Podľa portálu Statista zažíva globálna trhová kapitalizácia NFT raketový nárast, ktorý sa od roku 2018 do roku 2020 zdesaťnásobil.

Iná správa ukazuje, že trh s kryptomenami má aktuálne na obchodovanie približne 10 000 digitálnych mien. Táto zvyšujúca sa dostupnosť umožňuje ľuďom investovať bez toho, aby si spravili relevantný prieskum alebo mali potrebné zručnosti.

Na platforme sa dá klikať na webové odkazy, ktoré posielajú anonymní používatelia, čo môže byť často riskantné, a hoci projekt vyzerá dobre, vždy je tu nebezpečenstvo, že niekto umelo navýši jeho hodnotu a potom zmizne aj so všetkými investovanými peniazmi, alebo bude klamať o hodnote produktov, aby ľudí ošklbal.

Je viacero dôvodov, prečo možno kryptomeny a NFT považovať za hazardné hry, sú s nimi spojené riziká, ale existujú aj spôsoby, ako sa chrániť.

Sú NFT a kryptomeny hazardnými hrami?

Ak by sme to mali povedať stručne a jasne, tak odpoveď bude áno. Určite to nie je to isté ako ísť do jedného z najlepších online kasín a hrať o svoje peniaze, ale obchodovanie s NFT a kryptomenami v mnohých ohľadoch funguje na rovnakých mechanizmoch. Kupujúci a predajcovia obchodujú s kryptomenami a chcú ich speňažiť a zarobiť, keď ich cena narastie. Tento zisk sa však skôr zakladá na nádeji a mediálnom humbugu ako na istote, čo v podstate znamená, že osoba, ktorá kupuje NFT alebo kryptomenu, hazarduje so svojimi peniazmi.

Hoci je šanca, že v istom okamihu môže byť investor ziskový, rovnako reálna je aj možnosť, že stratí značnú sumu peňazí. V konečnom dôsledku ide o pravdepodobnosť – niektoré investície majú väčšiu šancu na úspech ako iné. Typické vlastnosti odvetvia, ako je volatilita cien, tiež naznačujú, že kryptomeny majú veľa spoločného s hazardom.

Cenová volatilita

Volatilita kryptomien spôsobuje neistotu, no väčšina ľudí má pocit, že sa oplatí zariskovať, ak trh rastie. Napríklad kryptopodnikateľ Sina Estavi v marci 2021 kúpil NFT prvého tweetu spoluzakladateľa Twitteru Jacka Dorseyho za 2,9 milióna dolárov. Keď generálny riaditeľ Bridge Oracle dal NFT 6. apríla 2022 do dražby, najvyššia ponuka dosiahla len 9 968 USD. Pán Estavi prehral svoju stávku na NFT, čím prišiel o veľa peňazí.

Kryptomeny ako bitcoin sú tiež veľmi volatilné. Bitcoin bol v januári 2017 ocenený na 700 USD a do decembra 2017 jeho hodnota stúpla na 20 000 USD. Následne cena prudko klesla a vo februári 2018 bola digitálna minca ocenená na 6 200 USD.

Akým nebezpečenstvám by ste mohli čeliť pri investovaní do kryptomien alebo NFT?

Obchodníci, investori a ľudia, ktorí chcú rýchlo zarobiť, sa vrhli na kryptomeny a NFT, no ako používateľ si stále musíte dávať pozor na možné problémy. V ďalšom texte uvádzame tri hlavné nebezpečenstvá, ktoré treba mať na pamäti pri investovaní na spomínaných trhoch.

Závislosť

Podľa škótskej kliniky Castle Craig, ktorá ponúka prvý odvykací program, existuje niekoľko príznakov závislosti od obchodovania s kryptomenami a NFT.

  • Keď každých päť minút kontrolujete grafy alebo stav trhu, alebo ste celú noc hore, aby ste mohli obchodovať.
  • Založíte svoj majetok na nákup kryptomien a NFT.
  • Stále veríte, že vás čaká veľká výhra alebo masívne výnosy.
  • Naháňate straty, čo je obzvlášť nebezpečné, pretože investor môže na kompenzáciu strát minúť ešte viac peňazí.

Viacerí odborníci konštatujú, že obchodovanie je hazard a závislosť od kryptomien je vážnym problémom, ktorý neslobodno podceňovať.

Strata

Možno sa rozhodnete, že len tak na blind investujete do NFT a kryptomien bez toho, aby ste si overili trendy a pre volatilitu cien prerobíte. Kryptomeny ako bitcoin môžu v priebehu niekoľkých dní alebo hodín stúpať aj klesať.

Napríklad vo februári 2021 klesla cena bitcoinu z 58 000 na 47 700 dolárov v priebehu 19 hodín. No potom ceny stúpli. Prvý tweet Jacka Dorseyho je tiež príkladom toho, ako môžete v obchodovaní s kryptomenami prerobiť.

Svoje kryptoinvestície môžete stratiť aj v dôsledku podvodu a manipulácie s trhom. Pri manipulácii s trhom môžu niektorí obchodníci na najvyššej úrovni vytvoriť umelý rozruch okolo konkrétnej digitálnej meny alebo umeleckého diela, aby sa poriadne nabalili.

Ak sa k vašim osobným údajom dostane podvodník, tiež vás môže pripraviť o vašu investíciu. Aj keď je to v blockchaine nepravdepodobné, môžu pristupovať k údajom uloženým na vašom zariadení. 

Žiadna regulácia

Kryptomena je decentralizovaným aktívom bez centrálneho regulačného orgánu, ktorý by riadil trh. Preto je ťažšie vysporiadať spory.

Môžete napríklad prísť o peniaze počas transakcie z dôvodu zmeny protokolu. Bez centrálneho orgánu neexistuje konkrétny úrad, kam by ste sa mohli obrátiť.

Ako sa môžem chrániť pri investovaní do NFT a kryptomien?

Žiadna investícia nie je nikdy 100% bezpečná. Kryptomeny a NFT majú svoj podiel problémov, ale dajú sa prekonať správnym prístupom. Predstavíme vám tri spôsoby, ako sa chrániť pri investíciách do kryptomien.  

Prieskum a štúdium

Podľa internetových príspevkov a obrázkov sa sledovanie mediálneho rozruchu občas vypláca. Žiaľ, ľudia majú zvyčajne tendenciu vidieť vo všetkom len „lesklé stránky“. Na každý úspešný príbeh však pripadajú milióny iných ľudí, ktorí svoje investičné rozhodnutia oľutovali po tom, čo pri obchodovaní s NFT a kryptomenami prišli o všetky svoje peniaze.

Pri investovaní by ste sa mali vždy snažiť ignorovať mediálny hype a uvedomovať si, že strach z premeškania (FOMO) môže zahmlievať váš úsudok. Vždy skúmajte predchádzajúce trendy konkrétnej kryptomeny alebo NFT a poraďte sa s profesionálmi, majstrami v odbore a mentormi. Pamätajte, že niektorí zlomyseľní obchodníci môžu použiť mediálny rozruch ako nástroj manipulácie s trhom.

Nemajte veľké očakávania

Pri investovaní do kryptomien alebo NFT by ste sa nemali prehnane sústreďovať na dosahovanie obrovských výnosov. V konečnom dôsledku robíte špekulatívne investície. Ak sa vždy zameriavate len na veľký zárobok, mohli by ste urobiť neuvážené investičné rozhodnutia s prísľubom veľkej odmeny.

Stanovte si limity

Pri investovaní peňazí do NFT alebo kryptomien by ste si mali stanoviť limity vkladov. Táto stratégia vám pomôže chrániť sa pred naháňaním strát, keď o peniaze prídete.

Mali by ste si tiež nastaviť limit, koľko času každý deň strávite obchodovaním. Takto si budete vedieť lepšie regulovať čas pred obrazovkou a v konečnom dôsledku predídete závislosti od kryptomien.

Obchodovanie s NFT a kryptomenami môže spôsobiť závislosť ako na hazardných hrách a chýba mu centrálny riadiaci orgán. Napriek týmto problémom existujú spôsoby, ako sa chrániť pred nebezpečenstvami tohto odvetvia.

Pred investovaním si treba preskúmať a preštudovať trh. Je tiež vhodné vyhnúť sa zbytočnému riziku stanovením limitov obchodovania s NFT a kryptomenami. Obchodník by mal poznať aj platné obchodné podmienky, pretože rôzne krajiny obchodujú s NFT a kryptomenami za rôznych podmienok.

Článok vznikol v spolupráci so spoločnosťou Glidy.sk

Prečítajte si aj:

Značky: