Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon Photo Gallery uvádza od 5. mája 2017 pre verejnosť výstavu fotografií českého fotografa Jiřího Bartoša Tiché krajiny.

Jiří Bartoš sa zaoberá fotografiou od roku 1959, teda celý život, ako jeden z najvýraznejších amatérov na československej a českej fotografickej scéne. V roku 1960 založil Jizerský fotoklub v Hejniciach, dodnes je jeho predsedom. Bol členom „Studia výtvarné fotografie“ v Liberci, Zväzu českých fotografov a je nositeľom čestného titulu ASFČ. Je dlhoročným čestným členom Univerzitného fotoklubu v Jene v SRN. Svoje fotografie publikoval v odborných časopisoch v ČR i v zahraničí a jeho výrazná čiernobiela tvorba je známa po celom svete. Býva pravidelne publikovaná v medzinárodných ročenkách fotografie v Rakúsku, Nemecku a Anglicku.

Jiří Bartoš sa preslávil ako fotograf Jizerských hôr, rovnako ako vynálezca fotografického šperku a zvláštneho druhu fotografie, ktorej hovorí chemigram. Je držiteľom množstva ocenení v Českej republike i v zahraničí a v roku 2016 získal Cenu ministra kultúry ČR za celoživotné dielo.

Celý život sa venuje čiernobielej fotografii, hoci ho doba doviedla v posledných rokoch i k zaujímavej tvorbe farebnej. Z jeho fotografií je veľmi silne cítiť vzťah k prírode, vzťah k človeku, vzťah k Zemi. Dýcha z nich hlboké ticho a pritom neutíchajúca dynamika priestoru a času.

„Čiernobiela škála v Bartošových štúdiách dáva divákovi príležitosť nájsť podľa nálady svoj súkromný kolorit. Som si istý, že Jiří Bartoš svoje obrazy vymýšľa vo sne, že ich tvorí v podvedomí a jeho putovanie za motívom je druh hedonistickej vášne“, povedal o jeho tvorbe nestor československej fotografie Prof. Ludvík Baran.

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 4. júna 2017.

Značky: