Strata dát býva nebezpečná. Prídete o svoje dokumenty, fotografie, spomienky, ale aj cenné zmluvy či doklady. Ukážeme ako z tejto kaše von.

Strata dát sa môže stať z rôznych dôvodov. Napr. je to porucha pamäťového média, ukradnutie zariadenia, ransomwarový útok a pod. Počítať sem ale môžeme aj stratu spojenia so zálohou, ktorú máte na nejakom verejnom cloude – jeho prevádzkovateľ sa tak rozhodne a vy s tým v prípade neplatených riešení veľa neurobíte.

Pomocou technológií od spoločnosti Synology si však zabezpečíte všetky svoje údaje z počítača, notebooku, ale aj prenosných zariadení a uchovávate ich na bezpečnom mieste.

Pripomeňme, že spoločnosť Synology stojí za populárnymi NAS servermi, čo sú vlastne systémy s viacerými pamäťovými médiami, pripojením na internet a vlastným operačným systémom DSM 7.0. Pomocou celého ekosystému okolo NAS serverov je potom možné dosiahnuť zálohu dát z rôznych zariadení do určeného cieľa, alebo viacerých cieľov a to nielen pre jednotlivca, ale pre celé firmy.

Synology Active Backup for BusinesZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Aplikácie s DSM 7.0, ktoré budeme používať pri zálohe a obnovení dát

V tomto článku sa budeme venovať systému Synology Active Backup for Business, čo je jedna z funkcií, ktorú si raz nastavíte a ďalej bude fungovať aj automaticky. V redakčnom videu ukazujeme, ako sa takáto záloha realizuje a ako sa obnovujú dáta.  

Ak by ste sa dostali do situácie, že ste prišli o dáta, ľahko sa k nim cez takto vytvorenú zálohu vrátite. A to aj v prípade, že vaše údaje na zariadení ransomwarový útočník zašifroval a medzitým ste si ich už zašifrované uložili ako zálohu na váš NAS server.

Čo na to potrebujete?

Predovšetkým musíte mať NAS server od Synology. Active Backup for Business je kompatibilný s nasledovnými NAS servermi od Synology.

My sme mali na test stolný model DS920+, ktorý obsahuje 4 šachty na pevné disky. Mali sme pripojené dva 14 TB disky tak, aby boli vzájomne zálohované a o dáta by sme tak neprišli ani vtedy, keby sa pokazil jeden disk v NAS serveri. Synology DS920+ obsahuje dva sloty do ktorých sa dajú osadiť SSD disky pre medzipamäť, čo výrazne zrýchľuje vstupy/výstupy systému a efektívne zvyšuje výkon aplikácií. Tieto komponenty je však potrebné zakúpiť osobitne.

Synology Active Backup for Business
Synology Active Backup for Business

Na váš osobný počítač si na túto formu zálohovania nainštalujete aplikáciu Active Backup for Business Agent (32- alebo 64- bitovú verziu podľa toho, aký operačný systém Windows používate). Ak chcete využiť systém zálohy dát pre počítače od firmy Apple, je na to určená aplikácia TimeMachine ako systému Synology NAS.

Ďalej pripojíte NAS serer do vašej domácej/podnikovej siete, na serveri z pripravených balíčkov nainštalujete aplikáciu Active Backup for Business a môžete začať.

Zálohovanie hocičoho

Cez počítač/notebook si pomocou aplikácie Active Backup for Business nastavíte plánované zálohovanie napr. každý deň trebárs o 3 hodine ráno. Dokonca si môžete synchronizovať údaje v počítači alebo notebooku priamo v reálnom čase. Zálohovanie začne v určenom čase alebo potom ako sa dostanete do pripojenia k vaše domácej/podnikovej siete. Celý proces beží bez toho, aby ste sa o to museli zvlášť starať. Takto efektívne ochránite svoje údaje pred zlyhaním systému alebo kyberútočníkmi.

Synology Active Backup for BusinesZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Synology Active Backup for Business a tvorba zálohy celého notebooku

Rovnako sa dajú uschovať údaje z prenosných úložísk ako sú USB disky alebo pamäťové karty. To je ideálne pre fotografov, pre ktorých by strata fotografií z nejakej dôležitej udalosti mohla byť aj likvidačná.

NAS servery od Synology obyčajne majú v prednej časti integrovaný USB port, do ktorého sa zasunie disk alebo pomocou redukcie SD karta/USB sa dajú uchovávať údaje z karty. Po ukončení zálohovania o tom dostanete správu a pamäťové médium sa automaticky pripraví na jeho vytiahnutie.

Obnovenie súborov alebo celého počítača

Na obnovenie jedného alebo viacerých odstránených či zašifrovaných súborov pritom nemusíte obnoviť celý súbor zálohy. To je dôležité, lebo vám naozaj treba obnoviť len to, čo naozaj potrebujete a to ide veľmi rýchlo. K príslušným súborom môžete pristupovať a následne ich obnovovať pomocou aplikácie File Station alebo ešte lepšie pomocou portálu na obnovu dát.

Obnoviť sa pritom dá súbor aj k určitému dátumu. Active Backup for Business totiž pracuje s inkrementálnymi zálohami a dokáže udržiavať viacero verzií. Systém Synology Drive je schopný pracovať až 32 verziami a ak si robíte zálohy každý deň, vrátite sa takto späť o celý mesiac.

Synology Active Backup for BusinesZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Portál na obnovenie dát aj s výberom časovej pečiatky

To je pre vás výhodné, lebo v prípade napadnutia kyberútočníkom a zašifrovania súboru sa dokáže vrátiť až do stavu, kedy bol súbor pre vás dostupný a čitateľný. A práve v tejto verzii si ho obnovíte.

Udržiavanie deduplikovaných verzií zálohovaných súborov tak chráni dôležité údaje pred hrozbami, ako je napríklad ransomvér. Zálohy potom môžete vyberať pomocou časovej pečiatky a obnovíte si správnu verziu súboru a v podniku na to vôbec nemusíte kontaktovať správcu IT.

História verzií celkovo uľahčuje obnovenie súborov v prípade ich náhodného vymazania, straty alebo predčasnej aktualizácie.

Celý proces tvorby a zálohy dát ukazujeme aj na našom redakčnom videu

Zálohovanie a obnovenie celého systému

Active Backup for Business dokáže zálohovať a obnoviť celý počítač so systémom Windows a umožňuje monitorovať úlohy zálohovania z prehľadnej konzoly.

Pomocou nástroja Active Backup Recovery Media Creator môžete vytvárať spúšťacie médiá v štandardných formátoch USB a ISO a zjednodušiť tak celý proces obnovy aj po úplnom zlyhaní alebo ukradnutí disku. V tomto prípade vám stačí kúpiť nový disk pripojiť ho do počítača, naštartovať systém zo tohto spúšťacieho média a môžete si ho obnoviť presne do stavu, v akom sa nachádzal váš pôvodný disk. Ak sa vám už niečo podobné so stratou pracovného disku stalo, iste uznáte, že toto je fakt na nezaplatenie.

Záloha dát z prenosných zariadení

Pomocou aplikácie USB Copy zálohujete USB disky, cez adaptér pre SD karty môžete systém nakonfigurovať tak, aby sa automaticky zálohovali fotografie a videá vždy, keď do neho vložíte SD kartu.

Synology Active Backup for BusinesZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Aplikácia USBCopy

Prenos fotiek a videá z mobilného telefónu

Na tento účel sa používa mobilná aplikácia Synology Photos, pomocou ktorej si svoje spomienky zálohujete do zariadenia NAS. Všetky metadáta a pôvodná kvalita fotografií sa pritom zostávajú nezmenené. Aplikáciu Synology Photos si z pripravených balíčkov nainštalujete aj do NAS servera a nastavíte si zálohovanie fotiek. Aplikácia Synology Photos teda nemá spojitosť priamo s Active Backup for Business, ale svoje digitálne spomienky si takto uložíte do Synology NAS.

Zálohovanie dát v podniku

V podniku s veľkými objemami dát sa pri zálohovaní používa systém známy ako Pravidlo 3-2-1. O čo ide? Mali by ste mať minimálne 3 zálohy vašich dát. Tieto zálohy by mali byť uložené minimálne na 2 rôznych zariadeniach. Minimálne 1 zo záloh mala byť fyzicky na inom mieste (off-site), ako sú ostatné. Tým sa vylúči prípad straty zálohy napr. v prípade prírodnej katastrofy na mieste úschovy dát.

Urobiť tak môžete napr. na NAS serveroch alebo je to záloha do cloudových služieb ako je Google Drive, Microsoft OneDrive, Dropbox alebo ideálne Synology C2 Storage. Pri C2 máte garanciu, že vaša dáta neopustia územie Európskej únie.

Synology má technológie aj pre takéto firemné zálohovanie, zálohovať sa dá na diaľku a samozrejme do viacerých cieľov. Využijete pritom službu Hyper Backup.

Synology Active Backup for BusinesZdroj: Synology
Firemná záloha dát s použitím pravidla 3-2-1

Pomocou Active Backup for Business sa dajú chrániť aj virtuálne počítače a na efektívne zálohovanie slúžia pridané funkcie ako je deduplikácia a CBT (Changed Block Tracking).

Zdroje: Synology, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.