Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

S blížiacou sa zimou si vodiči stále viac cenia zimnú výbavu vozidiel. Hlavne tým zimomravejším padne vhod vyhrievaný volant či sedadlá. Rastúcu obľubu týchto prvkov dokazujú aj štatistiky predajov siete autocentier AAA AUTO. Za posledných päť rokov vzrástol predaj jazdeniek s vyhrievanými sedadlami viac ako štvornásobne.  

 Medzi zimnú výbavu vozidla nepatria iba rôzne bezpečnostné systémy alebo asistenti, ktorí pomáhajú vodičovi udržať kontrolu nad vozidlom ako je napríklad ABS či ESP, ale aj prvky, ktoré zvyšujú pohodlie vodiča a posádky. Zmrznuté ruky na volante, ktoré sa nedarí zahriať, vedia poriadne znepríjemniť cestu. Jednoduchou pomocou je vyhrievaný volant. „Motoristi si naň však ešte veľmi nezvykli, vyhľadáva ho iba menšia skupina z nich. Tento komfortný prvok malo iba pár percent predaných áut v tomto roku. Naopak veľmi výrazne vzrástol predaj áut, ktoré sú vybavené vyhrievanými sedadlami – oproti roku 2013 až štvornásobne. V takmer tretine áut, ktoré odišli z našich autocentier, si mohli vodiči vyhriať sedadlá,“ hovorí generálna riaditeľka siete autocentier AAA AUTO Karolína Topolová.

Veľa vodičov bude určite súhlasiť, že jednou z najnepríjemnejších činností v zimných mesiacoch, spoločne s nasádzaním zimných reťazí, je škrabanie namrznutých skiel. Aj keď už existujú rôzne rozmrazovače, ktoré sneh rozpustia, najpohodlnejším variantom zostáva vyhrievané predné sklo. Motoristi postupne prichádzajú na chuť aj tomuto prvku. Za posledných päť rokov vzrástli predaje jazdeniek vybavených vyhrievaným predným sklom až trojnásobne.

„Prvky výbavy, ktoré zvyšujú komfort cestovania sú veľmi užitočné, avšak väčšina vodičov ich celkom logicky zvažuje až na druhom mieste po bezpečnosti. To dokazuje aj veľký záujem o vozidlá vybavené ABS a ESP. Systémom ABS, ktorý je v nových vozidlá povinný od roku 2004, je vybavených 95 % jazdeniek odchádzajúcich z našich autocentier. Počet áut so systémom ESP, ktorý je v nových vozidlách povinný iba štyri roky, sa oproti roku 2013 viac ako strojnásobil. Stále však nie je tak rozšírený ako ABS, má ho 67 % jazdeniek,“ dodáva Karolína Topolová.

Rastie tiež záujem o vozidlá vybavené pohonom všetkých štyroch kolies, vďaka ktorému motoristi jednoduchšie zvládnu zasnežené zimné cesty. Malo ho približne 15 % jazdeniek predaných v tomto roku. „Zimné obdobie je tiež charakteristické vyšším záujmom o vozidlá SUV a Offroady. SUVčka sú dlhodobo treťou najobľúbenejšou karosériou v našich predajniach, tvoria 17 % predaných jazdeniek u nás. Avšak ani pri dobrej výbave vozidla by vodiči v zime nemali zabúdať na včasné prezutie na zimné pneumatiky a zásady bezpečnej jazdy. Základom jazdy na snehu alebo ľade je plynulosť. Volant i pedále je potrebné ovládať citlivo, vyhnúť sa trhavým a prudkým pohybom, ktoré môžu auto na klzkom povrchu vyviesť z rovnováhy. Dôležité je samozrejme nešliapať prudko na plyn alebo na brzdu a dodržiavať väčší bezpečný odstup, minimálne dvojnásobný ako je odporúčané. Zákrutu je vhodné zaberať bez plynu alebo na ustálenom plyne. Brzdí sa pred zákrutou, kým sú kolesá ešte rovno,“ upozorňuje Karolína Topolová.

Značky: