Chystáte sa na nákup nového notebooku? Zavalilo vás obrovské množstvo modelov a vôbec netušíte, ktorý máte vybrať? Neviete, čo je v danej cenovej kategórii výhodné a čo naopak do neba volajúca drzosť predajcu? Náš hardvérový sprievodca vám podá pomocnú ruku.

Recenzie notebookov sú pravidelnou súčasťou nášho magazínu, avšak nie každého konkrétne modely zaujmú a rád by sa vydal na lov do fyzických či virtuálnych pultov obchodov aj sám. Či už si na notebook vyčleníte 300, 500 či 800 eur, obvykle chcete vybrať taký, ktorý je ten najvýhodnejší a za dané peniaze toho ponúkne najviac.

Účelom tohto sprievodcu nie je ukázať prstom na konkrétny model, ktorý je jediný ten pravý a bežať si ho kúpiť. Účelom je zoznámiť sa s priehrštím rôznych typov procesorov, grafických kariet a iného hardvéru, ktorý je dnes na trhu a získať prehľad v tom, v akých cenových hladinách ho môžeme očakávať. Na trhu je totiž skutočná džungľa a jednoduchá pomôcka so zvyšujúcim sa číslom označenia nie vždy platí a vzhľadom na premiešanie napríklad viacerých generácií mikroarchitektúr procesorov môže byť aj Pentium výkonnejšie ako Core i3, zatiaľ čo Core i5 zas môže výkonovo prekonať Core i7.

V článku si preto triedy hardvéru a ich označenia predstavíme, pričom vás zoznámime s aktuálnou situáciu. Sami tak budete môcť rozpoznať, že je nejaký notebook za dobrú cenu a takisto budete vedieť určiť, že je cena niektorého poriadne prestrelená. Získate takisto prehľad o tom, čo spraví s vaším limitom pridanie 50 alebo 100 eur alebo naopak ich ubratie. Podľa vašich požiadaviek tak budete môcť dobre zhodnotiť, či sa vám oplatí nejaké to euro pridať, alebo či dokonca môžete aj niečo ušetriť, bez toho, aby ste sa obmedzovali v tom, čo s notebookom plánujete robiť.

Neprehliadnite článok Vyberáme notebook: Kategória 200 až 300 eur

V každej cenovej hladine spomenieme konkrétne modely notebookov na trhu, ktoré sú dobrým reprezentantom výkonu hardvéru v danej kategórii. Nezabudnite, že výrobcovia často predávajú notebooky s jedným názvom vo viacerých hardvérových konfiguráciách. Smerodajné je preto produktové číslo, ktoré uvádzame v zátvorke. Nie je vôbec zaručené, že tieto modely budú najvýhodnejšie v čase, keď notebook budete kupovať. V dobe e-shopov môže byť na druhý deň všetko inak a z výhodnej kúpy sa stane „prepadák“, pretože na podobné ceny sa dostane iný, lepší model. Keďže ale vďaka tomuto článku budete vedieť, aký hardvér je dnes v danej cene štandard, budete už vedieť rozpoznať aktuálnu dobrú ponuku v podobe iného modelu, ktorý pri tom viac vyhovuje vašim požiadavkám.

Dajte si pozor v prípade, že v ponuke zbadáte notebook s výrazne výkonnejším hardvérom, než by sa v danej cene dalo čakať. Môže ísť totiž o model bez operačného systému alebo s operačným systémom zdarma, teda napríklad s nejakou linuxovou distribúciou. Na tom pravdaže nie je nič zlé, ale musíte s tým počítať vopred a nie sa o tom dozvedieť v momente, keď notebook prvýkrát spustíte. V našom sprievodcovi sa zaoberáme modelmi, ktoré majú v cene operačný systém Microsoft Windows 10.

Kategória 300 až 400 eur – Lacno a pritom uchádzajúco

V tejto cenovej kategórii už začíname pri výbere trochu voľnejšie dýchať. Ak nechcete za notebook vyhadzovať veľa peňazí, ale zároveň nechcete, aby to bol mučiaci nástroj, ide o kategóriu práve pre vás. V rámci atómových mikroarchitektúr Airmont (Cherry Trail a Braswell) a Goldmont (Apollo Lake) sa dostaneme od dvojjadrových (Dual Core) procesorov už k štvorjadrovým (Quad Core) verziám, akou je napríklad Intel Celeron Quad Core N3160 Braswell alebo Intel Pentium Quad Core N3710 Braswell.

Nemusíme už ale u nich zostávať a v tejto cenovej kategórii sa dostávame aj k výkonnejším mikroarchitektúram hlavného sledu. Tie už nemajú v číselnom označení písmeno G alebo N na začiatku a nahradí ho písmeno na konci (bohužiaľ mnoho e-shopov ho neudáva v základom popise a často ho nájdete až v tom detailnom). V tejto cene ide o modely s koncovkou Y alebo U. Verzia Y je energeticky najúspornejšia ale zároveň aj najmenej výkonná a v závislosti od generácie je jej limit napríklad 4,5 W, zatiaľ čo štandardná notebooková verzia U si môže vypýtať 15 či 28 W, za čo vás odmení náležitým výkonom.

