Viete, že nemusíte inštalovať všetok softvér do vášho operačného systému?

Sú tu aj virtuálne počítače. Tento pojem nie je našim čitateľom neznámy. Problém občas býva, odkiaľ zohnať obraz na virtuálny stroj. Softvér na vytvorenie takéhoto počítača si môžete stiahnuť, niektorý je platený, no je tu aj alternatíva zadarmo.

Avšak stiahnutím takýchto programov si do počítača nainštalujete len platformu na spustenie virtuálnych počítačov. Logicky, potrebujete ešte systém. Ak chcete vyskúšať linuxové distribúcie, máte ich dostatok na internete.

Zväčša však nastáva prípad, kedy chcete nainštalovať nejaký softvér pre Windows, no nechcete to robiť na hlavnom počítači.

msvirtual_nowat

Na stránkach Microsoftu nájdete podporu pre tento problém. Firma dáva k dispozícii obrazy pre vybrané platformy a môžete ich spravidla tri mesiace testovať. To postačí na to, aby ste vyskúšali, či nejaký softvér pod Windows funguje korektne. Ideálne sú aj prípady na rôzne pokusy. Výhodou je, že keď sa niečo nepodarí, môžete sa vrátiť o krok späť a behom niekoľkých minút je virtuálny počítač v stave ako pred inštaláciou povedzme podozrivého softvéru.

Softvér na virtuálny počítač

VirtualBox – zadarmo

Parallels Desktop Mac – platený

VMware Workstation Pro – platený

Mint17.1_on_Ubuntu_14.04_nowat

Oracle VirtualBox s virtuálne spusteným Linuxom

Linuxové distribúcie

Ubuntu

Mint

Arch Linux

CentOS

Debian

Linux Mint Cinnamon

Linux Mint Cinnamon

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.