Otázka možno znie, či už koláč nie je rozdelený a či vlastne nie je všetko vopred dané. Každý si odhryzne z koláča len toľko, koľko dokáže zjesť, a to v dlhodobom meradle.

Predstavenie nových procesorov AMD sa nieslo vo veľkolepom štýle. V takom, ako keď sa predstavujú prevratné novinky a je to dnes bežná prax viacerých firiem. Nezáleží na tom, či sa predstavuje technológia, nový smartfón za dve stovky alebo supervýkonný telefón, prípadne najnovší (ešte tenší) notebook.

Situácia z júnového predstavenia noviniek spoločnosti AMD mi pripomenula ukazovateľ, ktorý síce niekam ukazuje, otázkou je či ho bežní používatelia dostatočne vidia. Tým je navyšovanie výkonu a zvyšovanie počtu jadier v procesore. Je to trend, ktorý je nevyhnutný, keďže výrobcovia sa celkom iste dostávajú na hranicu fyzikálnych limitov súčasnej technológie.

Dve najvýznamnejšie firmy na výrobcu procesorov pre osobné počítače a servery spolu vždy istým spôsobom súperili. Aktuálne je vidieť priostrenie súboja za posledné tri roky. AMD Ryzen prinášajú vyšší výkon v porovnaní s Intelom a ich integrovanou grafikou. Ryzeny sú delené podobne ako procesory od Intelu a nájdete medzi nimi aj menej výkonné kusy. Stále však vhodnejšie na grafický náročnejšie úlohy ako integrovaná grafika od Intelu. Len výrobcovia zatiaľ nesmelo znovuobjavujú trh s procesormi AMD. Ponuku s čipmi AMD majú hlavní hráči na poli prenosných počítačov. Týchto zostáv je ale menej.

Intel je akýmsi ukazovateľom výkonu alebo toho, ako by to malo vyzerať. Niečo ako Apple vo svete procesorov. Pamätáte si ešte na procesory AMD Athlon XP, ktoré mali nejaké modelové číslo, no frekvenciu nižšiu? Prvý takýto procesor v našej rodine bol AMD Athlon XP1800+, ktorý mal frekvenciu 1533 MHz. Vyššie číslo ale označovalo porovnanie frekvencie s vtedajším CPU od Intelu. Ak ste teda kupovali AMD a chceli za zorientovať, tento spôsob označenia vám mal ukázať.

Posledné dva roky AMD ukazuje, že je pri sile. Je výrazne lacnejší, ako intelovský ekvivalent a má aj vyšší výkon, pri niektorých hrách až o 15 %. Ako vidíte situáciu s procesormi vy? Sledujete, koľko majú jadier alebo akú majú frekvenciu, či o aký typ CPU ide? Alebo svoj výber zjednodušíte na „nejaký počítač do 500 eur“?

Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.