Ako sme už spomenuli v úvode, dnes vám pri pohľade na procesorovú ponuku ľahko začne dunieť hlava, pričom jednou z príčin je aj ukončenie Tik-Tak stratégie Intelu. Ak odložíme „Atom“ varianty (a ich Celerony a Pentiá), ktoré sme si popísali v predchádzajúcej kapitole, tak v prípade hlavného sledu, sa stretneme až s troma 14 nm mikroarchitektúrami. Prvým je už starší Broadwell, ktorý je priamou zmenšeninou predchádzajúcej 22 nm mikroarchitektúry Haswell (ležiaky s týmto CPU už necháme nepovšimnuté) a v rámci notebookov sa dostával na trh predovšetkým v prvom polroku 2015.

Ďalej ide o konštrukčne novú 14 nm mikroarchitektúru Skylake, ktorá sa na notebooky dostávala koncom minulého roku a začiatkom toho súčasného a napokon jej technologickú optimalizáciu Kaby Lake, ktorá sa začala osádzať v tretom štvrťroku tohto roku. Všetky tri používajú v lacných segmentoch dve jadrá a mená Celeron a Pentium a v prípade Y verzie aj Core M. Označenia v podobe Core i3, i5 a i7 nájdete obvykle až vo vyšších cenových segmentoch.

Ku Core i3 sa ale dá už v tejto kategórii dostať, vďaka staršej variante v podobe Broadwellu. Ten používa ešte DDR3 pamäte, zatiaľ čo nový Skylake a Kaby Lake už prešli na DDR4. Takisto treba myslieť na posun výkonu v generáciách. Skylake v podobe Intel Pentium Dual Core 4405U totiž podáva prakticky totožný výkon s Broadwell Core i3-5010U.

Acer Aspire ES15 (ES1-533-P055) je dobrým reprezentantom kategórie 300 až 400 eur

V cenovej hladine 300 až 400 eur sa dá očakávať 4 GB RAM, 500 GB alebo 1 TB HDD, prípadne SSHD a vďaka stále atraktívnejšej cene občas narazíte aj na 128 GB SSD. Displej (LCD s LED podsvietením) je obvykle v lacnej TN variante, s rozlíšením 1366 x 768 bodov. Zlepšenie v niektorom smere však na vás občas vykukne, napríklad v súvislosti so zvolením lacnejších atomových, teda „N-kových“ procesorov, čo otvorí rozpočet na zlepšenie iného parametra. Vyhnite sa ale dvojjadrovým modelom a takisto aj už starým štvorjadrovým Braswellom, ktorých je v tejto cenovej hladine neúrekom.

Hľadajte už nový štvorjadrový Apollo Lake, pretože jeho model N4200 je takmer o 30 % výkonnejší, než napríklad Braswell Pentium Quad Core N3710. Peknou ukážkou je Acer Aspire ES15 (ES1-533-P055), ktorý obsahuje procesor Intel Pentium Quad Core N4200 Apollo Lake, 4 GB pamäte, 128 GB SSD disk a 15,6“ displej s Full HD rozlíšením (1920 × 1080). Všetko za 369 eur. Ak 30 eur pridáte (NX.GFTEC.008), dostanete už model s 256 GB SSD, čo sa rozhodne vyplatí.

Ubratie na procesorovom výkone ale nemusí byť každému po chuti. Stále totiž ide len o „atom“ (aj keď štvorjadrový). Aj staršia „plnohodnotná“ mikroarchitektúra Broadwell v podobe dvojjadrového Intel Pentium Dual Core 3825U ho značne zadupe do zeme. Ak chceme na procesore v tejto cenovej hladine získať čo najviac, pozeráme sa už po jeho nástupcovi s menom Skylake. Klasickou ukážkou notebooku tohto typu je Lenovo IdeaPad 110-15ISK (80UD001GCK) za 333 eur, s procesorom Intel Pentium Dual Core 4405U Skylake a následne už bežným hardvérom v tejto cene, ktorým je 4 GB RAM, 500 GB pevný disk a TN displej s rozlíšením 1366 × 768 bodov. Ako sme už spomenuli, ide o výkonnejšie CPU než o generáciu starší Broadwell Core i3-5010U z vyššej triedy.

Prakticky za totožnú sumu tento model zoženiete aj vo verzii 80TJ00AGCK, ktorá obsahuje procesor od AMD v podobe 28 nm AMD Quad Core A6-7310. Ten je menej výkonný, ale na prvý pohľad môže pôsobiť lákavejšie tým, že má integrované grafické jadro Radeon, ktoré je výkonnejšie ako to od Intelu. V týchto nízkych podobách (R4) to však nič neznamená a hry si na tom uspokojivo aj tak nezahráte. V rámci procesorovej časti by sa situácia AMD mala zlepšiť v budúcom roku s príchodom novej 14 nm mikroarchitektúrou Zen.

Ďalšie kategórie veľkého hardvérového sprievodcu budeme publikovať postupne.

Tento článok vyšiel aj v tlačenom decembrovom vydaní TOUCHIT č. 10/2016, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Vyberáme notebook: Kategória 200 až 300 eur

František Urban

František Urban
Zameriavam sa najmä na prehľadové a analytické články z oblasti najrôznejších technológií a ich vývoja. Nájdete ma takisto pri diagnostike HW a SW problémov.