Rad Sony Xperia bol dlhé roky označovaný písmenami ako je Z, M či C a podľa toho sa rozlišovali aj triedy smartfónov. Napr. označenie Xperia Z bolo rezervované pre vlajkové lode od tohto výrobcu. Teraz sa situácia mení.

Na kongrese MWC sme po prvý raz videli nové telefóny Xperia X, XA a X Performance a zdá sa, že tým začala nová éra týchto telefónov. Podľa aktuálnych správ budú mať v najbližšej dobe všetky telefóny, ktoré Sony uvedie, v názve označenie Xperia X. Za ním bude nasledovať ďalšie písmeno alebo slovo na odlíšenie modelu.

Prezident a CEO Sony Mobile Communications, Hiroki Totoki práve ukazuje nový rad telefónov Sony Xperia X

Prezident a CEO Sony Mobile Communications, Hiroki Totoki práve ukazuje nový rad telefónov Sony Xperia X

Logicky vzaté, je to jednoduchšie na komunikáciu, niečo sa ušetrí aj na spoločnú makretingovú komunikáciu. Toto označenie X by malo vydržať až roku 2018. S týmto tvrdením prišiel denník ePrice vychádzajúci na Taiwane, ktorý sa dostal k prezentácii budúcnosti telefónov Xperia X.

Era_Xperia-X_nowat

Zaujímavú situáciu rieši Sony aj na domácom japonskom trhu. V skutočnosti sú na japonsku trhu len dva dominantné telefóny – Xperia od Sony a iPhone od Apple. Napr. aj Samsung predáva v Japonsku telefón Galaxy S7 bez označenia Samsung ako aj bez svojho loga, ale jeho predaje sú ďaleko za predajmi v EÚ. Z pohľadu koncových cien sú vlajkové lode Xperia Z5 a iPhone 6s porovnateľné, ale situácia pri predaji v rámci zmluvy od operátora NTT docomo nie je výhodná pre Sony.

Xperia-Price-Diff_nowat

Tieto ceny platia pri splnení istých podmienok, ako je napr. 2-ročná dĺžka kontraktu, neobmedzený dátový program a pod. Problém je v tom, že tento program je v Japonsku populárny a NTT docomo dotuje zahraničný telefón na úkor domáceho. Túto situáciu už vedenie Sony rieši.

TIP: Telekom štartuje predaj Sony Xperia X

Telekom štartuje rezervácie na Sony Xperia X s bonusom

Zdroj: Android Authority

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.