Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Zabudli ste si doma svoj preukaz poistenca, alebo vám zatiaľ nebol fyzicky vydaný a nemáte občiansky preukaz s elektronickým čipom? Nevadí. Od 1. januára sa rozšírili možnosti poistencov pri preukazovaní sa pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku. Ak preukaz poistenca nemáte pri sebe, v prípade potreby sa stačí preukázať aj jeho zobrazením v mobilnej aplikácii Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

„Veríme, že túto možnosť ocenia všetci, ktorých peňaženky sú preplnené množstvom rôznych „kartičiek“ a obzvlášť rodičia, ktorí si neraz až v čakárni u lekára uvedomili, že preukaz dieťaťa má vo svojich dokladoch ich partner. Novela zákona o zdravotnom poistení tak rozšírila možnosti poistencov ako sa hodnoverne preukazovať u lekára. Naši poistenci teda môžu na svoju identifikáciu  v zdravotníckom zariadení použiť už aj aplikáciu Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Stačí si ju stiahnuť, verifikovať sa a preukaz poistenca sa automaticky stane jej súčasťou,“ uviedol Matej Neumann, hovorca Všeobecnej zdravotnej poisťovne.

V súčasnosti sa podľa zákona môže poistenec pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti na Slovensku preukázať občianskym preukazom s elektronickým čipom, respektíve dokladom o pobyte s elektronickým čipom, preukazom poistenca, európskym preukazom alebo náhradným certifikátom k preukazu poistenca, preukazom poistenca s označením preukazu Európskej únie, či uvedením svojho rodného čísla, v prípade ak poistencovi nebol vydaný preukaz poistenca ani občiansky preukaz s elektronickým čipom a po novom už aj zobrazeným preukazom poistenca v mobilnej aplikácii zdravotnej poisťovne.

Našu mobilnú aplikáciu neustále vylepšujeme, aby poistenci mohli rýchlo a jednoducho manažovať svoje zdravie aj na diaľku, čo je vzhľadom k aktuálnej epidemickej situácii veľakrát nevyhnutné a hlavne bezpečnejšie. V januári sme ju doplnili o novú funkcionalitu – biometriu tváre. Na verifikáciu pri aktivácii mobilnej aplikácie Všeobecnej zdravotnej poisťovne poistenci dovtedy využívali GRID kartu alebo museli navštíviť pobočku, respektíve lekáreň. Dnes je už identifikácia poistenca možná aj na základe biometrických údajov získaných zo skenu tváre. Tvárová biometria overí totožnosť klienta bez toho, aby musel niekam chodiť. Stačí k tomu len mobilný telefón, občiansky preukaz a pár minút času. Nová služba zvyšuje komfort pre poistencov a bezpečnosť využívania mobilnej aplikácie. Len za prvé dva týždne od spustenia tvárovej biometrie  si aplikáciu VšZP aktivovalo prostredníctvom nej až 7 000 nových používateľov.

Niečo podobné platí pre poistoncov poisťovne Dôvera aj Union.

Značky: