Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Nikon Photo Gallery uvádza od 23. marca 2017 pre verejnosť výstavu fotografií českého fotografa Rudolfa Junga z cyklu Stromovka medzi večerom a nocou (2006 – 2017).

Rudolf Jung sa narodil a stále žije v Prahe. Začal fotografovať asi v 16 rokoch, aby dokumentoval život v prostredí športového lietania. Neskôr rozšíril témy na krajinu, dokument a portrét. V rokoch 1980 až 1983 absolvoval Inštitút výtvarnej fotografie (IVF) a následne v rokoch 1985 – 1994 FAMU (prof. ŠMOK a prof. Vojtěchovský). Má za sebou 29 samostatných výstav a viac než 40 spoločných. Dnes sa venuje figurálnej fotografii (Fragmenty), umeleckému portrétu, leteckej fotografii, dokumentuje nenápadné zmeny mesta Prahy (Vonkajšie a vnútorné periférie Prahy). Je členom Asociácie profesionálnych fotografov a Spolku M.

Výstava fotografií „Stromovka – medzi večerom a nocou“ je dlhodobou výpoveďou o súžití fotografa s jedným zo zásadných kusov prírody uprostred Prahy, výpoveďou o jeho rozhovore s priestorom Stromovky a jej artefaktmi na pomedzí večera a noci. Cyklus vznikal v priebehu posledných 10 rokov, prelína sa v ňom práca nielen na klasických čiernobielych materiáloch, no tiež práca využívajúca nové digitálne technológie. Táto výstava je výberom oboch a snaží sa zachytiť priestor Stromovky v dobe, kedy park ľudia v neskorých hodinách opúšťajú, a Stromovka je na krátku dobu vrátená sama sebe.

Na otázku, čo by rád fotografoval, Rudolf Jung odpovedá: „Je to zložitejšie. Ako tvrdil profesor Šmok  fotografia je reč, ktorá hovorí niečo obrazom. Takže, keď chcem niečo povedať, poviem to takto. Keď nemám čo povedať, som ticho.”

Výstava v Nikon Photo Gallery potrvá do 1. mája 2017.

Značky: