Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Technológia 3D tlače sa stáva dôležitým pomocníkom v boji proti nákaze novým typom koronavírusu. Spoločnosť HP Inc. so svojimi globálnymi partnermi pracuje na zjednodušení výroby potrebných pomôcok. Patria medzi nich aj experti z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky (CIIRC) pri ČVUT, ktorí na tlačiarni z portfólia HP vyvinuli špeciálny typ respirátora. Budú ho využívať zdravotníci pri starostlivosti o nakazených pacientov.

Záujem o ochranné masky, ktoré poskytujú ochranu na úrovni triedy FFP3, už prejavilo Ministerstvo zdravotníctva ČR. Do projektu sa zapája aj spoločnosť HP Inc., ktorá podniká kroky, aby mohla byť zahájená výroba aj v ďalších štátoch.

Nedostatok lekárskeho materiálu je počas nákazy novým typom koronavírusu celosvetovým problémom. Výskumníci z Českého inštitútu informatiky, robotiky a kybernetiky teraz pomocou 3D tlačiarne HP Jet Fusion 4200 vyvinuli riešenie, ktoré by túto situáciu mohlo zlepšiť.

Tím odborníkov z CIIRC ČVUT za jediný týždeň vytvoril prototyp modelu s označením CIIRC RP95-3D, ktorý prešiel náročným testovaním a získal certifikáciu EN 140:1999 pre ochranné polomasky so stupňom bezpečnosti FFP3.

Na základe memoranda s Ministerstvom zdravotníctva ČR dodá CIIRC ČVUT v spolupráci s ďalšími partnermi do konca tohto týždňa prvú várku respirátorov, pričom výrobná kapacita sa bude postupne zvyšovať. Ďalším krokom je vývoj formy pre vstrekovanie materiálu, vďaka čomu by sa produkcia jednej 3D tlačiarne rádovo zvýšila.

„Zjednodušený respirátor, ktorý vyvinuli v CIIRC ČVUT vďaka technológii Multi Jet Fusion a 3D tlačiarni HP Jet Fusion 4200 potvrdzuje rastúci trend a dôležitosť 3D tlače v prototypoch alebo rýchlej aditívnej výrobe v prípade nečakaných situácií,“ hovorí Erika Lindauerová, riaditeľka HP Inc. pre Českú republiku a Slovensko.

3D tlač však umožní zjednodušenú výrobu aj ďalších pomôcok, samozrejme, nielen pre zdravotníkov. Príkladom môže byť otvárač dverí, ktorý umožňuje ich otvorenie bez použitia dlane. Spoločnosť HP Inc. teraz vynakladá veľké úsilie, aby sa v čo najkratšom čase začala výroba súčiastok pre ďalšie typy celotvárových krytov a iných pomôcok.

Sprístupnenie návrhov

Spoločnosť HP a jej partneri sprístupnia na tejto webovej stránke voľne na stiahnutie overené návrhové súbory pre veľa súčiastok, ktoré nevyžadujú komplexné zostavenie.

Majitelia 3D tlačiarní HP Jet Fusion 4200, ktorí sa chcú zapojiť do výroby respirátorov CIIRC RP95-3D, získajú viac informácií na webe CIIRC ČVUT.