Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Mapy.cz aktualizujú po dvoch rokoch tretinu leteckých snímok Slovenska. Lietadlá v priebehu vegetačného obdobia 2016 fotili predovšetkým Prešovský a Košický kraj. Takmer 12 tisíc „snímok“ pokrývajúcich oblasť 16 300 km2 má rozlíšenie 30cm na jeden px.

„Fotenie leteckých snímok je bytostne závislé na počasí a viditeľnosti, preto je potrebné ich dobre plánovať. V priebehu roku je pre vytváranie snímok vhodné len vegetačné obdobie, kedy majú stromy listy a zároveň je slnko dostatočne vysoko, aby objekty neboli schované v tieni. Preto sa sústredíme vždy na jednu oblasť, ktorú dokážeme pokryť v dostatočnej kvalite,“ vysvetľuje Petr Hofman, GIS špecialista služby Mapy.cz.

Najzreteľnejšou premenou prechádza ortofoto najmä v mestách, kde je možné sledovať priebeh výstavby budov a infraštruktúry. „Dôležitá je pre nás aj podrobnosť nových snímok. Dnes pracujeme s rozlíšením 30 centimetrov na jeden pixel, ktoré umožňuje jednoduchú orientáciu v meste aj v otvorenej krajine,“ upresňuje Petr Hofman.

Surové dáta z 11 898 obrázkových plátov s rozmermi 10 000 x 10 000 px pokrývajúcich východnú tretinu Slovenska zabrali 1,7 TB. Pre spoločnosť Seznam.cz ich vytvorila spoločnosť Eurosense. Po spracovaní zaberajú snímky 286 GB. Záujemcovia si môžu jednoducho overiť rok vytvorenia snímok priamo v leteckej mape v ľavom dolnom rohu.

Značky: