Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Blíži sa Európsky deň ochrany osobných údajov, a preto je namieste pripomenúť si, ako sa zneužívajú osobné údaje.

Tomáš Vranka
Tomáš Vranka

Máloktorý sektor je v dnešnej dobe vystavený podvodnému konaniu v takej veľkej miere ako ten finančný. Ľudia majú prirodzene tendenciu zarobiť peniaze čo najjednoduchšie a práve túto túžbu zneužíva mnoho spoločností a jednotlivcov. V spojení s týmto dňom si pre vás pripravil Tomáš Vranka, analytik XTB, niekoľko rád, ako rozoznať kedy ide o podvod a na aké situácie si dať pozor.

Zrejme najčastejšou metódou, akou podvodníci od ľudí vymáhajú peniaze, je ich telefonické kontaktovanie bez predchádzajúceho vyžiadania alebo bez registrácie nejakej služby od firmy a ponúkanie výnimočných investičných príležitostí s obrovským zhodnotením. Pripravili sme pre vás zoznam niekoľkých vecí, na ktoré by ste sa mali zamerať:

1. Pýtajte sa, prečo vás kontaktujú a odkiaľ majú vaše číslo.

Niekedy sa stane, že človek sa niekde zaregistruje a iba na to zabudne. Ak je volajúci transparentný a seriózny, na otázku vám samozrejme odpovie a vy si spomeniete, nemáte dôvod byť podozrievavý. Ak ale začne spomínať napríklad verejné databázy alebo náhodne vytočené číslo, mali by ste zbystriť svoju pozornosť.

2. Majte reálne očakávania.

Ak vám niekto sľubuje ohromné výnosy v rádoch vysokých desiatok alebo stoviek % ročne, pravdepodobne sa z vás iba snaží vylákať peniaze alebo výrazne podceňuje riziká. Áno, samozrejme existujú obdobia a roky, kedy sa dalo dosiahnuť naozaj vysoké zhodnotenie na rôznych trhoch, ide ale skôr o výnimky ako bežný vývoj. Ak niečo vyzerá až veľmi dobre na to, aby to bola pravda, tak to pravda väčšinou nie je.

3. Zistite, o akú spoločnosť ide.

Následne hľadajte čo možno najviac informácií. V dnešnej dobe internetu je naozaj jednoduché nájsť rôzne užívateľské recenzie čí fóra, kde si ľudia vymieňajú praktické skúsenosti. Veľa rôznych tradingových či investorských skupín existuje napríklad aj na Facebooku. Radšej sa teda niekoho opýtajte, ako by ste mali o peniaze prísť kvôli tomu, že sa vám hľadať nechcelo.

4. Zistite, či bola niekedy daná firma ocenená v nejakej ankete či súťaži.

Ak áno, väčšinou ide o znak toho, že má za sebou nejakú históriu. Rovnako tiež zistite, ako dlho firma existuje, či je firma regulovaná miestnym regulátorom, u nás ide o Národnú banku Slovenska. Rovnako tiež skúste na stránkach NBS nájsť, či naopak nevydala nejakú výstrahu pred danou spoločnosťou – to sa stáva veľmi často. Výhodou firiem je tiež samozrejme fyzické sídlo na území Slovenska. Ak firma funguje transparentne, nemá problém vám adresu povedať.

5. Podvodné spoločnosti veľakrát fungujú tak, že vás tlačia do registrácie účtu a k zaslaniu čo najväčšej čiastky.

Často po úvodnom vklade tiež tlačia na to, aby ste doložili ešte viac peňazí. Rovnako tiež nastáva problém pri výbere. Finančné inštitúcie musia dodržiavať štandardne viacero zákonov či regulácií, takže majú práve od vás vyžadovať rôzne potvrdenia či napríklad výpis z účtu – to podozrivé nie je, práve naopak. Ak im ale doložíte všetko potrebné, svoje peniaze by ste mali mať na účte do dvoch-troch pracovných dní od zadania výberu. Ak sa firma vyhovára a vymýšľa si dôvody prečo peniaze napriek splneniu všetkých požadovaných krokov nemáte, mali by ste začať byť obozretný. Rovnako tiež podvodné firmy pred výberom vyžadujú, aby ste doposlali na účet pred tým ešte ďalšie peniaze, čo absolútne nedáva zmysel.

6. Obzvlášť opatrní buďte pri kryptomenách.

Ich samotná podstata výrazne komplikuje transparentnosť transakcií. Ak máte záujem o obchodovanie s kryptomenami, alebo o investovanie do nich, nájdite si sami osvedčeného brokera, alebo krypto burzu. Určite nikdy neposielajte peniaze niekomu, aby Vám kryptomeny nakúpil. Aj v tomto prípade na Facebooku nájdete mnoho skupín, kde si ľudia radia.

7. Vzdelávajte sa.

Mnoho dôveryhodných investičných spoločností ma na svojom webe alebo na sociálnych sieťach (napríklad YouTube) veľké množstvo rôznych vzdelávacích materiálov na rôzne témy. Transparentná firma vás tiež samozrejme upozorní aj na prípadné riziká a nebude ich zatajovať, čo práve robí mnoho netransparentných firiem.

Značky: