Elektronický gigant Sony Corp oznámil, že po dvojdňovom zemetrasení ostáva fabrika na produkciu optických snímačov používaných v telefónoch iPhone ale aj iných výrobcov mobilov zatvorená.

Je nutné zistiť skutočný rozsah škôd a až potom sa uvidí, kedy a či vôbec sa budú snímače pre moderné telefóny vyrábať práve tu. Pripomeňme, že toto zemetrasenie postihlo južnú časť Japonska a malo aj smrteľné následky.

SonyFabrika_nowat

Fabrika na výrobu optických snímačov sa nachádza v meste Kumamoto, ktoré sa nachádza na ostrove Kyushu. Práve tu bolo nedávne zemetrasenie najsilnejšie. Podľa hovorcu firmy Sony nie je známe, ako to bude s výrobou optických snímačov v meste Nagasaki tiež na ostrove Kyushu a v určitej miere je ohrozená aj výroba hernej konzoly PlayStation.

Sony Kumamoto_nowat

Sony pritom kontroluje 40 % svetovej výroby CMOS (complementary metal-oxide semiconductor) optických snímačov. V poškodenej fabrike by sa mal údajne vyrábať snímač aj pre pripravovaný telefón iPhone 7.

Devastačné zemetrasenie pravdepodobne ohrozí aj automobilovú výrobu, ktorá je v Japonsku riadená heslom „Just in Time“ a výrobné závody nemajú vôbec sklady súčiastok. Problémy už ohlásili Mitsubishi Electric Corp v produkcii LCD displejov do áut, Honda Motor Co Ltd pri výrobe motoriek, Toyota Motor Corp pri výrobe motorov a Nissan Motor Co Ltd pri produkcii modelov Serena, Teana, Murano a Note.

 

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.