Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Spoločnosť Bosch, popredný svetový dodávateľ technológií a služieb, uzavrela v Slovenskej republike fiškálny rok 2020 konsolidovaným obratom 440 miliónov eur, čo je v porovnaní s predchádzajúcim rokom pokles o 7,4 percenta.

,,Vzhľadom k zníženému dopytu na automobilovom trhu a dopadom pandémie koronavírusu poklesol obrat s automobilovými komponentami,“ povedal Milan Šlachta, reprezentant skupiny spoločností Bosch na Slovensku. „Vďaka širokému portfóliu skupiny Bosch sme rok 2020 zvládli pomerne dobre. Zatiaľ čo v závode obchodnej oblasti Mobility Solutions v Bernolákove sme sa potýkali s prepadom zákaziek, závod divízie Domáce spotrebiče v Michalovciach vyrábal v prvom polroku podľa plánu a v druhom polroku výroba ešte vzrástla,“ dodal. Napriek pretrvávajúcim neistotám súvisiacim s pandémiou koronavírusu a dopadom nedostatku polovodičov očakáva spoločnosť Bosch, že na Slovensku dosiahne v roku 2021 lepší výsledok než v predchádzajúcom roku.

Na konci roku 2020 mal Bosch na Slovensku viac ako 1 000 zamestnancov. Investície spoločnosti Bosch v krajine v roku 2020 dosiahli 10 miliónov eur. Investície smerovali predovšetkým do moderných technológií výrobného závodu na domáce spotrebiče v Michalovciach alebo boli spojené s projektami zameranými na úsporu energií. Aj naďalej pokračovali investície do bratislavskej pobočky spoločnosti Bosch, ktorá je prepojenou budovou 21. storočia, a v súčasnosti je to jedna z najmodernejších pobočiek Bosch v Európe.

Vývoj podľa obchodných oblastí Bosch na Slovensku

Obchodná oblasť Mobility Solutions predstavuje hlavnú časť konsolidovaného obratu spoločnosti Bosch na Slovensku. Bosch dodáva celý rad komponentov výrobcom automobilov na slovenskom území a zároveň náhradné diely pre servisy a koncových zákazníkov. Závod Robert Bosch Production Slovakia, s.r.o. v Bernolákove (predtým Holder Christiansen s.r.o.), jediný závod spoločnosti Bosch na svete pre renováciu alternátorov, zaznamenal v roku 2020 mierny pokles. Spoločnosť v roku 2020 dodala zhruba 200 000 automobilových alternátorov pre osobné automobily a úžitkové vozidlá. Okrem toho spoločnosť vykonáva diagnostiku záruk štartérov a alternátorov pre zákazníkov na celom svete. Závod v Bernolákove v roku 2020 oslávil 20 rokov na slovenskom trhu. Divízia Automotive Aftermarket zabezpečuje náhradné diely Bosch pre servisy a koncových zákazníkov. Najväčšia nezávislá sieť autoservisov na svete Bosch Car Service oslavuje v roku 2021 storočné výročie od svojho založenia. V Slovenskej republike tvorí sieť 40 autoservisov. Bosch zaručuje autoservisom siete Bosch Car Service kedykoľvek priamy prístup k najnovším technológiám a produktom v oblasti mobility. Divízia v roku 2020 zareagovala na dynamicky rastúcu obľubu elektrobicyklov posilnením technickej podpory a školenia servisných stredísk a cyklocentier predávajúcich elektrobicykle vybavené systémom Bosch.

Obchodná oblasť Priemyselná technika zastúpená divíziou Bosch Rexroth zaznamenala dopady koronavírusovej pandémie a rok 2020 zakončila s poklesom obratu oproti roku 2019. Naďalej prebiehal projekt certifikácie distribútorov a partnerov, ako v oblasti automatizácie, tak v oblasti priemyslovej a mobilnej hydrauliky. V oblasti veľkých projektov započala realizácia hydraulických systémov pre slovenské Vodné dielo Gabčíkovo a ďalšia fáza projektu javiskových technológií pre zaoceánske lode Aida a Costa. V roku 2020 oslávila spoločnosť Bosch Rexroth 30 rokov na českom trhu.

