Reakciou na funkcie, ktoré by mohli monitorovať zvyky používateľa v oblasti používania systému, je program AntiSpy. Nainštalovať si ho môžete zadarmo.

Ten je súčasťou portfólia aplikácií Ashampoo a umožňuje nastaviť množstvo parametrov majúcich dopad na súkromie z jedného miesta. Netreba sa tak preklikávať rôznymi zákutiami systému, meniť hodnoty v registroch a všetko zvládnete z jedného miesta.
Program rozdeľuje voľby, ktoré sa dajú vypnúť podľa logického usporiadania a oblasti, v ktorých sú na systémovej úrovni implementované.

AshampooAS

Program si po prvom spustení vyžiada vytvorenie bodu obnovenia. To odporúčame spraviť, ľahko sa tak v prípade komplikácií vrátite k pôvodnému nastaveniu v systéme. Všetky nastavenia majú len voľbu zapnúť alebo vypnúť. Ak ste už niektorú z vlastností v systéme vypli, program ju aj tu zobrazí vypnutú. Načíta si stav zo systému.

Hoci sme zvyknutí na to, že programy z tejto vývojárskej dielne bývajú preložené do slovenského jazyka, tu treba vychádzať z anglických popisov. Je určený skúsenejším používateľom. Nielen jazykovo, ale aj tým, ktorí rozhodne vedia, čo robia. Okrem vypnutia základných funkcií označovaných na zlepšenie používateľského zážitku, sú tu aj funkcie na vypnutie používania kamery a mikrofónu. Mohli by ste tak odstaviť dlaždicové aplikácie alebo iné programy, ktoré pristupujú k týmto hardvérovým prvkom.

Zaujímavosťou je vypnutie virtuálnej asistentky Cortana, ktorú u nás nevyužijete. V systéme sme ju vypli, no program ukázal štyri aktívne voľby na zaznamenávanie dát týmto asistentom.
Odporúčame postupne prejsť všetkými predvoľbami, je ich tu viac ako 30 a je z čoho vyberať.

Link na stiahnutie pre Windows 10.

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.