Výber daní z kryptomien nejde podľa plánu vlády.

Peter Cmorej (SaS) ako člen bývalej vládnej koalície, stál za presadením nových daní nielen v oblasti kryptomien. Zostaňme ale pri kryptomenách, kde sa mala od tohto roka uplatniť sadzba 7 % dane po ročnom držaní od nákupu. Nová vláda stihla zákon zrušiť skôr, ako vstúpil do platnosti, a tak sa aj na Slovensku zdaňuje takmer 40 % daňovou sadzbou. Do toho sú započítanie dane a zdravotné odvody.

Podľa informácií, ktoré zdieľal na sieti LinkedIn, sa vyzbieralo menej, ako vláda pôvodne očakávala. Je však nutné dodať, že tieto čísla ešte nemusia byť kompletné, keďže z veľkej časti nebudú zahŕňať ešte zdravotné odvody od mnohých firiem či jednotlivcov.

Na sociálnej sieti sa k tejto téme vyjadril nasledujúcim príspevkom:

„Na dani z krypta sa v roku 2023 vybralo 560-tisíc eur. To je presne o 560-tisíc eur viac ako som predpokladal ja a o 32,5 milióna eur menej ako predpokladalo MFSR. Keď je niekto chamtivý, tak nedostane nič. Na daniach z podielových fondov sa vybralo cca 12 miliónov.“

Príliš vysoké zdanenia či nezmyselne vynútené zdravotné odvody mnohých odradzujú od zdaňovania. Ide o príliš vysoké sadzby a používatelia sa chcú vyhnúť porušovaniu zákona pri výbere zisku a zároveň platenia nadmernej dane. Pri vysokej volatilite a potenciáli zhodnotenia, ale zároveň aj straty, berú na seba radšej riziko a kryptomeny držia. Z držania sa daň zatiaľ neplatí a tým, že ide o takú vysokú sadzbu, vzniká tú vysoká vôľa aj pri poklese.

Ak hodnota Bitcoinu poklesne o 10 %, stále to nie je taká vysoká sadzba, ako by bolo potrebné zdaniť 40 %. Túto kalkuláciu mnohí zvažujú najmä pri medziročnom držaní, keď si nemôžu uplatniť náklady na získanie tejto kryptomeny.

cmorej kryptomeny dane 2023Zdroj: Peter Cmorej, LinkedIn

Zdroj: Peter Cmorej (SaS)

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.