Obchodná oblasť Energetika a technika budov je na Slovensku zastúpená dvoma divíziami. Divízia Termotechnika naďalej dosahuje veľmi dobré výsledky v predaji tepelných čerpadiel, kde sa stále viac presadzuje i komerčný sektor. V roku 2020 sa zároveň potvrdila stabilná pozícia na trhu plynových kotlov vo všetkých segmentoch: rezidenčnom, komerčnom podnikovom aj priemyselnom. Vďaka modernému vybaveniu nového školiaceho strediska sa školenia úspešne presunuli do online prostredia. Potenciál do budúcnosti spočíva v energetickej certifikácii od roku 2021. Divízia Building Technologies zaznamenala v roku 2020 výrazný pokles spôsobený pandémiou koronavírusu. Séria veľkých projektov bola pozastavená z dôvodu prehodnocovania investícii alebo nedostatku pracovných síl na strane zákazníkov. Na oživenie trhu sa divízia usilovne pripravuje a v minulom roku uviedla na trh hneď niekoľko noviniek: systém Inteox (otvorená kamerová platforma umožňujúca užívateľom využívať vstavanú umelú inteligenciu), systém Praesensa (systém verejného ozvučenia a hlasového alarmu) a Avenar (systém požiarneho alarmu postavený na videodetekcii).

Obchodná oblasť Spotrebný tovar dosiahla v roku 2020 veľmi dobré výsledky – podarilo sa jej zvýšiť nielen obrat, ale aj tržný podiel. U oboch divízii – Elektrického náradia a BSH domácich spotrebičov – dominoval online predaj. V divízii Elektrické náradie rástol predaj akumulátorového náradia podporený 18V akumulátorovou alianciou naprieč výrobcom ako profesionálneho, tak aj kutilského náradia a záhradnej techniky. Na trh bola uvedená rada BITURBO, akumulátorové náradie, ktoré vďaka novým akumulátorom ProCORE zodpovedá svojím výkonom káblovému náradiu. Nové školiace stredisko flexibilne prešlo na koncept online školenia. BSH Drives and Pumps s. r. o. v Michalovciach v roku 2020 investovalo prevažne do výrobných strojov a zariadení. Závod sa zameriava na výrobu energeticky účinných elektromotorov, čerpadiel a ventilátorov pre domáce spotrebiče. Rok 2020 bol posledným rokom výroby tradičných kefových pohonov pre práčky a celá produkcia práčkových pohonov je orientovaná na bezkefové invertorové motory. Závod je známy svojimi odbornými znalosťami v oblasti vibrácií, akustiky a simulácie, ktoré umožňujú optimalizáciu parametrov hluku a vibrácií pri širokom spektre domácich spotrebičov ako aj ďalších výrobkov Bosch.

Bosch Group: Výhľad na rok 2021 a strategické smerovanie

Skupina Bosch dosiahla v roku 2020 celosvetovo pozitívny výsledok aj napriek pandémii koronavírusu a úspešne začala prvý štvrťrok roku 2021. „Bosch prešiel prvým rokom pandémie koronavírusu dobre,“ povedal Dr. Volkmar Denner, predseda predstavenstva spoločnosti Bosch. Spoločnosť však očakáva ďalší náročný rok, predovšetkým kvôli pokračujúcim pandemickým rizikám. Aby spoločnosť Bosch rozvinula nové obchodné príležitosti na základe veľkých technologických a ekologických zmien, ku ktorým v súčasnosti dochádza, kombinuje Internet vecí (IoT) s umelou inteligenciou (AI) a sústredí sa na elektromobilitu. ,,Sme jedným z víťazov v prechode na elektromobilitu a významne rozširujeme náš softvérový biznis v spojení s umelou inteligenciou,“ povedal Denner.

Globálne úsilie v boji proti zmene klímy zvyšuje elektrifikácie a zelený vodík. Elektrifikácia ponúka spoločnosti Bosch nové príležitosti v niekoľkých oblastiach podnikania, pretože vyžaduje riešenie nielen pre elektrický pohon v automobiloch, ale aj pre elektrické vykurovanie budov. V technológii hnacieho ústrojenstva sa elektromobilita presadzuje ako hlavný odbor podnikania spoločnosti Bosch. Palivové články premieňajú vodík na elektrinu a spoločnosť Bosch vyvíja stacionárne aj mobilné riešenia palivových článkov. V rokoch 2021 až 2024 plánuje spoločnosť Bosch investovať miliardu eur do technológie palivových článkov.

Spoločnosť Bosch presadzuje svoje vlastné ciele v oblasti klímy, ako sa plánovalo, a na jar 2020 dosiahla významný míľnik s klimaticky neutrálnym stavom svojich viac ako 400 pobočiek po celom svete. To už potvrdili nezávislé testy. Výsledkom je, že Bosch je prvou svetovou priemyselnou spoločnosťou, ktorej vlastné pobočky už nezanechávajú uhlíkovú stopu – to zahŕňa aj preteky na Slovensku. Bosch si rovnako kladie za cieľ znížiť emisie CO₂ v celom svojom hodnotovom reťazci, od dodávateľov po zákazníkov, o 15 percent do roku 2030 oproti ich úrovni z roku 2018 – zníženie o 67 miliónov metrických ton emisií oxidu uhličitého.

 

Značky: