peniaze poskytla vládna organizácia  California Air Resources Board.

 Projekt Zero and Near Zero-Emission Freight Facilities (prepravné služby s nulovými alebo takmer nulovými emisiami) je spoločná iniciatíva prístavu v Los Angeles a spoločností Toyota, Kenworth a Shell. Cieľom je transport  tovaru v prístave s využitím vodíkovej technológie.

Kalifornská štátna agentúra  CARB (California Air Resources Board) vyčlenila na tento projekt dotácie vo výške 41 miliónov dolárov. Celkové náklady na počiatočnú fázu programu sa vyšplhajú na  82,6 miliónov dolárov. Projekt umožní znížiť emisie skleníkových plynov o  465 ton. Na jeho realizáciu bude dohliadať Národné laboratórium pre obnoviteľné zdroje (National Renewable Energy Laboratory) spolu s úradom dohľadu na čistotu ovzdušia  South Coast Air Quality Management District.

„Prístav  Los Angeles ukazuje svetu, že si nemusíme vyberať medzi ochranou životného prostredia a hospodárskym rastom.  Príspevok  CARB umožní prepravu tovaru v prístave a mimo neho bez emisií,” povedal starosta Los Angeles, Eric Garcetti.

„Podpora  CARB v rámci programu California Climate Investments má podstatný význam pre rozvoj a komercializáciu bezemisnej výbavy prístavu a nákladné vozidlá novej generácie, ako aj potrebnej infraštruktúry,” skonštatoval Gene Seroka, výkonný riaditeľ  prístavu Los Angeles.

Nákladné autá, traktory, vysokozdvižné vozíky

V prevej etape Toyota dodá 10 veľkých bezemisných nákladných vozidiel s elektromotorom,  poháňaných vodíkovými palivovými článkami (FCV).  Vozidlá vzniknú na platforme Kenworth T680. Vodíkové nákladné autá  budú prevážať tovar z prístavu po celom Los Angeles, do susedných prístavov a do severnej Kalifornie.  Vozidlá budú zaradené do flotily spoločnosti Toyota Logistics Services, ktorá už má skúsenosti s využívaním takýchto vozidiel na prepravu tovaru v prístave  Long Beach, ako aj spoločností United Parcel Services, Total Transportation Services Inc. a Southern Counties Express.

V rámci projektu takisto rozšíria využívanie bezemisných technológií v terénnych a skladových vozidlách.  Kalifornský prístav  Hueneme získa prvé dva bezemisné traktory a vodíkové vysokozdvižné vozíky Toyoty, ktoré budú pracovať v skladoch prístavu.

 Sieť vodíkových čerpacích staníc

Na podporu nových vozidiel vybuduje spoločnosť Shell dve veľké vodíkové čerpacie stanice prispôsobené potrebám nákladných áut v mestách Wilmington a Ontario. Doplnia tri už jestvujúce stanice pri objektoch spoločnosti  Toyota v Los Angeles a vytvoria integrovanú sieť vodíkových čerpacích staníc pre nákladné automobily. Nové stanice budú  schopné dodať viac ako tonu vodíka denne, generovanú z obnoviteľných zdrojov energie.  Stanice pri Toyota Logistics Services v Long Beach a Toyota Technical Center v Gardene budú slúžiť ako výskumné a vývojové strediská.

Značky: