Málokto z nás možno tuší, že v Číne je hranie počítačových hier od roku 2011 oficiálnou športovou disciplínou. Po piatich rokoch od zaradenia medzi klasické športy ako futbal, stolný tenis či badminton, ju navyše najľudnatejší štát na svete posúva ešte o krok vpred. V budúcom roku tam totiž otvoria vysokoškolský odbor so zameraním na PC hry.

esports-arena_nowat

Minulý mesiac vydalo čínske ministerstvo školstva smernicu, podľa ktorej môžu univerzity otvoriť v budúcom roku triedy v trinástich nových špecializáciách.  Jednou z nich sú „Elektronické športy“, ktoré sa môžu vyučovať v školách zameraných na trénerstvo a vzdelávanie v oblasti športu (u nás napríklad Fakulta telesnej výchovy a športu Univerzity Komenského v Bratislave). Prvou univerzitou, ktorá nový odbor otvorí, bude Vysoká škola športu v provincii Hunan. Štúdium odštartuje už v septembri 2017 pre  prvých 40 šťastných študentov.

Široké možnosti uplatnenia v neustále rastúcom biznise

Chceme pre tento segment vychovávať športových manažérov, trénerov, rozhodcov, agentov či dátových analytikov. Samotní hráči budú len jednou z mnohých špecializácií“, tvrdí pre Global Times Liu Jun, prodekan univerzity zastrešujúci nový študijný odbor. Výzvou pre zaistenie kvalitného štúdia s cieľom vyprodukovať pre čínsky trh skutočných odborníkov pre PC a video hry bude jednoznačne aj podchytenie erudovaných pedagógov. Liu Jun chce využiť kombináciu učiteľov, ktorí už aktuálne na univerzite pôsobia s doplnením externistov, pričom pre obe skupiny zaistí nevyhnutnú „pedagogickú nadstavbu“ formou stáže u samotných producentov hier. Absolventi by mali nájsť široké uplatnenie na čoraz populárnejšom trhu s elektronickými hrami. Univerzita má už dnes podpísanú napríklad spoluprácu s veľkými spoločnosťami ako OMG, Snake Esports či Team WE.

Otvorenie nového odboru elektronických športov vyvolalo nemalý ohlas aj u verejnosti. Pozitívny ohlas má, pochopiteľne najmä u mládeže, ktorá je nadšená. Dostať sa do výberovej triedy 40 žiakov bude určite vyžadovať technické i hráčske zručnosti na špičkovej úrovni. Kritici naopak tvrdia, že deti a mládež týmto len získajú novú motiváciu pre nezdravý život v izbe za hernou konzolou či počítačom. Ku ktorému názoru sa prikláňate vy? Študovali by ste radšej niečo tradičné, alebo sa vám nový „e-sports“ odbor celkom pozdáva?

Značky: