Medzi vystavovateľmi na konferencii Immersed 2016 bola aj malá firma Vrvana, ktorá predstavila svoj prepracovaný VR headset. 

Vrvana Totem je netradičný headset v tom, že kombinuje klasickú virtuálnu realitu a zmiešanú realitu (nech už si ju definuje každý výrobca ako chce) do jedného zariadenia.

Vo vnútri nájdete 1440p displej, teda s vyšším rozlíšením ako v HTC Vive a v Oculus Rift. Kým Totem poskytuje rozlíšenie 1280 x 1440 pre každé oko, Vive a Rift pridelia každému oku len 960 x 1200. Kvalita obrazu je tak podstatne vyššia. Finálne zariadenie bude mať displej s frekvenciou 90Hz. Jeden zo zakladateľov firmy pracoval 15 rokov vo vývoji fotoaparátov, takže svoje skúsenosti zúročil pri vývoji špeciálnych šošoviek, vďaka ktorým headset ponúka zorné pole v šírke 120 stupňov.

Nie je náhodou, že dve kamery na prednej strane snímajú obraz tiež v šírke 120 stupňov. Headset dokáže fungovať v režime zmiešanej reality (MR), kde kombinuje nasnímaný obraz zvonku s virtuálnymi objektami. Ďalšie dve kamery na prednej strane sú infračervené a slúžia na priestorovú orientáciu zariadenia a na sledovanie pohybu rúk.

Predprodukčný model Vrvana Totem.

Predprodukčný model Vrvana Totem.

Upevnenie Totemu na hlavu je vyriešené podobne ako pri PlayStation VR, teda zariadenie sa ukotvuje vpredu na čele a vzadu na zátylku, čo je pohodlnejšie ako v prípade HTC Vive či Oculus Rift.

Vrvana Totem je vo finálnych štádiách pred produkciou. Finálny produkčný model bude mať aj podporu pre lighthouse, teda technológiu sledovania headsetu v priestore vyvinutú firmami Valve a HTC. Headset tak bude kompatibilný prakticky so všetkým obsahom na Steame – už teraz podporuje Open VR a lighthouse len rozšíri jeho schopnosti a možnosti. Predpokladáme, že zariadenie bude spolupracovať aj s existujúcimi Vive ovládačmi, ako aj s novými VR ovládačmi, ktoré sa nedávno dostali na svetlo sveta počas Steam Dev Days.

Menším problémom pre bežného zákazníka bude fakt, že Vrvana sa spočiatku zameriava na biznis sektor, kde nie je vysoká cena zariadenia z malej produkčnej série až takým problémom. Totiž, firma si nemôže dovoliť začať s masovou produkciou v miliónoch kusov, ktorá by umožnila cenu stlačiť na úroveň okolo 500 dolárov. Momentálne sa bude každý headset predávať za cenu okolo 5000 dolárov.

Zdroj: Tom’s Hardware

Značky: