Prístupnosť serverov s tematikou pre dospelých naráža na ďalšie obmedzenia.

Podľa správy SlashGear / Static Media sa jedna z najväčších stránok s obsahom pre dospelých stretla s novým nariadením, a to konkrétne v štáte Texas, USA. Ide o službu PornHub, ktorá musela ukončiť poskytovanie svojich služieb v tomto štáte. Odvoláva sa na nové zákony, ktoré požadujú po distribútoroch takéhoto obsahu overenie veku používateľov. Tí musia byť starší ako 18 rokov.

Dokázať vek

Overovanie veku je bežnou praxou nielen v prípade pornografických serverov. Používatelia nemusia mať zásadný problém s týmto overením. Narážame na istý druh anonymity. Len minimum používateľov chce overenie identity na serveroch s podobnými službami. A to by bolo nateraz jediným relevantným overením.

Bežnou praxou je použitie VPN služieb. To podľa vyššie uvedeného zdroja viedlo k 1 750-percentnému nárastu vyhľadávania slov „texas vpn“ v službe Google. Vyhľadávanie slov „proton vpn“ stúplo o 4 750 %. Používatelia, ktorí priamo nehľadali VPN službu sa Googlu pýtali aj „ako overiť vek na pornhube?“ alebo „ako získať prístup na pornhub?“. Na Slovensku sa dá využiť aj služba ESET VPN, ktorá je súčasťou plateného balíka ESET Security Ultimate.

ESET VPN aplikaciaZdroj: TOUCHIT
ESET VPN aplikacia

Mnohí používatelia hľadali ďalšie známe firmy na poskytovanie bezpečného pripojenia, ako napríklad Tunnelbear, Mullvad alebo Windscribe. Na tomto príklade sa ukazuje zaujímavý fakt, a to snaha obísť reštrikcie, ktoré sú viazané na geografickú polohu. Konkrétny príklad je uvedený len pre štát Texas. Neznamená to, že v iných častiach sveta sa na tento server nedostanete.

Prečo VPN?

Aj to je dôvodom, prečo používatelia hľadali VPN služby. Tie okrem šifrovaného spojenia poskytujú aj zmenu geografickej polohy navonok. Nejde o žiadny trik, no využívajú odlišné geografické polohy serverov po celom svete. Akonáhle sa na takýto server pripojíte, vystupujete navonok z miesta, kde je server dostupný. Používatelia na Slovensku sa môžu pripojiť na VPN server do Českej republiky. Potom sa nielen pre službu Netflix budete javiť, akoby ste sa pripájali z ČR. V skutočnosti na stránky pristupuje váš VPN server, a ten vám sprostredkuje spojenie na Slovensko.

Tabuľka nárastu hľadaní rôznych VPN služieb:

PoradieVPNNárast vyhľadávania cez Google 14. 3. 2024
1Proton VPN4 750 %
2Opera GX mobile VPN300 %
3VPN hub300 %
4Tunnelbear130 %
5NordVPN100 %
6Mullvad VPN100 %
7Windscribe80 %
8Browsec VPN80 %
9Firefox VPN70 %
10Opera VPN50 %

Zdroj: SlashGear / Static Media

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.